Nationale parken in Venezuela

Veel natuurgebieden in Venezuela worden beschermd
Veel natuurgebieden in Venezuela worden beschermd

Het Zuid-Amerikaanse Venezuela staat bekend om de prachtige natuurparken. Venezuela heeft namelijk maar liefst 43 Nationale Parken. Dit betekent dat elke staat in Venezuela een of meerdere beschermde natuurgebieden heeft. Aangezien alle 43 parken afgaan wellicht een beetje teveel van het goede is hebben wij een selectie voor je gemaakt. Welke van de volgende nationale parken wil jij gaan ontdekken?

Heb je weinig kennis van Venezuela? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Canaima National Park

Canaima National Park is een van de grootste natuurparken ter wereld en het twee na grootste park in Venezuela. Het park beslaat ruim 3 miljoen hectare in het zuidoosten van Venezuela. Dit is te vergelijken met een oppervlakte zo groot als België. Het park is gelegen in de deelstaat Bolívar. Het gebied behoort tot het Hoogland van Guyana. Wie hier een kijkje gaat nemen zal gegarandeerd onder de indruk zijn van het spectaculaire landschap. Het park bestaat voornamelijk uit Tafelberg formaties. Deze formaties vormen een uniek biogeologisch geheel en zijn om deze reden van groot geologisch belang. Je treft hier daarnaast ook veel steile kliffen en watervallen. Een bijzondere bezienswaardigheid in dit park is Angel Falls, de hoogste vrijvallende waterval ter wereld. Cainama National Park is in 1994 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De beroemde Angel Falls
De beroemde Angel Falls

Parima Tapirapecó National Park

Het grootste natuurpark in Venezuela is Parima Tapirapecó National Park met een oppervlakte van ruim 38.920 km². Het gebied beschermt de bovenloop van de Orinoco rivier. Het natuurlijke leefgebied en de cultuur van de Yanomamö-indianen worden tevens beschermd. Het landschap in dit park wordt gekenmerkt door laagland bossen en submontane gebieden. Er zijn hier ook savannes aanwezig. Vraag gratis een offerte aan

Cueva del Guácharo National Park

Niet ver gelegen van de stad Caripa vind je Cueva del Guácharo National Park. Wat dit park vooral bijzonder maakt, is de grote kalkstenen grot. De grot is meer dan 10 kilometer lang en heeft een aantal grote kamers. In de 18e eeuw bezocht ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt de grot en ontdekte dat de grot het leefgebied is van duizenden vetvogels (in het Spaans: guácharos). In 1949 is de grot uitgeroepen tot Nationaal monument. Dit gebied is later in 1975 benoemd tot nationaal park om de grot, de omliggende natuur en de vetvogels te beschermen. De vetvogels zijn niet de enige bewoners in dit park. Er wonen nog ongeveer 367 andere vogelsoorten in Cueva del Guácharo National Park.

De binnenzijde van de grot
De binnenzijde van de grot

Ciénagas del Catatumbo National Park

Ciénagas del Catatumbo National Park is gelegen aan de zuidwestelijke oever van het Maracaibo meer, tussen de rivieren van Catatumbo en Santa Ana. Het is in 1991 uitgeroepen tot nationaal park om het rijke moeras en haar inwoners te beschermen. Het is de thuisbasis van verschillende wilde dieren en trekvogels.Dit gebied is voornamelijk bekend om de Catatumbobliksem. Bij de Catatumbo River Mouth onweert het zo'n 10 uur per nacht voor ongeveer 6 maanden in het jaar. Het is niet duidelijk wat de verklaring is voor de Catatumbobliksem, maar er zijn wel een aantal hypotheses. Zo vermoedt men dat het komt door de aanwezigheid van uranium of de opstijgende methaan uit moerassen. Of dit ook werkelijk het geval is, is nog niet bewezen. De non-stop bliksemschichten schijnen wel heel mooi te zijn.

Maracaibo meer
Maracaibo meer

Henri Pittier National Park

Henri Pittier National Park is het oudste nationale park van Venezuela. Dit park is in 1937 ontstaan onder de naam Rancho Grande, maar in 1953 is het park vernoemd na Henri Pittier. De Zwitserse geograaf en botanist spendeerde veel tijd in dit park om de bijzondere flora en fauna te bestuderen. Het park kan onderscheiden worden in twee geografische systemen. Zo bestaat een deel van het park uit een bergachtige binnenland, terwijl het kustgebied bestaat uit baaien met stranden en resorts. Je hebt hier als het ware een combinatie van de ongerepte natuur en een potentieel succesvol toeristisch gebied. Het park is een 'Important Bird Area'. Dit houdt in dat het een belangrijk leefgebied is voor wilde vogels.

Los Roques Archipelago

Het volgende nationale park die we willen aankaarten is Los Roques Archipelago, gelegen ten noorden van de haven van La Guaira. Los Roques Archipelago National Park werd opgericht in 1972 om het rijke waterleven in dit gebied te beschermen. Het gaat hier om een marien ecosysteem dat bestaat uit bijzondere koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasvelden. Los Roques Archipelago is tevens het leefgebied van vele vogelsoorten. Dit gebied is van grote ecologische waarde en wordt ook wel een van de mooiste natuurgebieden van Venezuela genoemd. De eilandjes zijn vaak rustig en beschikken over prachtige stranden. Vanwege de ligging en de schoonheid van het archipel wordt het veel bezocht door toeristen met jachten. Het toerisme wordt hier echter gecontroleerd om het gebied intact te houden.

Los Roques Archipelago
Los Roques Archipelago

Morrocoy National Park

Een ander Venezolaans nationaal park met een paradijselijk gevoel is Morrocoy National Park. Dit park is gelegen aan de oostkust van de deelstaat Falcón, ten noordwesten van Golfo Triste. Dit schitterende gebied is in 1974 verklaard tot nationaal park om de flora en fauna in dit gebied te beschermen. In Morrocoy National Park zul je naast mooie zandstranden ook mangroves, grotten en een reservoir voor vogels tegenkomen. Het is tevens het leefgebied van verschillende zeereptielen, zeezoogdieren en nog veel meer. De vegetatie in dit natuurgebied is zeer gevarieerd en de eilandjes hebben ieder iets anders te bieden.

Morrocay National Park
Morrocay National Park

Médanos de Coro National Park

In de deelstaat Falcón, in de buurt van de stad Coro, ligt Médanos de Coro National Park. Het park beslaat een oppervlakte van 91 km² . In tegenstelling tot de andere parken zul je hier geen mooie stranden of watervallen vinden. Dit park is opgericht in 1974 en staat bekend om de enorme zandduinen. Deze zandduinen worden ook wel Médanos genoemd. De zandduinen kunnen een hoogte van 40 meter bereiken en worden voortdurend getransformeerd en verschoven door de wind. Het woestijngebied is een van de meest indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheden in deze regio.

Médanos: de zandduinen
Médanos: de zandduinen

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen