Venezuela

Straatbeeld Venezuela
Straatbeeld Venezuela

Venezuela grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noorden, Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Colombia in het westen. Voor de Venezolaanse kust liggen Aruba, Bonaire, Curaçao en Trinidad en Tobago.

Venezuela is qua grootte het 6e land op het Zuid-Amerikaanse continent. Het heeft een oppervlakte van 912.500 km2 en is daarmee ongeveer 22x zo groot als Nederland.

Voor de Venezolaanse kust liggen 72 (veelal kleine, onbewoonde) koraaleilanden die samen de Dependencias Federales vormen. Het grootste en bekendste is Isla Margarita dat samen met nog twee eilandjes de deelstaat Nueva Esparta vormt.

Venezuela kent een grote variëteit aan landschappen, zoals de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte in het noordwesten en langs de noordelijke Caribische kust, met als hoogste punt de Pico Bolivar (5007 m). De savanne komt ook in verschillende delen van Venzuela voor. Op de Venezolaanse eilanden is het landschap schraal, maar de witte zandstranden maken veel goed.

Bestuurlijk is Venezuela verdeeld in een Distrito Federal (de hoofdstad), 20 deelstaten (estados) en 2 federale territoria (territorios federales); de 72 kleine eilanden in de Caribische Zee worden rechtstreeks bestuurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (dependencias federales). De deelstaten, met een beperkte autonomie, worden bestuurd door een door de president benoemde gouverneur; ze hebben eigen wetgeving en uitvoerende macht. Venezuela heeft in totaal 293 gemeenten binnen haar grenzen.

Heb je weinig kennis van Venezuela? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Venezuela
Officiele naam:
Bolivariaanse Republiek Venezuela
ISO:
VE
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Caracas
Inwoners:
+/- 26557425
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Bolivar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
912050 km�
Beste reistijd:
december - april
Hoogseizoen:
juli - september

Voor de kunstliefhebber is er overal kunst te bewonderen, ook op straat. De culturele schat van Venezuela bestaat uit allerlei kunstvormen van schilderkunst tot architectuur en van traditioneel tot new age.

Jesús Soto is bekend door zijn kinetische kunst. De hangende, bewegende plastieken van metalen staafjes zijn op verschillende plaatsen in Caracas op straat te vinden.

Ervaringen

Venezuela krijgt gemiddeld een 7,3 uit 10 op basis van 3 ervaringen.

7,3  3 ervaringen + Ervaring delen

Gert op 15 juni 2020 plaats: Caracas, reisperiode: juli 2019

een super leuke plaats

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 9
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Lucy Sonnenberg op 28 augustus 2014 plaats: Mérida, reisperiode: augustus 2014

Mérida is een leuke stad, beetje rumoerig, maar dat hoort er daar bij. Niet zoveel te beleven, maar wel hele leuke restaurantjes. Goed eten. Het is ook het vertrekpunt naar de Andes.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 2
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 3
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Annelies op 28 augustus 2012 plaats: Isla Margarita, reisperiode: augustus 2004

Mooi zandstrand echter woelige, ruwe en geen heldere zee. Bevolking ontzettend lief echter indien u zich begeeft in het uitgaancircuit dames van lichte zeden die zich om de haverklap aanbieden, wel of geen partner bij u, houd daar rekening mee. Qua cultuur en bezienswaardigheden niet veel bijzonders op Isla Margarita, kortom een leuke ervaring, niet voor herhaling vatbaar en zeker niet een goed beeld vergeleken met de rest van zuid amerika.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 9
 • Ligging 6

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Venezuela

Acuario de Valencia (Valencia)

Voor de echte dierenliefhebbers is Acuario de Valencia een absolute aanrader. Dit is een vrij unieke locatie waar je zoetwaterdolfijnen aan kunt treffen. De meeste dolfijnen die er leven zijn echter geboren in gevangenschap. Er worden regelmatig shows gegeven met deze zoetwaterdolfijnen. Ook zijn er grote aquaria te vinden met een aantal typische vissen uit de omgeving waaronder de tetra, de Zuid-Amerikaanse cichlide en zelfs de guppy. Ook de vele soorten schildpadden zijn bijzonder.

Playa el Agua (Playa Caribe)

Niet alleen het gelijknamige strand Playa Caribe is leuk om gezien te hebben, maar ook Playa el Agua is een prachtig strand om te bezoeken. Dit strand ligt op een klein half uur rijden van Playa Caribe en telt vele Caribische palmbomen. Op deze plek vind je een prachtig wit zandstrand van 4 kilometer breed. Het strand is niet alleen ideaal om lekker te relaxen, maar ook voor een goed feestje. Zo is er de stranddiscotheek Baywatch waar elke nacht gefeest wordt op goede muziek.

Laguna de La Restinga National Park (Playa Caribe)

Op ongeveer 40 kilometer afstand van Playa Caribe bevindt zich het Laguna de La Restinga National Park, dat een van de belangrijkste toeristische trekpleisters is van de omgeving. Op dit park kun je kiezen voor een 30 minuten durende boottocht, inclusief een stop bij Playa La Restinga Beach. Dit is een erg interessante plek waar Margarita Island en Peninsula de Macanao met elkaar worden verbonden. Ook een optie is om een boot te huren voor een uur om de directe omgeving van het park te ontdekken.

Cathedral of Mérida (Mérida)

Een interessant, religieus bouwwerk bevindt zich in het centrum van Mérida en heeft als naam de Cathedral of Mérida. Deze kathedraal is gebouwd in barokstijl en heeft erg veel weg van de Cathedral of Toledo in Spanje. De Cathedral of Mérida is het meest belangrijke katholieke gebouw van de stad, waar veel mensen komen om de diensten van de aartsbisschop van Mérida bij te wonen.

Parque La Isla (Mérida)

Parque La Isla is gevestigd op de plek waar vroeger een koffieplantage te vinden was. In het jaar 1960 werd het park gedeeltelijk gebouwd als een onderwaterpark en momenteel heeft het een oppervlakte van 3,5 hectare. Op het park zijn kinderspeeltoestellen, wandelpaden en een atletiekbaan te vinden. Het park is het hoofdkwartier van Corpoandes en herbergt tevens het grootste congrescentrum van de stad, orchideeënvelden en een museum dat gewijd is aan de bijenteelt.

Hotel Jardín (Maracay)

Het beroemde Hotel Jardín, ook wel het Garden Hotel genoemd, is leuk om te bezoeken. Dit is een majestueuze toeristische attractie met zeer grote tuinen. De stad is de thuisbasis van het mausoleum van Gómez. Niet alleen de geschiedenis is er interessant, maar ook de omgeving is erg mooi. Zo zijn de tuinen prachtig voor het maken van foto's en je kunt er ook prima wandelen.

Nationaal Park Henri Pittier (Maracay)

Het Nationaal Park Henri Pittier is het oudste natuurpark van Venezuela. De oorspronkelijke naam was Rancho Grande, maar deze naam werd later veranderd. Het park werd vernoemd naar de Zwitserse Henri Pittier. De Zwitser is jarenlang bezig geweest met het bestuderen van de flora en fauna in het park. Het nationale park staat nu bekend om de grote diversiteit aan vogelsoorten in het gebied. Het is een ideaal park voor wandelaars en natuurlijk voor de echte vogelliefhebbers.

El Teatro Baralt (Maracaibo)

El Teatro Baralt is een belangrijke culturele instelling uit de eerste helft van de 19e eeuw en bevindt zich op de noordwestelijke hoek van Plaza Bolivar. Dit beroemde gebouw, dat vandaag de dag een theater is, heeft een lange geschiedenis van constructies. Het is het oudste theater van de stad en is vernoemd naar de dichter Rafael Maria Baralt.

Brug van Maracaibo (Maracaibo)

Bij een bezoek aan Maracaibo kun je de 8,5 kilometer lange brug niet missen. De brug loopt over het smalste gedeelte van het Meer van Maracaibo waar het samenkomt in de Golf van Venezuela en de Caribische Zee. Ondanks dat het een brug is voor voertuigen, heb je er een prachtig uitzicht over de wateren. Vroeger werd de voorgespannen betonnen constructie van de brug gezien als een technisch hoogstandje.

Santa Rosa kasteel (La Asunción)

Wanneer je La Asunción gaat bezoeken, dan kun je het beroemde Santa Rosa kasteel absoluut niet missen. Dit kasteel is goed bewaard gebleven en biedt een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Dit fort wordt als zeer interessant beschouwd vanwege het bijzondere feit dat Luisa Cáceres de Arismendi in de kerker wordt gehouden. Een interessante bezienswaardigheid voor de historicus onder ons dus.

Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie (La Asunción)

Een bijzondere bezienswaardigheid is de Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Assumptie. Dit is de op twee na oudste kathedraal van Venezuela en is gelegen in het historische centrum van La Asunción, de hoofdstad van Isla Margarita. Het is een absolute aanrader voor iedereen die interesse heeft in de koloniale architectuur en wil genieten in de gezellige omgeving van de kathedraal.

Jeepsafari Isla Margarita (Isla Margarita)

Jeepsafari Isla Margarita
Jeepsafari Isla Margarita
Kaart met locatie Jeepsafari Isla Margarita

De jeepsafari is een erg leuke excursie om meer van het eiland te ontdekken. Het schiereiland Macanao kenmerkt zich bijvoorbeeld door de grote vlakte met vele cactussen, de rode grond en kleine vissersdorpjes.

Angel Falls (Isla Margarita)

Angel Falls
Angel Falls
Kaart met locatie Angel Falls

Een echte aanrader is om een dag naar Canaima en de Angel Falls te gaan. Je moet hier wel met een vliegtuigje naartoe omdat het redelijk ver weg ligt. Na twee uur vliegen vlieg je tegen een van de hoogste watervallen ter wereld aan en met een beetje geluk kun je prachtige foto's maken.

Guri-dam (Ciudad Guayana)

Ciudad Guayana is de thuisbasis van de Guri-dam, de op twee na grootste dam van de wereld. Het is tegelijkertijd een belangrijke waterkrachtcentrale die energie levert aan de elektrische industrie, zowel lokaal als nationaal. De Guri stuwdam ligt in de Caroní rivier, nabij de voormalige monding van de Guri rivier. De indrukwekkende grootte van de dam draagt bij aan het feit dat het een toeristische trekpleister is.

La Llovizna (Ciudad Guayana)

Ook de moeite waard is een bezoekje aan het natuurpark La Llovizna in Ciudad Guayana. Dit park bestaat uit ruim 20 eilandjes die van elkaar gescheiden worden door de Caronrivier, die uitmondt in de Orinocorivier. Het meest indrukwekkende van het park is toch wel de prachtige waterval. De grootte van de waterval trekt veel inwoners en toeristen aan. Het park heeft een oppervlakte van 16 hectare.

Natuurpark Cachamay (Ciudad Guayana)

Natuurpark Cachamay
Natuurpark Cachamay
Kaart met locatie Natuurpark Cachamay

Natuurpark Cachamay is gelegen aan de Guayana Avenue en heeft een oppervlakte van 52 hectare. Dit park is voor de inwoners van Ciudad Guayana een van de meest favoriete recreatieplaatsen. Het prachtige gebied bestaat uit groene zones, een gevarieerde vegetatie en mooie paden. Wanneer je de rust op wilt zoeken tijdens je vakantie, dan is dit de ideale plaats. Wel dien je er alert te zijn op bijzondere zakkenrollers, de apen die er leven houden er namelijk van om alles af te pakken!

Macuto (Caracas)

Niet ver van Caracas ligt Macuto, een schitterende kustplaats. Het is een open en vriendelijke stad waar de infrastructuur goed is. Hier kun je genieten van verscheidene stranden, promenades, musea en restaurants. Van de stranden aan de noordoostelijke kust, waaronder die van Macuto, wordt gezegd dat deze tot de mooiste stranden van de wereld behoren. Het is dan ook zeker aan te raden om hier een bezoek aan te brengen tijdens een vakantie in Venezuela.

Teresa Carreno (Caracas)

De echte kunst- en cultuurliefhebbers zijn zeker aan het goede adres in Caracas. In deze prachtige stad is namelijk het Teresa Carreno te vinden. Dit is het centrum van de beeldende kunst en is ontworpen door de beste architecten van Venezuela. Dit kunstcomplex is zeer fraai en biedt ruimte voor theater, opera en ballet. Bij een bezoek aan Caracas kun je hier echt niet omheen.

Teleférico Caracas (Caracas)

De teleférico, ofwel de kabelbaan, behoort tot de belangrijkste en populairste toeristische attracties van Caracas. De kabelbaan is met een lengte van 12,5 kilometer en een hoogte van 4,7 meter de grootste van de wereld. Vroeger diende het als een verbinding tussen Barinas en Mérida, maar dit doel was echter te hoog gegrepen. Met in totaal 4 stations is de kabelbaan open voor publiek. Het komt zo nu en dan voor dat de baan voor een langere periode, soms enkele jaren, buiten werking is vanwege noodzakelijke reparaties.

Barquisimeto Museum (Barquisimeto)

Het Barquisimeto Museum is gevestigd in een oud gebouw dat veel historische en architectonische waarden kent die behoren tot de oude San Lazaro Hospital, de publieke gevangenis en een oud huis. Het museum bevindt zich in de 15e straat, tussen de 25e en de 26e straat. In het jaar 1877 is het verbouwd om het ziekenhuis heen, op initiatief van dokter Antonio Maria Pinedaworden.

El Obelisco (Barquisimeto)

El Obelisco is het symbool van de stad Barquisimeto. Tegelijkertijd is het ook één van de meest representatieve iconen die terug te vinden zijn in Lara. Het is gebouwd in het jaar 1952 ter herdenking aan het 400-jarige bestaan van de stad. Het is een grote rechthoekige toren waarvan de basis bestaat uit beton en staal. De toren is 75 meter hoog en is uitgerust met een interne lift, een klok en een top. Het ontwerp was van Rafael Jose Raga.

Juárez Theater (Barquisimeto)

Het Juárez Theater is gelegen in het hart van Barquisimeto, in de 19e straat. Het theater werd in het jaar 1905 gehuldigd als het "Municipal Theater" en vandaag de dag is het theater de meest belangrijke in de stad, waar een groot aantal artiesten uit verschillende genres optreden. Zo kun je onder andere (ballet)dansvoorstellingen en zangvoorstellingen bewonderen.

Catedral de Barquisimeto (Barquisimeto)

De Catedral de Barquisimeto staat bekend om de indrukwekkende structuur en werd voltooid in het jaar 1953. Het was toentertijd het nieuwe ontwerp van architect John Bergcamp. Het gebouw werd twee maal compleet verwoest door aardbevingen. Tegenwoordig laat het een expressie zien van de moderne kunst en representeert een contrast tussen eenvoud en schoonheid.

Ateneo de Barquisimeto (Barquisimeto)

Het Ateneo de Barquisimeto is gelegen op de hoek van de 23e straat, aan de voorkant van het Lara plein. Het gebouw is opgericht met de missie om de tradities en gewoonten van de stad te redden. Het gebouw ziet er van buitenaf vooral mooi uit in de avond en nacht, dan is het gebouw namelijk helemaal verlicht en is het een echte eye-catcher.

Duiken en snorkelen Los Frailes (Isla Margarita)

Duiken en snorkelen Los Frailes
Duiken en snorkelen Los Frailes
Kaart met locatie Duiken en snorkelen Los Frailes

Op Isla de Margarita zijn veel snorkel en duiklocaties te vinden, hiervan is de bekendste de eilandengroep Los Frailes. Met de boot vaar je vanaf Playa el Agua in zo'n 45 minuten naar de eilanden toe. Via de duikscholen in de stad en op het eiland is het mogelijk om deze excursie te boeken. 's Ochtends word je opgehaald om met de boot naar Los Frailes te varen. Eerst maak je een duik in een rustige baai, na een heerlijke lunch maak je je tweede duik op een andere locatie. Tijdens de excursie maak je kennis met prachtige vissen, maar ook met de vele pelikanen die leven rondom de eilanden. Als je liever snorkelt dan duikt, dan kan dat ook. Bij aankomst op Los Frailes krijg je eerst een uur de tijd om te snorkelen, vervolgens ga je lunchen en ga je op een andere plek nog een uur snorkelen.

Teleférico Mérida (Mérida)

Teleférico Mérida
Teleférico Mérida
Kaart met locatie Teleférico Mérida

In Mérida vind je een bijzondere manier van publiek transport. Het stadje heeft namelijk een kabelbaan, de teleférico; de belangrijkste attractie van Mérida. Het werd in eerste instantie gebouwd om Mérida met Barinas, aan de andere kant van de bergrug, te verbinden. Dit project was echter te hoog gegrepen, waardoor het gestaakt werd. De kabelbaan werd opengesteld voor publiek en heeft vier stations. Het is, met een hoogte van 4.756 m, de hoogste en, met een lengte van 12,5 km, de langste kabelbaan ter wereld.

Processie in Barquisimeto (Barquisimeto)

Een groot evenement in Barquisimeto is de processie. Tijdens dit feest, elke 14e januari, wordt de Divina Pastora, een van de belangrijkste religieuze beelden van Venezuela die de maagd Maria samen met Jezus en een schaap uitbeeldt, tijdens het evenement door 6 tot 10 man door de stad gedragen. Het beeld gaat dan van de Kerk van Santa Rosa naar de kathedraal van Barquisimeto. Op de terugweg stopt het beeld ook nog bij andere kerken in de stad. Dit evenement wordt jaarlijks bijgewoond door meer dan twee miljoen bezoekers.

Winkelen op Isla Margarita (Isla Margarita)

Winkelen op Isla Margarita
Winkelen op Isla Margarita
Kaart met locatie Winkelen op Isla Margarita

Op het eiland Isla Margarita kun je goed shoppen. Alles wat je koopt, is namelijk belastingvrij. Het is een veelbezocht gebied door zowel toeristen als de plaatselijke bevolking. In Porlamar kun je van alles kopen, waaronder groenten en fruit maar ook tv's en dvd-spelers. Tevens kun je er leuke souvenirtjes voor thuis kopen en zijn er restaurantjes waar je kunt eten en drinken.

Santa Ana de Coro

Santa Ana de Coro is de oudste stad in het westen van Venezuela en een van de eerste steden die de Spanjaarden in Venezuela bouwden. Het historisch centrum stamt uit 1527 en is een prachtig pittoresk plaatsje. Je vindt er allerlei koloniale gebouwen zoals de kerk van San Fransisco en een kathedraal. Ook de huizen zijn leuk om te bekijken vanwege de mooie kleuren. De stad is bekend geworden, omdat het de eerste stad van Latijns-Amerika was die de status van 'stad' kreeg.

Markt in Porlamar (Porlamar)

In Porlamar wordt een markt gehouden die een attractie op zich is. Dit is de El Mercado de los Conejeros. De markt is elke dag geopend tot 14:00 uur. Je kunt er allerlei spullen vinden en er zijn tal van zitplaatsen waar je kunt genieten van de omgeving. Vooral op het Plaza Bolivar is er veel te doen.

Nationaal Park Canaima

Nationaal Park Canaima
Nationaal Park Canaima
Kaart met locatie Nationaal Park Canaima

In het zuidoosten van Venezuela, aan de grens met Brazilië en Guyana, ligt het Nationaal Park Canaima. Al sinds 1994 staat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het een van de grootste natuurparken ter wereld. In het park vind je bijvoorbeeld tepui's; tafelbergen van zandsteen. Er leven verschillende dier- en plantensoorten in het park, waaronder de reuzenotter, het reuzengordeldier en de tweevingerige luiaard. Ook zijn de Angel Falls in het nationale park te vinden. De Angel Falls zijn de hoogste watervallen ter wereld en hebben een hoogte van 979 meter. De watervallen kun je alleen bekijken door er met een boot of per vliegtuig heen te gaan.

Nationaal Park Sierra de San Luís

Ten zuiden van Coro vind je het Nationaal Park Sierra de San Luís. Het nationale park beslaat een gebied van 20.000 hectare. Je vindt er een groot netwerk van grotten en waterwegen en zelfs het grootste ondergrondse meer van het land: la Cueva del Río Acarite. Tropische en nevelwouden bedekken de vallei en de hellingen, waardoor je in het park veel dier- en plantensoorten tegenkomt. Enkele diersoorten die je er kunt zien, zijn de vetvogel (quácharo) en de bergkat. Ook kun je watervallen in het park zien.

Museo de Bellas Artes de Caracas (Caracas)

Museo de Bellas Artes de Caracas
Museo de Bellas Artes de Caracas
Kaart met locatie Museo de Bellas Artes de Caracas

Een ander museum dat je in de hoofdstad Caracas vindt, is het Museo de Bellas Artes de Caracas. Het is het oudste museum van Venezuela dat gewijd is aan de kunst en werd in 1917 geopend. Het museum kun je vinden aan de Plaza Morelos/Parque Los Caobos. In het museum kun je oude en moderne beeldhouwkunst zien. Zo zijn er tentoonstellingen van Chinees keramiek, Egyptische kunst, Europese en Noord-Amerikaanse kunst, Latijns-Amerikaanse kunst, fotografie en grafische werken. Ook is er een beeldenpark met beelden van internationale en nationale kunstenaars.

Galería de Arte Nacional de Caracas (Caracas)

In Caracas bevindt zich de Galería de Arte Nacional de Caracas. Het museum staat in het Parque Los Caobos. In 2005 werden er plannen gemaakt voor de uitbreiding van het museum, waarmee het met een oppervlakte van 27.000 m² het grootste museum van Venezuela zou worden. In het park vind je elf zalen met in totaal ongeveer 6.000 tentoongestelde objecten. Je vindt er allerlei schilderwerken van Venezolaanse kunstenaars. Zo hangen er onder andere kunstwerken uit de precolumbiaanse tijd en uit de koloniale tijd. Ook vind je er meer recente kunst. Het museum heeft tevens een mooie binnentuin.

Artikelen

Eten en drinken

Comida criolla is de naam voor de gevarieerde keuken van Venezuela. De gerechten zijn goedkoop en bijzonder populair.

Arepas zijn zachte, platte maïsbroodjes en essentieel in de Venezolaanse keuken.

Het middageten is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Venezolaanse gerechten;
* Perico - roerei met ui en tomaat
* Diablitos - gekruide ham
* Empanada - een soort pasteitje met vleesvulling
* Salchida - worstenbroodje
* Casabe - soort aardappel
* Parilla - verschillende soorten gegrild vlees
* Pabellón - rundvlees met rijst
* Sancocho - maaltijdsoep met koriander, stukken vlees, gekookte banaan, casave en andere knollen.

In Venezuela vind je een ruime keuze aan heerlijke, tropische vruchtensappen. 'Jugo' is vruchtensap, 'batido' een vorm met gemalen ijs en een 'merengada' een vruchtensap in de vorm van een milkshake. De vruchten hebben in Venezuela doorgaans namen die terug te voeren zijn op Indiaanse talen. Parchita is passievrucht, lechosa is papaya en cambur is banaan.

Vervoer

De Nederlandse lijndiensten (KLM) vliegen op Caracas en de charters (Martinair) op Isla Margarita (Porlamar). Een rechtreekse vlucht van Amsterdam naar Caracas duurt ongeveer 9 uur.

Het busvervoer in Venezuela is goed georganiseerd en in handen van particuliere ondernemingen. Elke stad en bijna ieder dorp is met de bus te bereiken.

Gezien de grote afstanden is het vliegtuig een goed alternatief om mee te reizen. Het binnenlandse vliegverkeer kan behoorlijk onoverzichtig zijn.

Visum

Voor een vakantie in Venezuela heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. En als je niet langer dan 3 maanden blijft heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Venezuela ligt lager dan in Nederland.

De Venezolaanse munteenheid is de bolívar.

Veiligheid

Omdat de economische omstandigheden in Venezuela de laatste jaren verslechterd zijn is de criminaliteit ook gestegen. Let sowieso altijd op zakkenrollers.

Medische informatie

Er wordt veel aan gedaan om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. In vergelijking met de westerse wereld zijn de medische voorzieningen niet heel goed.

Gele koorts is in sommige gevallen verplicht en er worden een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater in Venezuela wordt afgeraden.

Bevolking

Venezuela kent een diverse bevolkingssamenstelling. De oorspronkelijke indianen, Spaanse kolonisten en Afrikanen kregen tijdens immigratiegolven in de 20e eeuw gezelschap van Italianen, Portugezen, Duitsers en anderen.

De indiaanse volken leven vooral in de uithoeken van het land. De meeste stammen leven in het zuiden.

Ruim 90% van de bevolking leeft in de verstedelijkte gebieden. Ongeveer 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Aan de andere kant is een klein percentage van de bevolking erg rijk. De contrasten tussen arm en rijk zijn extreem.

Venezolanen zijn vrolijke, optimistische en wat lawaaiige mensen. Ze zijn dol op kinderen en trots op hun tv-soaps, salsamuziek en de traditionele 'musica llanera'.

De taal

Het Spaans dat in Latijns-Amerika gesproken wordt is het Castellano. Het wijkt behoorlijk af van het Spaans op het Europese vasteland, zowel qua zinsconstructie, woordenschat als uitspraak. Karakteristiek voor het Zuid-Amerikaanse Spaans is het veelvuldig gebruik van verkleinwoorden. De Venezolanen spreken zeer snel en onduidelijk en zijn daardoor voor een Europeaan moeilijk te verstaan. Bovendien is het Venezolaans doorspekt met verbasteringen uit Indiaanse en Afrikaanse talen. Verder worden er in Venezuela nog ongeveer 25 indiaanse talen gesproken. Op veel toeristische plaatsen kan men ook met Engels terecht.

Flora & Fauna

Venezuela heeft een onvoorstelbaar grote hoeveelheid aan planten en bloemen. Men vermoedt dat er alleen al ongeveer 3000 soorten orchideeën voorkomen. Van de gekweekte plantensoorten is de cacaoplant de bekendste. In Venezuela vind je vleesetende planten die nergens anders ter wereld voorkomen.

In de natuurreservaten van de Caribische eilanden leven veel aalscholvers, pelikanen en fregatvogels. Ook vind je hier roze lepelaars, flamingo’s en rode ibissen. Er zijn in Venezuela 30.000 soorten insecten waargenomen, waarvan de vlinders een groot deel uitmaken.

Tijdens de vele excursies die worden aangeboden zul je ongetwijfeld kennis maken met de Toekan, spinnen, vlinders en dolfijnen.

Geschiedenis

Primitieve nomadische volken bevolkten vanaf 14.000 v. Chr. het Venezolaanse grondgebied. Venezuela heeft echter nooit een indiaans volk op haar grondgebied gehad zoals de Azteken en de Maya’s. Er waren alleen maar kleine stammen, ieder met hun eigen cultuur en taal. Sommigen waren halfnomadisch, anderen waren juist weer landbouwers. Het jaar 1498 is voor het gehele Amerikaanse continent natuurlijk een keerpunt in de geschiedenis. In dat jaar landde Columbus tijdens zijn 3e reis op de oostpunt van Venezuela, het schiereiland Paria. Pas vanaf 1830 ging Venezuela weer haar eigen weg en startte het tijdperk van de dictators.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen