De vlag van Venezuela

Vlag van Venezuela
Vlag van Venezuela

De huidige vlag van Venezuela werd pas in 2006 geïntroduceerd. De basis van de vlag is als volgt: drie horizontale strepen van dezelfde afmetingen die van boven naar beneden de kleuren geel, blauw en rood hebben. Deze kleuren staan al sinds 1811 vast, toen de onafhankelijkheidsoorlog plaatsvond. Vanaf die tijd zijn er verschillende veranderingen gedaan. Zo zijn er sterren toegevoegd die op verschillende manieren op de vlag hebben gestaan en er is een wapen in de linkerbovenhoek toegevoegd. Tegenwoordig heeft de vlag de drie basiskleuren met in het midden van de vlag een boog met 8 witte sterren. In de linkerbovenhoek staat het wapen van Venezuela, deze ontbreekt echter op de civiele en maritieme vlag.

Heb je weinig kennis van Venezuela? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Betekenissen

De oorsprong van de kleuren gaan terug tot de strijd tegen de Spanjaarden. De blauwe kleur stond toen voor de Atlantische Oceaan, deze ligt tussen Spanje en de Spaanse terreur (de rode kleur) en de Nieuwe Wereld (de gele kleur) in. Tegenwoordig symboliseren de kleuren andere dingen. De gele kleur staat voor de welvaart van het land, de blauwe kleur staat voor de territoriale wateren in het land en de rode kleur staat voor het bloed die de patriotten hebben verloren tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

De 8 witte sterren die in een boog in de blauwe baan staan, staan voor de zeven provincies die in opstand tegen de Spanjaarden kwamen. Dit zijn Barcelona, Caracas, Barinas, Cumaná, Mérida, Margarita en Trujillo. De achtste ster symboliseert de “overwinning en de toekomst”. Deze laatste ster werd pas in 2006 aan de vlag toegevoegd.

Historie

De basis van de vlag werd al vanaf 1811 gebruikt. De vlag bestond toen alleen uit drie banen met respectievelijk de kleuren geel, blauw en rood. Deze vlag werd ontworpen door Francisco de Miranda, die naar de onafhankelijkheid van de Spaanse koloniën op het Amerikaanse continent streefde.

Tijdens de eerste helft van de 19e eeuw werden 7 sterren aan de vlag toegevoegd. Deze representeerden de zeven koloniale provincies die in opstand kwamen tegen de Spanjaarden. De sterren hebben nu nog steeds dezelfde betekenis. Simón Bolívar wilde later een 8e ster toevoegen die voor de nieuwe provincie Guayana staan. Dit is echter niet doorgegaan. Op 19 februari 1954 werd het wapen van Venezuela toegevoegd.

In 2006 kondigde Hugo Chávez, de president van Venezuela aan dat hij plannen had om een achtste ster aan de vlag toe te voegen om de wens van Bolívar te vervullen. Dit kreeg echter veel commentaar van de bevolking. Toch heeft de vlag nu 8 sterren. Vraag gratis een offerte aan

Wapen

Het wapen van Venezuela stamt al uit 1836, maar werd meerdere keren veranderd. De laatste verandering vond plaats in 2006. Het schild is horizontaal opgedeeld en het bovenste deel is ook nog verticaal opgedeeld, waardoor er 3 delen zijn. Linksboven vind je 24 korenaren op een rode achtergrond. De aren staan voor de 24 staten van Venezuela. In de rechterbovenhoek staan op een gouden achtergrond 2 vlaggen van Venezuela met wapens. De sabel en het zwaard symboliseren de onafhankelijkheidsstrijd, de pijl en boog staan voor de strijd van de inheemse bevolking en de manchetten representeren de strijd van de afro-Venezolaanse bevolking en van de boeren. In het onderste vlak zie je een wit paard op een blauwe achtergrond. Dit witte paard staat voor het paard van Simón Bolívar.

Boven het schild zie je twee gekruiste, zilveren hoorns met fruit. Dit staat voor welvaart en rijkdom. Als teken van faam en vrede staan naast het wapen een lauriertwijg en een palmtwijg afgebeeld.

Wapen Venezuela
Wapen Venezuela


In een band onder het schild staat:
19 de abril de 1910 independencia (19 april 1810 onafhankelijkheid)
20 de febrero de 1859 federacion (20 februari 1859 federatie)
Republica Bolicariana de Venezuela (Bolivariaanse Republiek Venezuela)

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen