Kragujevac

Midden in het hart van Servië ligt Kragujevac, de hoofdstad van het district Šumadija. In deze stad wonen meer dan 200.000 inwoners. Direct aan Kragujevac ligt de rivier de Lepenica. De stad staat ook wel bekend om zijn wapen- en autoindustrie. De universiteit, het gymnasium, het theater, de militaire school en de drukkerij hadden allen zijn eerste vertiging in deze stad. De universiteit werd als eerste gebouwd in 1838. Van 1818 tot 1839 was de stad de hoofdstad van Servië van Miloš Obrenović.

Heb je weinig kennis van ServiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kragujevac
Plaatsen in de buurt van Kragujevac (ServiŽ) :
 • Belgrado (95 km)
 • Nis (110 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kragujevac

  Saborna crkva (Kragujevac)

  De Kathedraal van Kragujevac is gewijd aan de feestdag Hemelvaart van de Maagd Maria. Bijzonder is dat de kerk in de vorm van een Grieks kruis is gebouwd en is gevarieerd met grote ronde vormen. Bovenop bevindt zich een grote koepel met een kruis en de kleinere hoeken zijn voorzien met vier koepels. Je herkent de kerk ook wel aan de kenmerken van de Romaanse stijl en de rood met witte kleur. 


  University of Kragujevac (Kragujevac)

  Kragujevac was in de vroegere jaren de echte universiteitsstad van Servië, omdat hier in 1838 de eerst universiteit werd gesticht. Na de universiteit werd hier ook het gymnasium geopend, maar ook een theater, de militaire school en de eerste drukkerij. De universiteit is nu vooral bezig met nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwe materialen en internationale samenwerkingen.


  Zastava-Fabriek (Kragujevac)

  Zastava-Fabriek
  Zastava-Fabriek
  Kaart met locatie Zastava-Fabriek

  Misschien heb je wel ooit van Kragujevac gehoord? Hier staat namelijk een onwijs grote wapen- en autofabriek. De fabriek, genaamd Zastava werd in 1853 opgericht als wapenproducent, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ruimte ook gebruikt voor legerdoeleinden. In 1954 besloot Zastava te gaan samenwerken met Fiat en zo werden hier diverse oude modellen van de Fiat gemaakt. In totaal heeft Zastava bijna één miljoen Fiats gebouwd. In 1971 besloot Zastava om hun eigen personenautomerk te gaan ontwikkelen, het laatste automodel is gemaakt in 2008. 


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van ServiŽ bekijken.

  Vervoer

  Net zoals in de hoofdstad, kun je hier ook reizen met diverse bussen en treinen. De stad heeft veel verbindingen met omliggende steden, zodat je overal kunt komen.

  Geschiedenis

  In de 15e eeuw werd Kragujevac genoemd als Kragujevdza in de Ottomaanse documenten. Op 20 en 21 oktober 1941 werden er in deze stad 5.000 inwoners vermoord. Ze werden vermoord door de Duitsers, omdat partizanen Duitse militairen hadden aangevallen. Vele mensen die vermoord waren, waren schooljongens die net uit school kwamen. Het monument voor deze kinderen is een symbool voor de stad. Desanka Maksimović schreef hier een gedicht over, wat Krvava Bajka heet.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Kragujevac