Kosice
Deze stad is, na de hoofdstad Bratislava, de grootste stad van Slowakije en tevens de metropool van Oost-Slowakije. Košice heeft een prachtige ligging, want de stad ligt aan de oever van de rivier de Hornad, middenin een dal omgeven door de bergen ‘Volovske’ en ‘Slanske’. Dit regionale centrum ligt bovendien vlakbij de grens met Polen, Oekraïne en Hongarije en beschikt over een grote hoeveelheid aan kerktorens, rijkversierde openbare gebouwen en schitterende huizen in het historische centrum. In 2013 is Košice, samen met Marseille, culturele hoofdstad van Europa. Er worden dan verschillende festiviteiten georganiseerd met veel aandacht voor cultuur. De Sint Elizabeth kathedraal en de oude synagoge zullen centraal staan tijdens de vele activiteiten.
gratis reisadvies
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kosice
St. Elisabeth Kathedraal (Kosice)
In Kosice staat de gotische St. Elisabeth Kathedraal. Het is de grootste kerk in Slowakije en ook de meest oostelijke gotische kerk van Europa. De kerk stamt uit 1230 maar is door de jaren heen wel veel veranderd van uiterlijk. Zo is er een toren bijgebouwd en een crypte in de kerk geplaatst. De kerk dient als hoofdkerk van het Košice bisdom.
Urbanova Veza (Kosice)
Urbanova Veza is een toren die in de 14e eeuw gebouwd is om te dienen als klokkentoren van de Sint Elisabeth kathedraal. De originele klok die in de toren hing, is tijdens een brand in 1966 grotendeels vernietigd. Maar men heeft deze klok uit de overgebleven stukken kunnen herstructureren en is nu op het plein voor de toren te bewonderen.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Slowakije bekijken.
Vervoer
Ten zuiden van Košice, bij de wijk Barca, ligt de kleine luchthaven ‘Košice – Barca’. Hier komen regelmatig internationale vluchten aan. Verder heeft Slowakije een zeer uitgebreid net van openbaar vervoer. Met de Slowaakse nationale spoorwegmaatschappij kun je in bijna elke uithoek van het land komen. Tussen Bratislava, Zilina en Košice is het mogelijk een Intercity, Eurocity en Supercity trein te nemen waardoor je binnen een mum van tijd van de ene grote stad naar de andere grote stad kunt reizen. Tevens rijden er bussen naar de plaatsen die niet met de trein te bereiken zijn.
Geschiedenis
De oudste vermelding van Košice was zo rond 1230, toen de stad een nederzetting in het Hongaarse rijk was, waartoe het tot 1526 zou behoren. In 1290 kreeg Košice als één van de eerste steden in dat rijk koninklijke stadsrechten. In de 14de en 15de eeuw beleefde de stad een bloeiperiode. In 1526 kregen de Habsburgers de stad in handen en toen ging de stad een hoofdrol spelen in de Hongaarse opstanden tegen Oostenrijk. In de 19de eeuw werd kwam de stad opnieuw onder Hongaars bewind: ditmaal werd Košice onderdeel van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. In 1920 verwierf de Slavische bevolking het bestuur van de stad en die ging toen behoren tot Tsjechoslowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door de Hongaren bezet. In de meer recente geschiedenis staat de stad bekend om het feit dat hier het zogenaamde ‘Regeringsprogramma van Košice’ werd ondertekend: dit was het regeringsprogramma van de nieuwe Tsjechoslowaakse regering na de Tweede Wereldoorlog. Pas na 1950 werd Košice de tweede stad van Slowakije, toen de communistische regering besloot een gigantische staalfabriek aan de rand van de stad te laten bouwen. In de nieuwe Republiek Slowakije is de stad helemaal opgeleefd dankzij het herstellen van bouwwerken en andere historische schatten. Het resultaat is dat er tegenwoordig in de stad een aangename, positieve sfeer hangt: de inwoners van Košice koesteren de multi-etnische bevolkingssamenstelling en de overvloed aan gebruiken en dialecten die daaruit voortkomen.