Dakar

In het uiterste westen van het Afrikaanse continent ligt Dakar, de hoofdstad van Senegal en deze stad heeft meer dan 1,5 miljoen inwoners. Deze stad wordt als het knooppunt van West-Afrika gezien op het gebied van economie, politiek en cultuur. Het is een dynamische en levendige stad met veel rijkdom, terwijl een groot deel van de Senegalese bevolking lijdt onder zware armoede. Nog steeds ontwikkelt de hoofdstad van Senegal zich meer en meer tot een moderne stad. De authenticiteit proef je voornamelijk in de volksbuurten, zoals Medina en in het Plateau, de historische wijk in het centrum van de stad, voel je door de koloniale gebouwen nog de ouderwetse charme van de stad. Om het hedendaagse Afrika, dat te maken heeft met een snelle bevolkingstoename en veel verschillen tussen de moderne stadse ontwikkelingen en de landelijke tradities, te begrijpen is een bezoek aan Dakar onmisbaar.

Astrid 'Op zoek naar aangename temperaturen wanneer het bij ons winter is? Breng dan een bezoek aan Senegal. Senegal is een aanrader voor mensen die een kijken willen nemen in een West-Afrikaans land. Je kunt hier verblijven in de badplaatsen Saly of Somone of rondreis maken door het land. Tijdens de rondreis die ik maakte heb ik onder andere het eiland Gorée bezocht, hier krijg je een goed beeld van hoe het er vroeger in de slavenhandel aan toe ging. Ook heb ik een klein eilandje bezocht waar we kennis maakten met het dagelijkse leven van de inwoners. We bezochten een schooltje en een ziekenhuis. Een indrukwekkende ervaring!', Astrid - reisexpert Senegal gratis reisvoorstel >>

Landkaart Dakar
Plaatsen in de buurt van Dakar:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Dakar

Markt in Dakar (Dakar)

Markt in Dakar
Markt in Dakar

In zowel grote als kleine steden in Senegal is er altijd een markt te vinden en het is zeker een aanrader om deze te bezoeken! In de hoofdstad van Senegal, Dakar, zijn zelfs meerdere markten. Deze kleurrijke markten zijn vaak een bron van mooie stoffen, sieraden, tassen en andere prachtige souvenirs. Ook heb je er een aantal markten waar vooral voedsel verkrijgbaar is. Zo kun je bijvoorbeeld de smalle gangetjes van de Kermelmarkt afstruinen en langs talloze kraampjes lopen die volop de Afrikaanse geuren verspreiden: bloemen, vissen, groenten, kruiden en exotische fruitsoorten. De Sandagamarkt wordt gehouden in een koloniaal gebouw dat uit meerdere verdiepingen bestaat en op iedere verdieping zijn andere producten verkrijgbaar. Ook de Tilènemarkt is een fraaie markt met voedingswaren en verleidelijke geuren en dit is de meest typisch Afrikaanse markt van Dakar.

Monument de la Renaissance Africaine (Dakar)

Monument de la Renaissance Africaine: dit monument werd in 2001 door president Wade onthuld. Hij werd gebouwd om de opening van het Afrikaanse continent in dit nieuwe millennium te symboliseren. Het is een poort die bestaat uit drie bogen, die ieder symbool staan voor een eeuw; de eerste is recht (eeuw van de kennis), de tweede is een boog (de industrialisatie) en de derde, die sterk gekromd is, staat symbool voor de communicatie. Door deze mooie poort heb je prachtig uitzicht op de oceaan.


Musée Théodore-Monod (Dakar)

Musée Théodore-Monod
Musée Théodore-Monod

De cultuurliefhebber moet het in Senegal niet hebben van musea, want die zijn er namelijk maar zeer sporadisch. Maar het is wel een aanrader een bezoek te brengen aan de musea die er in het land zijn. Zo ligt in de hoofdstad Dakar het Musée Théodore-Monod (voormalig IFAN, Institut fondamental d'Afrique Noir). Dit museum is een absolute must-see tijdens een reis in Senegal. Het is een van de oudste musea van dit type in Afrika en werd in 1931 opgericht. In het museum zijn voorwerpen tentoongesteld die door allerlei onderzoekers werden verzameld om de traditionele Afrikaanse stammen beter te leren begrijpen. Op de benedenverdieping is een grote zaal waarin de rituelen van de elf West-Afrikaanse bevolkingsgroepen worden voorgesteld.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Senegal bekijken.

Vervoer

De meeste internationale vluchten naar Senegal komen aan op het vliegveld van Dakar, genaamd Léopold Sédar Senghor. Vanaf deze luchthaven verzorgt de lokale Senegalese vliegmaatschappij ook dagelijkse en wekelijkse binnenlandse vluchten naar verschillende andere kleine luchthavens in Senegal. In Dakar kun je verder reizen met de 'Dem Dikk'. Dit zijn blauw-en-gele bussen die regelmatig rijden en dit is zowel een snel als goedkoop vervoermiddel. Er zijn vijftien lijnen die het centrum van de hoofdstad verbinden met de nabijgelegen wijken. Een ander middel om mee te reizen zijn de befaamde Afrikaanse gemeenschappelijke taxi's, de 'cars rapides' en de 'N'Diaga N'Diaye'. De busjes zitten meestal wel propvol, maar zijn een typisch Afrikaans en goedkoop vervoermiddel. Daarnaast heb je nog de 'gewone' taxi maar die is erg duur, dus wordt zelden als transportmiddel gebruikt.

Geschiedenis

Dakar was oorspronkelijk een vissersdorpje waar vooral de bevolkingsgroep Lébou woonde en dat door de Portugese, Britse, Franse en Hollandse kolonisten genegeerd werd omdat ze voorkeur hadden voor andere plaatsen. In 1750 werd de naam Dakar aan het vissersdorp gegeven omdat het woord in het Wolof 'tamarinde' betekent en deze boom in de omgeving veel voorkwam. Vanaf 1857 voerden de Fransen hun activiteiten niet meer alleen vanaf het eiland Goréé uit, maar begonnen dat ook te doen vanaf het Plateau van Dakar. De stad beschikte over de grootste, natuurlijke havens van Afrika en dat zorgde voor een snelle uitbreiding van de stad. Niet veel later verhuisden ook de industrie en handelsactiviteiten van omringende steden naar Dakar en in 1902 werd de stad benoemd tot hoofdstad van Frans West-Afrika. In 1960 werd de stad aangewezen als hoofdstad van de Republiek Senegal.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Dakar? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Dakar, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Senegal? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen