Gratis reisvoorstel aanvragen

Verplegen in Uganda

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Entebbe (Uganda) , B. Zanzibar (Tanzania) , C. Entebbe (Uganda)
Periode: januari 2010
Vervoer: Vliegtuig en busje
Accommodatie: Appartement

Foto van deze vakantie

Op 2 januari 2010 vertrek ik voor mijn stage naar Uganda. Ik ga 5 maanden bij het project Rakai Community Based Health Project werken met 3 studiegenootjes. Na een hoop geregel en vaccinaties is het aftellen begonnen. Mijn afscheidsfeest is alweer voorbij en morgen start ik met het slikken van malariapillen.

De eerste dagen
We komen om 7.00 uur 's ochtends aan op het vliegveld van Entebbe. Samen met 2 andere vrijwilligers wordt ik opgehaald door de regiocoördinator en worden we naar het Backpackershostel van Entebbe gebracht, waar we de eerste nacht zullen verblijven.

De volgende middag gaan we met de Matatu (een busje) naar het centrum van Entebbe, wat erg klein is. We gaan naar een marktje waar ze allerlei soorten groenten, fruit en vlees verkopen. We eten hier wat en maken kennis met het lokale eten: Matooke (soort gebakken banaan met deeg), maismeel, pompoen en zoete aardappel. Vervolgens gaan we met de Boda Boda (brommertje) terug naar het hostel.

De dag erna worden we opgehaald door het project en naar ons appartementje gebracht in Kyotera. De rit duurde 4,5 uur maar er was erg veel te zien; kleine hutjes, winkeltjes en een prachtige groene natuur. Het appartement waar we zullen verblijven ziet er prima uit, alleen is er nog geen water.

In de ochtend erna gaan we naar het kantoor van het Rakai project waar we met een coördinator praten over wat onze taken worden de komende 5 maanden. Hier wordt verteld dat we kinderen gaan vaccineren, HIV testen gaan afnemen, bloed gaan testen op malaria, op outreach naar vissersdorpjes gaan om te vaccineren en testen en voorlichting gaan geven over hygiëne en HIV/aids. Daarnaast werken we ook nog in 3 andere ziekenhuizen in de buurt, zodat we verschillende tropische ziektebeelden zien.

Vervolgens worden we rondgeleid in het ziekenhuis en aan onze collega's voorgesteld. We helpen al even in het lab waar ze kinderen aan het testen zijn op malaria en dan gaan we richting de markt. We komen onderweg veel kindjes tegen die zwaaien, op ons afrennen en vragen of we foto's van ze willen maken, ze roepen regelmatig het woord 'mzungu' wat 'blanke' betekent. Morgen gaan we naar Kyotera en nog naar een ander ziekenhuis in de buurt kijken waar we soms zullen gaan werken.


Lokale bevolking, Ugandese kinderen, Uganda
Lokale bevolking, Ugandese kinderen, Uganda


Kennismaking met de ziekenhuizen
De eerste week doen we nog niet veel, we moeten aan de omgeving, de nieuwe mensen en het appartement wennen. We zijn gaan kijken bij het Biikira hospital (een privé ziekenhuis) en Kalisizo Hospital (een publiek ziekenhuis). Er zit duidelijk verschil in een privé- en publiek ziekenhuis, bij het publieke ziekenhuis zitten er allemaal wachtende mensen met veel jonge kinderen. Er wordt verteld dat 70 procent van de mensen die hier komen malaria hebben. Ook gaan we deze week naar een ander publiek ziekenhuis, waar een apart gebouw voor HIV/aids zit. We gaan hier ook een kijkje nemen op de kinderafdeling, een zaaltje wat helemaal vol staat met kinderbedjes. In de meeste bedjes liggen 2 tot 3 kinderen. We krijgen nog meer informatie en gaan tegen de avond weer naar huis. De volgende dag gaan we dan echt aan het werk en leren we hoe we iemand op HIV en malaria moeten testen. Aan het eind van de middag gaan we naar Masaka, een groter dorp wat zo'n 40 kilometer van ons dorp ligt. We zullen hier met meer vrijwilligers het komende weekend verblijven in een hostel. Op zaterdagavond gaan we naar een discotheek en de volgende dag zijn we inkopen gaan doen om ons appartementje wat op te vrolijken.

Aids-dag
In het begin van deze week zijn we begonnen met het maken van een planning voor onze stage voor de komende 2 weken. Ook strijken we al onze kleren, wat moet omdat er anders vliegjes in je natte kleren kunnen vliegen die eitjes achterlaten. Hierdoor kunnen de larven in je huid komen wanneer je de kleren weer aantrekt. De dag erna gaan we weer aan het werk en is er een aidsdag, waar mensen getest kunnen worden en voorlichting krijgen. De reden waarom het aantal mensen met HIV nog steeds stijgt, is omdat 67 procent van de Ugandezen helemaal niet weten hoe ze een condoom gebruiken. Daarnaast ga ik nog helpen in een ander ziekenhuis op de kinderafdeling. Hier liggen erg veel jonge kindjes met malaria, wat komt omdat de meeste mensen thuis geen klamboes hebben. In de middag lunchen we en krijgen we een rondleiding door het dorp.

Vaccinatie-dag
Vandaag is het vaccinatie-dag, een dag dat je naar een ander dorp gaat en kinderen vaccineert, weegt enzovoort. Wanneer we aankwamen bij het ziekenhuis om op ons vervoer te wachten die ons naar de dorpen zou brengen zien we ineens een meisje van 20 jaar die gisteravond een abortus gehad had. Ze was hierbij zoveel bloed verloren dat ze overleed. Haar mooiste jurk werd kapot gescheurd en ze werd hierin verwikkeld, daarna werd ze op de boda boda richting de begraafplaats vervoerd. Als bijgeloof rijden ze dan eerst met de boda boda over een ei, waardoor ze een goede rit zullen hebben. We gaan naar de dorpen en vaccineren kinderen op DTP, wegen ze en geven ze polio druppels.

Vaccinatie-dag in Uganda, verplegen
Vaccinatie-dag in Uganda, verplegen


Aan het eind van de week gaan we vanaf Masaka naar Lake Bunyonyi, een eilandje waar we die nacht in een huisje aan het water overnachten. De volgende dag gaan we met de boot naar 2 andere eilandjes, waar we wat wandelen en eten.

Lake Bunyonyi, Uganda
Lake Bunyonyi, Uganda


Deze week leer ik bloedprikken, eerst op een andere vrijwilliger en daarna op een patiënt.

Concert
Vandaag hebben we een HOWASH meeting, dit is een sanitatie en hygiëne project waar ze bij mensen thuis kijken hoe ze aan hun drinkwater komen, wat voor toilet je hebt, waar het afval gelaten wordt en ga zo maar door. Om 13.00 uur zou het van start gaan, maar op zijn Afrikaans start het pas om 17.00 uur. Verder ga ik deze week nog naar een vrijwilligersdag en naar ziekenhuizen. Op vrijdag vertrekken we met 12 mensen in een personenauto naar Kampala om 's avonds naar een concert van R. Kelly te gaan.

Toen we in Masaka waren hebben we de Matatu naar Kampala gepakt, waarna ik er al snel achter kwam dat er een kip onder mijn stoel zat. Wanneer we er zijn, eten we wat en gaan we naar de kralenmarkt, waar ze kralen van papier maken en deze verkopen. Er is erg veel keus dus slaan we dan ook flink in.

In de avond gaan we naar het concert van R. Kelly, om 19.00 uur staan we in de rij maar om 20.00 uur staan we nog op precies dezelfde plek. Op dat moment kwam er een politieagent naar ons toe dat we vooraan in de rij mochten gaan staan als we hem wat zouden betalen, dus dat deden we. Toen begon de ellende: mensen duwen, trekken en persen maar na een tijdje waren we toch binnen. Wanneer het concert afgelopen was stond er nog steeds een flinke rij.

In het weekend gaan we naar een grote tweedehands kledingmarkt in Kampala. Deze stad is vergeleken met de rest van Uganda erg westers en druk.

Murchison Falls
Dit weekend gaan we naar Murchison Falls, een natuurpark met veel dieren. Hier gaan we ook op jeepsafari. Met een soort van jeep worden we op vrijdagochtend om 05.00 uur opgehaald, na 9 uur rijden zijn we er en starten we vrijwel meteen met onze gamedrive. Met hetzelfde busje gingen we het park in en wat we zagen was fantastisch: giraffen, olifanten, apen, wilde zwijnen, nijlpaarden, buffels en een luipaard.

Olifanten Murchison Falls, Uganda
Olifanten Murchison Falls, Uganda


De volgende ochtend begon de volgende gamedrive om 07.00 uur, bij zonsopkomst. Weer hebben we hier erg veel gezien, het was echt super! In de middag varen we met een bootje over de Nijl, waar we in de buurt van nijlpaarden komen en krokodillen zien. Hier zien we de Murchison Falls van een afstandje en zondagochtend lopen we hier nog naartoe. Na het weekend help ik weer mee op de afdeling verloskunde, waar de vrouwen weer naast elkaar liggen te bevallen. Hier maken we nog enkele bevallingen mee.

HIV Outreach
Deze week gaan we 4 dagen op HIV-outreach. Dit betekent dat we 4 dagen naar 4 verschillende dorpjes gaan om mensen te testen op HIV, voorlichting te geven, condooms uit te delen en medicijnen te geven.

Op de eerste dag worden we met de bus opgehaald en vertrekken we naar Kasensero, wat een uurtje rijden is. Daarna moesten we met onze spullen in een klein houten bootje en kwamen we aan bij het leegstaande huis op het eiland waar we bloed af gingen nemen en testen zouden doen. We hebben hier 39 mensen getest, waarvan ongeveer 25 procent HIV-positief is. Deze mensen kregen hier medicatie voor.

Die nacht slapen we in een gasthuis. Bij het ontbijt werd er gevraagd of we 'tea' or 'food' willen. We kiezen dus voor 'food', want we denken dat we dan eten krijgen. Tegen onze verwachtingen in kregen we toen om 08.00 uur in de ochtend een bord vol spaghetti, aardappelen, vlees en matooke. Hierna gaan we naar het ziekenhuis van Kasensero om mensen te testen, het is een drukke dag en de mensen komen aan de lopende band. In totaal zijn er 115 mensen op komen dagen. In de avond slapen we weer in het gasthuis, want het is te laat om door te gaan naar het volgende dorp.

In het derde dorpje stonden allerlei kleine huisjes van houten planken. De testen worden in de kerk gedaan. Het regent, onweert en het is erg donker, dus moeten we de uitslag van de testen met een zaklamp bekijken. Rond de 25 tot 30 procent van de 50 mensen zijn vandaag HIV positief gebleken. In de avond slapen we in een klein houten hutje waar we met tweetallen in een éénpersoonsbed moeten slapen.

Houten huisjes in Uganda
Houten huisjes in Uganda


Op de laatste dag van de outreach doen we niet veel meer, aangezien we veel te laat in het dorpje aankomen. We delen alleen medicatie uit en bewoners van het dorpje geven ons nog een dansvoorstelling.

Chirurgie
Vandaag werk ik weer in het Rakai Hospital en loop ik mee op de chirurgie. De eerste operatie die we te zien krijgen is een vrouw die naar vermoeden een melanoom (huidkanker) heeft. De vrouw werd plaatselijk door middel van een injectie verdoofd en zonder dat deze ingewerkt werd de vrouw al opengesneden. Uiteindelijk bleek ze geen melanoom te hebben, maar een stukje hard vet onder de huid waar geen bloed bij kon komen. De tweede operatie is een keizersnede, die er ook vrij hardhandig aan toe gaat. De vrouw komt bijna bij tijdens de operatie, maar dit weten ze met extra medicatie te verhelpen.

In het ziekenhuis zijn we ook bezig met een project voor school, we zijn de dossiers aan het verbeteren. Niet elke patiënt heeft hier namelijk een eigen dossier, deze gaan wij maken, zodat gegevens makkelijk zijn terug te vinden.

Zanzibar
We gaan een weekje naar Zanzibar, een eiland van Tanzania dat in de Indische Oceaan gelegen is. Even een weekje, zon, zee strand, rust en bruin worden! We nemen het vliegtuig naar Zanzibar en 2,5 uur later staan we met onze voeten op dit prachtige bounty eiland. We zijn meteen naar Kendwa gegaan, wat in het noorden van het eiland ligt. We eten wat en 's avonds is er een Beachparty in Nungwi (een dorpje naast Kendwa). Dit was geweldig; een bar aan het strand, overal kaarsjes en natuurlijk muziek. Ook heb ik hier mijn verjaardag gevierd, met cocktails, waterpijp en een Afrikaanse dans.

Zanzibar, Tanzania
Zanzibar, Tanzania


De volgende middag bezoeken we Stonetown, wat de hoofdstad van Zanzibar is. Een dag later rijden we naar het zuiden, waar we met een bootje de zee op gaan om met wilde dolfijnen te zwemmen. Het is hier erg mooi, dolfijnen zwemmen erg dichtbij en als ze in de buurt zijn zwemmen we ze met een duikbril, snorkel en flippers achterna. Vervolgens gaan we naar een park waar allerlei Kolobus aapjes zijn, wat ook geweldig is.

Kolobus aapjes, Stonetown, Zanzibar, Tanzania
Kolobus aapjes, Stonetown, Zanzibar, Tanzania


Schoolproject
De laatste weken ben ik erg druk met mijn schoolproject. Van het sponsorgeld hebben we 433 nieuwe dossiers gekocht. De archiefkast hebben we leeggehaald en we hebben alvast een dossier aangemaakt voor de patiënten die voor de tweede keer langskomen. Deze hebben we gesorteerd op alfabetische volgorde.

Laatste dag
De laatste dag in Uganda is alweer aangebroken. De tijd is voorbij gevlogen. Ik heb nog een afscheidsfeest in het ziekenhuis gegeven waar we kaas, drop en stroopwafels hebben uitgedeeld aan de Ugandezen. Het was erg gezellig! Vanaf Entebbe vlieg ik weer terug naar Nederland.

Heb je interesse in een reis naar Uganda? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Uganda, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen