De oude naam van Taiwan

National Taiwan Democracy Square
National Taiwan Democracy Square

Taiwan heeft niet altijd Taiwan geheten. De vroegere naam was namelijk Formosa. De Portugezen gaven het eiland deze naam in de 16e eeuw. De Nederlanders hebben zich zelfs nog op Formosa gevestigd. Het eiland heeft dan ook een lange geschiedenis.

Heb je weinig kennis van Taiwan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vroegere Taiwan

Hoewel Taiwan maar 160 kilometer van het vasteland van China ligt, is het eigenlijk bijna niet gekoloniseerd geweest door de Chinezen. De Nederlanders zette al vroeg voet aan wal, waardoor zij hier voor lange tijd heersten. Voor de komst van de VOC waren het vooral Maleisiërs die op het eiland verbleven. Zij leefden hier van de jacht en het verbouwen van voedsel. De lokale bewoners gaven het eiland de naam Tapanga.

Formosa

De naam Formosa is in de 16e eeuw ontstaan. Een Portugees schip voer op dat moment langs het eiland dat toen Tapanga heette. Hij gaf het eiland de naam Ilha Formosa, wat letterlijk in het Portugees 'prachtig eiland' is. Hij ging echter nooit aan land. De Portugezen vestigden zich pas later op het eiland, in Keelung.

De kaart van Formosa
De kaart van Formosa
Vraag gratis een offerte aan

Formosa en de VOC

In 1624 lukte het de Verenigde Oost-Indische Compagnie eindelijk om aan land te komen van China. Dit was iets dat zij al probeerden sinds het begin van de 17e eeuw. Na te zijn verdreven van de eilandengroep Pescadores, probeerden ze het in augustus 1624 op het eiland Formosa. Ze bouwden hier gelijk een nederzetting en een fort, dat de naam Fort Zeelandia kreeg. In 1627 was dit gereed. Opmerkelijk genoeg namen de Nederlanders geen bezit van het eiland, maar werkten ze samen met plaatselijke dorpshoofden. Fort Zeelandia werd gebruikt als opslagplaats voor goederen uit Azië, maar de Nederlanders zagen ook dat het eiland zelf wat op te brengen had. In samenwerking met de bewoners werden er suiker- en rijstplantages aangelegd. Dit werd een groot succes, vooral op economisch gebied. Het aantal Chinezen dat op het eiland kwam wonen onder beheer van de VOC groeide en kwam in 1650 tot een aantal van 100.000.

De Spanjaarden deden een poging het eiland te veroveren, maar de VOC wist ze te verdrijven in 1642. De VOC investeerde volop in infrastructuur en landbouw op het eiland. Er ontstonden echter problemen, doordat de Chinese boeren uitgeknepen werden door zowel Chinezen als Nederlanders. Het ging hierdoor bergafwaarts in 1653, dit als gevolg van de Qing-dynastie op het vasteland. De Nederlanders onderschatte de militaire bedreigingen vanaf het vasteland van China, waardoor de VOC werd verjaagd in 1662. Toen vond namelijk de overgave plaats van Fort Zeelandia en kwam er een einde aan de VOC-vestiging op het oude Formosa.

Qing-imperium

Formosa werd onderdeel van het Qing-imperium. Deze periode kenmerkte zich vooral door de grote bevolkingsgroei en de groei van de landbouw. Er werd steeds meer verbouwd, zoals thee, pinda's en mais, en er kwam beter landbouwmateriaal. Het eiland heeft sindsdien de naam Taiwan. Taiwan is een Chinese naam en zou vrij vertaald voor 'terrasbocht' staan, een naam die verwijst naar de bizarre en ruwe kustvorm van het eiland.


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen