Nederlandse geschiedenis in Tainan

Nederlandse geschiedenis in Tainan
Nederlandse geschiedenis in Tainan

In het zuidwesten van Taiwan ligt het rustige stadje Tainan.33travel/"> De stad is vooral bekend vanwege het waardevolle culturele erfgoed en laten daar nou Nederlandse invloeden terug te vinden zijn. Het is duidelijk dat de Hollanders in de 17e eeuw hun stempel gedrukt hebben op de stad, helaas niet altijd in positieve zin. De stad was 200 jaar de hoofdstad van Taiwan en dat heeft geresulteerd in veel bijzondere tempels en andere bezienswaardigheden.

Heb je weinig kennis van Taiwan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van Tainan

Tainan is de oudste stad van Taiwan en werd in 1624 gesticht door de Nederlanders. Zij kwamen aan land om een handelspost op te zetten en bouwden Fort Zeelandia. Toen zij werden verdreven door Ming-admiraal Koxinga (Zheng Chenggong) kreeg het fort de naam Anping. Nadat hij overleed in 1684 werd het koninkrijk opgenomen in het Qing-Rijk als onderdeel van de provincie Fujian. Tainan was van 1683 tot 1885 de hoofdstad van het land, daarna werd Taipei de hoofdstad.

Nederlandse geschiedenis in Tainan

In 1624 arriveerden de Hollanders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Tainan en bleven er uiteindelijk bijna 40 jaar. Naast Fort Zeelandia werd Fort Proventia gebouwd en de nederzetting werd volop gebruikt om handel te drijven met China en Japan. Op een gegeven moment liepen de spanningen hoog op tussen de Hollanders en de Chinese inwoners van Taiwan. Onder andere omdat er door de Hollanders hoge belastingen werden geheven en hun naam in verband werd gebracht met verschillende plunderingen. In 1662 kwam de Ming-admiraal Koxinga naar de stad, verdreef de Hollanders en vestigde er daarna zijn eigen regering. Vraag gratis een offerte aan

Oude Nederlandse forten

De twee forten die werden gebouwd toen de Hollanders de scepter zwaaiden in de stad zijn nog steeds te bezichtigen. In het centrum van Tainan staat de Chihkan Toren, die in 1653 onder de naam Fort Proventia werd gebouwd. Het is een klein complex van gebouwen en torens die het uiterlijk hebben van traditionele Chinese tempels dat omgeven wordt door een traditionele Chinese tuin. Op een aantal kilometers hier vandaan vind je Fort Zeelandia, dat met zijn kanonnen fungeerde als economische en militaire basis.

Ander historisch erfgoed in Tainan

* Er zijn veel tempels in de stad waarvan de Confucius Tempel het meest hoogstaand is. Dit wordt door velen het mooiste historische gebouw van heel Taiwan genoemd. In totaal zijn er officieel 7 boeddhistische tempels en 8 taoïstische tempels in de stad.
* Er is een heiligdom gewijd aan Koxinga, de Chinees die de Nederlanders verdreef en nu een nationale held is in Taiwan.
* Het Tait en Co Handelshuis is een gebouw wat door de Britten in 1867 werd gesticht. Het is nu een museum dat door middel van een permanente expositie tentoonstelt hoe de Chinezen, Hollanders en inheemse bevolkingen in die tijd leefden.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen