Venezuela

Straatbeeld Venezuela
Straatbeeld Venezuela

Venezuela grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noorden, Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Colombia in het westen. Voor de Venezolaanse kust liggen Aruba, Bonaire, Curaçao en Trinidad en Tobago.

Venezuela is qua grootte het 6e land op het Zuid-Amerikaanse continent. Het heeft een oppervlakte van 912.500 km2 en is daarmee ongeveer 22x zo groot als Nederland.

Voor de Venezolaanse kust liggen 72 (veelal kleine, onbewoonde) koraaleilanden die samen de Dependencias Federales vormen. Het grootste en bekendste is Isla Margarita dat samen met nog twee eilandjes de deelstaat Nueva Esparta vormt.

Venezuela kent een grote variëteit aan landschappen, zoals de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte in het noordwesten en langs de noordelijke Caribische kust, met als hoogste punt de Pico Bolivar (5007 m). De savanne komt ook in verschillende delen van Venzuela voor. Op de Venezolaanse eilanden is het landschap schraal, maar de witte zandstranden maken veel goed.

Bestuurlijk is Venezuela verdeeld in een Distrito Federal (de hoofdstad), 20 deelstaten (estados) en 2 federale territoria (territorios federales); de 72 kleine eilanden in de Caribische Zee worden rechtstreeks bestuurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (dependencias federales). De deelstaten, met een beperkte autonomie, worden bestuurd door een door de president benoemde gouverneur; ze hebben eigen wetgeving en uitvoerende macht. Venezuela heeft in totaal 293 gemeenten binnen haar grenzen.

Heb je weinig kennis van Venezuela? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Venezuela
Officiele naam:
Bolivariaanse Republiek Venezuela
ISO:
VE
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Caracas
Inwoners:
+/- 26557425
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Bolivar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
912050 km�
Beste reistijd:
december - april
Hoogseizoen:
juli - september

Voor de kunstliefhebber is er overal kunst te bewonderen, ook op straat. De culturele schat van Venezuela bestaat uit allerlei kunstvormen van schilderkunst tot architectuur en van traditioneel tot new age.

Jesús Soto is bekend door zijn kinetische kunst. De hangende, bewegende plastieken van metalen staafjes zijn op verschillende plaatsen in Caracas op straat te vinden.

Ervaringen

Venezuela krijgt gemiddeld een 7,3 uit 10 op basis van 3 ervaringen.

7,3  3 ervaringen + Ervaring delen

Gert op 15 juni 2020 plaats: Caracas, reisperiode: juli 2019

een super leuke plaats

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 9
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Lucy Sonnenberg op 28 augustus 2014 plaats: Mérida, reisperiode: augustus 2014

Mérida is een leuke stad, beetje rumoerig, maar dat hoort er daar bij. Niet zoveel te beleven, maar wel hele leuke restaurantjes. Goed eten. Het is ook het vertrekpunt naar de Andes.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 2
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 3
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Annelies op 28 augustus 2012 plaats: Isla Margarita, reisperiode: augustus 2004

Mooi zandstrand echter woelige, ruwe en geen heldere zee. Bevolking ontzettend lief echter indien u zich begeeft in het uitgaancircuit dames van lichte zeden die zich om de haverklap aanbieden, wel of geen partner bij u, houd daar rekening mee. Qua cultuur en bezienswaardigheden niet veel bijzonders op Isla Margarita, kortom een leuke ervaring, niet voor herhaling vatbaar en zeker niet een goed beeld vergeleken met de rest van zuid amerika.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 9
 • Ligging 6

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Venezuela

Santa Ana de Coro

Santa Ana de Coro is de oudste stad in het westen van Venezuela en een van de eerste steden die de Spanjaarden in Venezuela bouwden. Het historisch centrum stamt uit 1527 en is een prachtig pittoresk plaatsje. Je vindt er allerlei koloniale gebouwen zoals de kerk van San Fransisco en een kathedraal. Ook de huizen zijn leuk om te bekijken vanwege de mooie kleuren. De stad is bekend geworden, omdat het de eerste stad van Latijns-Amerika was die de status van 'stad' kreeg.

Nationaal Park Canaima

Nationaal Park Canaima
Nationaal Park Canaima
Kaart met locatie Nationaal Park Canaima

In het zuidoosten van Venezuela, aan de grens met Brazilië en Guyana, ligt het Nationaal Park Canaima. Al sinds 1994 staat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het een van de grootste natuurparken ter wereld. In het park vind je bijvoorbeeld tepui's; tafelbergen van zandsteen. Er leven verschillende dier- en plantensoorten in het park, waaronder de reuzenotter, het reuzengordeldier en de tweevingerige luiaard. Ook zijn de Angel Falls in het nationale park te vinden. De Angel Falls zijn de hoogste watervallen ter wereld en hebben een hoogte van 979 meter. De watervallen kun je alleen bekijken door er met een boot of per vliegtuig heen te gaan.

Nationaal Park Sierra de San Luís

Ten zuiden van Coro vind je het Nationaal Park Sierra de San Luís. Het nationale park beslaat een gebied van 20.000 hectare. Je vindt er een groot netwerk van grotten en waterwegen en zelfs het grootste ondergrondse meer van het land: la Cueva del Río Acarite. Tropische en nevelwouden bedekken de vallei en de hellingen, waardoor je in het park veel dier- en plantensoorten tegenkomt. Enkele diersoorten die je er kunt zien, zijn de vetvogel (quácharo) en de bergkat. Ook kun je watervallen in het park zien.

Artikelen

Eten en drinken

Comida criolla is de naam voor de gevarieerde keuken van Venezuela. De gerechten zijn goedkoop en bijzonder populair.

Arepas zijn zachte, platte maïsbroodjes en essentieel in de Venezolaanse keuken.

Het middageten is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Venezolaanse gerechten;
* Perico - roerei met ui en tomaat
* Diablitos - gekruide ham
* Empanada - een soort pasteitje met vleesvulling
* Salchida - worstenbroodje
* Casabe - soort aardappel
* Parilla - verschillende soorten gegrild vlees
* Pabellón - rundvlees met rijst
* Sancocho - maaltijdsoep met koriander, stukken vlees, gekookte banaan, casave en andere knollen.

In Venezuela vind je een ruime keuze aan heerlijke, tropische vruchtensappen. 'Jugo' is vruchtensap, 'batido' een vorm met gemalen ijs en een 'merengada' een vruchtensap in de vorm van een milkshake. De vruchten hebben in Venezuela doorgaans namen die terug te voeren zijn op Indiaanse talen. Parchita is passievrucht, lechosa is papaya en cambur is banaan.

Vervoer

De Nederlandse lijndiensten (KLM) vliegen op Caracas en de charters (Martinair) op Isla Margarita (Porlamar). Een rechtreekse vlucht van Amsterdam naar Caracas duurt ongeveer 9 uur.

Het busvervoer in Venezuela is goed georganiseerd en in handen van particuliere ondernemingen. Elke stad en bijna ieder dorp is met de bus te bereiken.

Gezien de grote afstanden is het vliegtuig een goed alternatief om mee te reizen. Het binnenlandse vliegverkeer kan behoorlijk onoverzichtig zijn.

Visum

Voor een vakantie in Venezuela heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. En als je niet langer dan 3 maanden blijft heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Venezuela ligt lager dan in Nederland.

De Venezolaanse munteenheid is de bolívar.

Veiligheid

Omdat de economische omstandigheden in Venezuela de laatste jaren verslechterd zijn is de criminaliteit ook gestegen. Let sowieso altijd op zakkenrollers.

Medische informatie

Er wordt veel aan gedaan om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. In vergelijking met de westerse wereld zijn de medische voorzieningen niet heel goed.

Gele koorts is in sommige gevallen verplicht en er worden een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater in Venezuela wordt afgeraden.

Bevolking

Venezuela kent een diverse bevolkingssamenstelling. De oorspronkelijke indianen, Spaanse kolonisten en Afrikanen kregen tijdens immigratiegolven in de 20e eeuw gezelschap van Italianen, Portugezen, Duitsers en anderen.

De indiaanse volken leven vooral in de uithoeken van het land. De meeste stammen leven in het zuiden.

Ruim 90% van de bevolking leeft in de verstedelijkte gebieden. Ongeveer 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Aan de andere kant is een klein percentage van de bevolking erg rijk. De contrasten tussen arm en rijk zijn extreem.

Venezolanen zijn vrolijke, optimistische en wat lawaaiige mensen. Ze zijn dol op kinderen en trots op hun tv-soaps, salsamuziek en de traditionele 'musica llanera'.

De taal

Het Spaans dat in Latijns-Amerika gesproken wordt is het Castellano. Het wijkt behoorlijk af van het Spaans op het Europese vasteland, zowel qua zinsconstructie, woordenschat als uitspraak. Karakteristiek voor het Zuid-Amerikaanse Spaans is het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden. De Venezolanen spreken zeer snel en onduidelijk en zijn daardoor voor een Europeaan moeilijk te verstaan. Bovendien is het Venezolaans doorspekt met verbasteringen uit Indiaanse en Afrikaanse talen. Verder worden er in Venezuela nog ongeveer 25 indiaanse talen gesproken. Op veel toeristische plaatsen kan men ook met Engels terecht.

Flora & Fauna

Venezuela heeft een onvoorstelbaar grote hoeveelheid aan planten en bloemen. Men vermoedt dat er alleen al ongeveer 3000 soorten orchideeën voorkomen. Van de gekweekte plantensoorten is de cacaoplant de bekendste. In Venezuela vind je vleesetende planten die nergens anders ter wereld voorkomen.

In de natuurreservaten van de Caribische eilanden leven veel aalscholvers, pelikanen en fregatvogels. Ook vind je hier roze lepelaars, flamingo’s en rode ibissen. Er zijn in Venezuela 30.000 soorten insecten waargenomen, waarvan de vlinders een groot deel uitmaken.

Tijdens de vele excursies die worden aangeboden zul je ongetwijfeld kennis maken met de Toekan, spinnen, vlinders en dolfijnen.

Geschiedenis

Primitieve nomadische volken bevolkten vanaf 14.000 v. Chr. het Venezolaanse grondgebied. Venezuela heeft echter nooit een indiaans volk op haar grondgebied gehad zoals de Azteken en de Maya’s. Er waren alleen maar kleine stammen, ieder met hun eigen cultuur en taal. Sommigen waren halfnomadisch, anderen waren juist weer landbouwers. Het jaar 1498 is voor het gehele Amerikaanse continent natuurlijk een keerpunt in de geschiedenis. In dat jaar landde Columbus tijdens zijn 3e reis op de oostpunt van Venezuela, het schiereiland Paria. Pas vanaf 1830 ging Venezuela weer haar eigen weg en startte het tijdperk van de dictators.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen