Aardbevingen in Taiwan

Ravage na een aardbeving in Taiwan
Ravage na een aardbeving in Taiwan

Regelmatig vinden er in en rondom Taiwan aardbevingen plaats. De zwaarste aardbevingen vonden plaats in de jaren 1935, 1999, 2006 en 2010 waarbij de kracht varieerde van 6 tot 7,6 op de schaal van Richter. De belangrijkste oorzaak is de ligging van het land. De aardbevingen hebben al veel schade aangericht in Taiwan.

Heb je weinig kennis van Taiwan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Eerdere aardbevingen

In het jaar 1935 was er een aardschok gemeten met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Bij deze aardbeving zijn ongeveer 3.000 slachtoffers gevallen.

Ook een zware aardbeving was die in 1999 waarbij de kracht van de beving maar liefst 7,6 was. Geschat werd dat de aardbeving op circa 30 kilometer diepte zou plaatsvinden, maar bij nadere onderzoeken bleek dat het slechts 5 kilometer diep was. De omvang en de ondiepte veroorzaakten een enorme schade. De kracht van de naschokken die volgden bedroegen tussen de 6 en 6,4. Bij deze aardbeving zijn bijna 2.500 mensen om het leven gekomen.

Verder was ook de aardbeving in 2006 zwaar te noemen met een kracht van 7,1. De aardbeving vond plaats in zee op circa 23 kilometer afstand ten zuiden van Taiwan. Na de aardbeving werd een tsunami-alarm afgegeven. Er zou een vloedgolf van ongeveer 1 meter hoog onderweg zijn geweest richting de Filipijnen.

De laatste zware aardbeving die heeft plaatsgevonden in Taiwan was in maart 2010. Bij deze aardbeving werd een kracht waargenomen van 6,4 waarbij het epicentrum in het bergachtige Gaosyóng lag. Bij de aardbeving vielen 96 gewonden.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak is de ligging van het land. Een onderdeel van de Pacifische plaat is de Filipijnse plaat . De plaat beweegt jaarlijks gemiddeld 6,8 centimeter in de richting van Taiwan. Taiwan ligt precies op de grens van twee platen. Ten noordoosten valt de oceanische plaat onder de Ryukyu Trench, de Euraziatische plaat. Deze zone gaat verder tot aan Japan. Ten zuiden van Taiwan duikt de oceanische plaat onder de zeebodem van de Minila trench, ook wel de Zuid-Chinese Zee. Deze zone komt tot helemaal voorbij de Filipijnen. Taiwan ligt daarmee precies in een zone waar de Euraziatische plaat botst op de oceanische plaat. Het gebergte in het land is hier het gevolg van en is als het ware een kreukelzone tussen continent en oceaan. Vraag gratis een offerte aan

Gevolgen

Een direct gevolg van de aardbevingen is het gebergte dat is ontstaan. De aardbevingen zijn daarnaast voor vele mensen psychologisch en/of lichamelijk zwaar. Bij alle aardbevingen was er sprake van gewonden, maar niet altijd van doden. Zo vielen er bij de aardbevingen in 1935 en 1999 vele doden, terwijl er bij de aardbevingen van 2006 en 2010 alleen gewonden vielen.

De aardbevingen kosten het land daarnaast ook veel geld. Zo liep de schade van de aardbeving in 1999 bijvoorbeeld op tot wel $300 miljoen. Ook gingen de prijzen van DRAM (Dynamic Random Access Memory), chippen en hardware omhoog als gevolg van de aardbeving.

De aardbeving die in 2006 plaatsvond had als gevolg dat er 3 onderzeese kabels werden beschadigd. Door deze gebeurtenis was het vrijwel onmogelijk om internettoegang te krijgen en te bellen. Niet alleen Taiwan had hier last van, maar ook grote delen van Japan, China, Zuid-Korea en Maleisië.

Bij de aardbeving van 2010 vielen er ten slotte naast gewonden geen doden. Een gevolg was wel dat de hogesnelheidstrein tussen het zuiden en noorden van het land werd ontspoord. Hierbij vielen ook geen doden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen