Gratis reisvoorstel aanvragen

Zambia & Zimbabwe

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Lilongwe (Malawi) , B. Luangwa (Zambia) , C. Lluangwa Bridge , D. Lusaka , E. Busanga Plains , F. Mana Pools (Zimbabwe) , G. Meer van Kariba
Periode: september 2007
Vervoer: Vliegtuig en truck
Accommodatie: Diverse
Organisatie: Sawadee

Foto van deze vakantie

Vandaag zijn we vroeg opgestaan om nog even met de honden te wandelen, voordat we ze voor 3 weken bij het hondenpension achterlaten. Als mijn vader geweest is voor een controlerondje, maken we ons klaar voor vertrek. Alles wordt nog een keer grondig gecheckt en uiteindelijk vertrekken we om 13.45 uur naar Schiphol. Het is wat druk op de weg maar gelukkig verloopt het vlotjes. Om 16.45 uur zijn we aangekomen op Schiphol: daar drinken we eerst nog een bakje koffie en daarna begeven we ons naar het verzamelpunt. Hier maken we kennis met de andere deelnemers van de reis en vervolgens checken we gezamenlijk in. Om 21.05 uur gaan we de lucht in met Kenia Airways 'The Pride of Africa'. We krijgen eerst nog avondeten in het vliegtuig en daarna doen we onze ogen dicht tot 03.30 uur, want dan worden we gewekt voor het ontbijt.

Nairobi
Om 06.15 uur komen we aan in Nairobi. Eerst drinken we hier echte Keniaanse koffie, voordat we verder reizen naar Lilongwe. Het vertrek was gepland om 08.30 uur, maar om 08.50 uur zaten we nog te wachten, zonder verdere berichtgeving. Toen kregen we te horen dat de vertraging nog wat verder op zou lopen vanwege een technisch mankement en nadat dit probleem was verholpen, konden we om 10.00 uur eindelijk onze reis vervolgen. In het vliegtuig kregen we nogmaals een ontbijt en om 11.00 uur (lokale tijd) landden we dan in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Daar moesten we nog door de douane en daarna onze bagage ophalen. Één persoon van de groep had meteen pech en moest de reis zonder bagage beginnen.

Met een Toyota busje worden we naar het hotel gebracht: we zijn blij dat we heelhuids aankomen, want het busje had een hoog Flintstone gehalte. Nadat de sleutels zijn verdeeld, gaan we naar onze kamer, nemen we een lekkere frisse douche en gaan daarna nog een stuk wandelen. Daar komen we snel van terug, want het is bloedheet! Dus dan maar een drankje doen aan het zwembad. Daar zitten we heerlijk onder schaduw van een ficus boom, die wel 6 meter hoog is. Om 17.00 uur is er in het hotel een gezamenlijke borrel met een voorstelrondje. Dan kiezen we iets lekkers van de menukaart en na wat nieuwe keuzes in verband met de keuken, kan iedereen genieten van een heerlijke maaltijd. Na het eten arriveert ook de truck (die er eigenlijk ’s ochtends al had moeten zijn) met kok Shaddy en chauffeur Dudu.

Met de truck naar Zambia
Om 06.15 uur kunnen we aanschuiven voor een heerlijk ontbijt en om 07.00 uur vertrekken we met de truck naar Zambia. Maar eerst moeten we nog even ergens brood kopen. Dus in Lilongwe kopen we een pakje kauwgom en twee pakjes koekjes als noodrantsoen om onze laatste Malawi kwachwa op te maken. De truck wordt volgeladen met de laatste boodschappen en dan gaan we toch echt op weg.

De weg is nogal ‘bumpy’, onderweg kopen we nog even houtskool en na een tijdje rijden, stoppen we op een camping om te lunchen. Daarna reizen we door naar het Wildlife Camp, daar zetten we de tenten op aan de oever van de Luangwa en als dat klusje is geklaard, doen we nog een drankje in de bar. Als Shaddy het eten klaar heeft, wordt er heerlijk gegeten. Daarna nog een korte briefing en dan is het tijd om naar bed te gaan en onze eerste nacht in een tentje door te brengen. We liggen er al om 22.00 uur in en omdat we erg moe zijn, zijn we al heel snel naar dromenland vertrokken.

Wilde dieren spotten
Vandaag is het om 04.45 uur al tijd om op te staan, te wassen en aan te kleden. Het ontbijt bestaat uit thee met koekjes en om 05.30 uur gaan we op weg met Herman. Herman is ranger in South Luangwa Park, Zambia, en wordt vergezeld door Philomén, de bewapende gids, die ook meegaat op ons avontuur.

Eerst rijden we nog een stuk met de landrover en daarna gaan we aan de wandel. We zien olifanten, kudu, buffels, zebra´s, giraffes en heel veel vogels. Ook legt Herman onderweg van alles uit over de verschillende bomen, struiken en dieren in het park. Langs de oever lopen we terug naar de landrover en plotseling komen er een paar buffels uit de struiken tevoorschijn. We gaan wat sneller lopen en de buffels trekken zich weer terug in de struiken. Als we zo’n 50 meter verder onder een grote boom even uitrusten, verschijnt de hele kudde buffels, wat een prachtig plaatje oplevert.


olifant South Luangwa NP
olifant South Luangwa NP


Na de groepswissel gaan we met Philomén beginnen aan de game drive. Ook nu zien we weer heel veel wilde dieren, van groot tot klein. Ook zien we de visarend die op de Zambiaanse kwachwa staat. De wandelsafari is een ervaring die moeilijk is uit te leggen, maar het is een schitterend avontuur. Je kunt bijvoorbeeld heel dicht bij nijlpaarden en buffels in de buurt komen. Van 16.00 uur tot ongeveer 20.00 uur doen we een night drive. Eerst dwars door het park game driven en om 18.00 uur maken we nog even een stop om thee te drinken. Als we weer gaan rijden, doen we de lichten van de landrover aan en begint onze eerste night drive. Ook nu zien we van alles: onder andere een civet kat, een varaan, een leeuw en als laatste nog een luipaard. Voldaan keren we terug naar de camp site waar we genieten van een traditioneel diner, waaraan een complete ceremonie voor het wassen van de handen aan vooraf gaat. Na het eten gaan we met de jeep terug naar de camping, douchen we nog even al het vuil van ons af en daarna kunnen we heerlijk gaan slapen.

Weer een game drive
Vandaag ook weer heel vroeg op, namelijk om 04.30 uur. Om 05.30 uur is het ontbijt en om 06.00 uur vertrekken voor de game drive van die dag. Onze gidsen Andrew en Sylvester hebben er zin in: ze zijn erg enthousiast en spotten bovendien veel. Zo zien we de Pel's fishing owl (die zeldzaam is) en allerlei andere vogels, nijlpaarden, zebra's, een Thornicroft giraffe, wrattenzwijnen, olifanten, apen, eekhoorntjes, manguste, marabu’s en een leeuwin met haar gezin. En dan zien allebei de gidsen ook nog een luipaard. Super geweldig allemaal, onze dag kan niet meer stuk! Sylvester en Andrew werken nu 5 maanden als gids, ze zijn erg enthousiast maar zeker ook kundig en gedreven. Hierdoor zijn we twee uur later dan gepland terug op de camp site, maar je hoort niemand klagen, want iedereen is ontzettend blij met zulke goede gidsen.

De rest van de dag kunnen we naar eigen inzicht besteden en met een klein groepje besluiten we naar de textielfabriek te gaan die zo'n 20 km van de camp site ligt. Voordat we daar aan de rondleiding beginnen, worden we eerst langs allerlei kraampjes geleid, waarbij ons meteen verteld wordt hoeveel de producten kosten die er verkocht worden. De fabriek stelt niet veel voor, want het heeft alleen een dak, zodat het een soort overkapping is waaronder de mensen werken. Ze tekenen met een papje van maïs iets op een katoenen doek, kleuren dit vervolgens in en daarna gaat het de oven in. Eenmaal uit de oven, wordt het gewassen, gedroogd, de lijm wordt eraf gekrast en dan wordt het gestreken. Na de rondleiding kopen we wat souvenirs en gaan dan nog door naar het dorp. De gids brengt ons bij een plek waar een familie van ongeveer 72 personen in allerlei huisjes woont. We worden door de hoofdbewoner begroet en bekijken op ons gemak de rest van het “dorp”. Moe, maar voldaan, komen we terug in het camp waar Shaddy weer een heerlijke maaltijd voor ons heeft klaar gemaakt. Helaas is er geen stroom, dus ook geen koel biertje meer.

Lange reisdag
Omdat we een lange reisdag voor de boeg hebben, staan we vroeg op. Het is om 04.30 uur nog donker als John naar het toilet gaat en onderweg wordt hij verrast door een nijlpaard en uiteindelijk wordt hij door de bewaker van de camp site gered. Na het aankleden, tanden poetsen, spullen inpakken en tent afbreken, volgt het ontbijt. Vervolgens stappen we om klokslag 07.00 uur de truck in op weg naar Lluangwa Bridge. De rit van Mfuwe naar Lluangwa Bridge duurt 9 uur, dus tussendoor stoppen we nog even in Chipata om wat boodschappen te doen en geld te wisselen. Ook nu is de weg waarover we rijden erg ‘bumpy’.

Om een uur of vijf die middag, komen we aan in het Bridge camp waar we vakkundig de tent opzetten. Er is een terras en vanaf daar is een schitterend uitzicht te bewonderen. Een reisgenoot, Roland, is jarig en daar drinken we er met z’n allen gezellig eentje op. Ook vanavond is het weer warm genoeg om alleen in onze lakenzak te slapen en de slaapzak heeft tot nu toe alleen als matras gediend.

Kanoën
We zijn er ondertussen aan gewend geraakt vroeg op te staan. Vandaag gaan we met 10 personen kanoën, waarbij we in een dubbele kano de Lluangwa-rivier gaan verkennen. Het is mooi en heerlijk rustig. Ook gaan we nog even aan wal in Mozambique maar helaas zijn er maar weinig krokodillen en nijlpaarden te zien.

Om 12.00 uur zijn we terug in het kamp en wordt de truck weer ingeladen om op weg te gaan naar Lusaka. Onderweg stuiten we nog op een tsetsecontrole: dat houdt in dat op de doorgaande weg een slagboom staat en we hiervoor dus moeten stoppen. Dan loopt er een man eerst met een netje langs de buitenkant van de truck en daarna controleert hij ook de binnenkant van de truck op tsetsevliegen.

Aangekomen in Lusaka, stoppen we bij Manda Hill waar we kunnen internetten en wat boodschappen kunnen doen. Omdat het met onze zeep wel heel hard gaat, kopen we wat waspoeder. Intussen zijn de spullen van de persoon die de vakantie zonder bagage moest beginnen, ook terecht en zo kunnen we helemaal compleet doorreizen naar Eureka camp site. Het blijkt een mooie camping te zijn met fijne douches en voldoende stroom, dus we draaien er even een wasje en dan is het om 19.30 uur alweer tijd om te eten. Het is hier best fris, dus na het eten kletsen we nog wat bij een vuurtje en dan krijgen we ook nog bezoek van een stel impala’s. Vannacht kunnen we onze slaapzak goed gebruiken.

Nijlpaard op het terras
Vandaag hebben we zowaar kunnen ‘uitslapen’ en wel tot 06.00 uur, toen was het weer tijd om in te pakken en daarna te ontbijten. Nog even snel naar Manda Hill voor een kop koffie met een croissantje en dan gaan we weer op weg, dit keer naar Mukambi Safari Lodge. Bij Mukambi gaan we eerst naar de lodge waar een nijlpaard op het terras ligt. Fred, de olifant, loopt door de tuin en een zwijn met drie jongen liggen lekker voor de deur. We drinken een paar koele pilsjes, maken heel wat foto’s van de beesten en daarna keren we terug naar de camp site. Daar doen we hetzelfde riedeltje als de andere dagen: tent opzetten - douchen - eten en dan aan het kampvuur zitten. Dan begint het opeens te waaien, gevolgd door onweer met bliksem en regen. Met een zeil over onze tent, zodat het niet binnen in de tent ook regent, doen we onze ogen dicht. Tot aan de ochtend blijft het wisselvallig weer.

De Kafue rivier
Vandaag is het om 06.15 uur al tijd voor een game drive: we gaan met de boot de Kafue rivier over en dan vervolgen we onze weg met jeeps. We komen in een groot gebied waar we geen andere bezoekers tegen komen en voor onze ogen verschijnt het ene na het andere mooie dier: zo zien we koedoes poekoes, impala’s, waterbokken, zwijnen, zebra’s, krokodillen, luipaarden en cheeta’s. Naast de visarend zien we ook de lilac breasted roller, een mooie, speciale vogel.

luipaard Nationaal Park Kafue
luipaard Nationaal Park Kafue


Na deze trip gaan we terug naar het kamp, breken we de tent af, lunchen we nog even, nemen afscheid van de lodge en dan reizen we verder naar Lufupa. Na zo’n 20 km gereden te hebben, stranden we in een poel water midden op de weg. Het is dan zo rond 12.00 uur in de middag. Snel wordt een plan van aanpak bedacht om de truck weer uit het water te krijgen: takken eronder, oude slaapmatjes eronder en duwen, maar helaas geen resultaat. We zitten hartstikke vast. Nieuw plan van aanpak: er wordt een afwatering gegraven, het reservewiel eronder en opkrikken die handel, maar ook hiermee weer geen resultaat. Een aantal mensen staan voor en achter de truck op de uitkijk, terwijl de rest uit alle macht de truck proberen uit de poel te krijgen. Helaas ook na uren, geen resultaat. Shaddy besluit met een reisgenoot, Karin, te voet op pad te gaan om hulp te halen en onbewapend en in de felle middagzon is dat nog een hele onderneming.

Om 16:30 staan we nog steeds vast, als er plotseling een jeep met rangers langs komt gereden. Ze bekijken het hopeloze zooitje en besluiten toch maar te komen kijken wat het probleem is. Maar ook met hun hulp komt er geen beweging in de truck. Na overleg gaan ze hulp halen bij de gate of lodge waar Karin en Shaddy ook naar toe zijn. Als het begint te schemeren, komen de hulptroepen ineens van alle kanten aanzetten: Karin en Shaddy met hulp vanuit Mukambi, de rangers en hulp vanuit Lufupa. Eerst wordt geprobeerd met één jeep achter de truck: geen resultaat. Met twee jeeps voor de truck: de kabel breekt maar de truck blijft staan waar die staat. Ook als alle mannen mee helpen duwen en alle dames iedereen toeschreeuwen: de truck komt niet van z’n plek. Na Afrikaans overleg, wordt er besloten om de dames met de tenten en de handbagage al naar Lufupa te vervoeren. De vrouwen gaan met z'n allen in één jeep en in het donker gaan we met volle vaart naar Lufupa. Tijdens de dollemansrit stuiten we nog op een Black Mamba, die heel indrukwekkend voor de motorkap omhoog komt, maar we kunnen niet meer op tijd remmen voor de slang, dus we raken nog net de staart. Na vandaag kunnen we dat er niet ook nog bij hebben, dus gas erop en we rijden gewoon door.

Als we aankomen is het hartstikke donker, maar we hebben al ervaring met het opzetten van tenten dus die staan in no time. Daarna gaan we op zoek naar de bar en ook die hebben we in een mum van tijd gevonden. Daar bestellen we een verdiend pilsje! Niet veel later arriveren ook de heren. Ze zien er stuk voor stuk smerig, uitgeput en moe uit, maar... de truck is los!! De heren zijn evenals de dames met de jeeps gekomen en net als we op het punt staan te gaan eten, arriveren Shaddy en Dudu met de truck. Dus dan is de groep weer compleet. Helaas wordt de stekker van de generator om 21.45 uitgetrokken zodat we onder een koude douche komen te staan, maar daarna kruipen we snel in onze lekker warme slaapzak.

De Busanga Plains
Ook vandaag weer op tijd op en na een klein ontbijt stappen we de jeeps weer in, want vandaag brengen we de hele dag door op de Busanga Plains. Tijdens de rit maken we nog een stop om te lunchen in de vrije natuur. Het eerste stuk van de trip is het landschap nog begroeid en zijn er veel waterplekken, meertjes en poelen. En dan zijn we op de Busanga Plains aangekomen: een wereld van verschil met het eerste stuk van de rit: voor ons zien we een onmetelijk uitgestrekte vlakte, echt een oneindig uitzicht. Links, rechts, voor, achter: het enige dat je zie is de uitgestrekte vlakte.

Op de terugweg komen we twee leeuwen tegen en de lastige olifant, waar we 's morgens ook al voor gevlucht waren. Verder hebben we onder andere nog een witkop gier gezien, allerlei andere vogels, waterbuffels en zebra’s. We zijn om 17.30 uur terug op de camp site, drinken een koud pilsje, daarna eten, douchen en dan alweer naar bed. Vijf personen van onze reisgroep gaan nog op een night drive, maar wij niet, want we vinden het wel weer goed geweest voor vandaag. Als we goed en wel slapen, begint het weer te regenen en onweren.

Lusaka
Vandaag is het maandag 1 oktober en na een heerlijk uitgebreid ontbijt gaan we weer op weg. In cross country stijl rijden we richting de volgende gate. Normaal gesproken doe je zo’n 3 uurtjes over 60 km, maar wij doen er maar 2,5 uur over. We lunchen op de camp site van Mukambi en vervolgen dan onze weg naar Lusaka. We stoppen nog bij een lokale winkel voor wat snoep en snacks voor in Zimbabwe. Vanavond is de laatste avond die we samen met Shaddy en Dudu doorbrengen. Eerst eten we nog gezellig met z’n allen en na de speeches is het tijd afscheid te nemen van de crew. Iedereen blijft gezellig nog even op, want hier op Eureka camp is het een stuk koeler.

Zimbabwe
Na het ontbijt hebben we nog een groepsfoto gemaakt en vervolgens zijn we op weg gegaan naar Zimbabwe. Uitchecken aan de grens van Zambia, waar rijen vrachtwagens staan te wachten. Gelukkig is de douanebeambte aardig en snel. Als we de grens eenmaal over zijn, is het wachten op de landrovers uit Zimbabwe. Dat duurt een tijdje en ondertussen bekijken we het troosteloze uitzicht. Als de bagage is overgeladen in de landrovers, checken we in in Zimbabwe. Ook dat verloopt gelukkig redelijk snel.

Vervolgens rijden we naar Mana Pools. Het landschap is in een paar woorden te omschrijven: dor, heet, droog dus kortom dood. Pas als we dicht in de buurt komen van de camp site, lijkt er leven in de brouwerij te komen. We zien olifanten, apen, waterbokken, buffels en impala’s. In het water liggen nog wat nijlpaarden en ook zien we nog een duikervogel. We hoeven een keer onze tenten niet zelf op te zetten, want er staan tenten met stretcher klaar en ook de tafel is al gedekt. Na een drankje en wat popcorn, beginnen we aan ons diner bij kaarslicht. We krijgen soep, daarna vis met bloemkool en frites en als toetje pudding. We hoeven nu een keer niet zelf af te wassen, want alles wordt voor ons gedaan: het begint zowaar op een echte vakantie te lijken.

waterbuffel Nationaal Park Manapools
waterbuffel Nationaal Park Manapools


We zien een buffel
Vandaag om 05.30 uur op voor het ontbijt dat bestaat uit cornflakes, warme pap en grapefruit. Om 06.00 uur vertrekken we en rijden we eerst een stuk de bush in. Als we uitstappen, vervolgen we onze weg wandelend en zoekend naar wilde dieren struinen we over het open veld en door het dichte struikgewas. We komen van allerlei soorten dieren tegen op onze weg. Opeens zien we een buffel die opstaat, omdat hij ons ook allang gezien had en verstoppen we ons snel in de dichtstbijzijnde bosjes. Uiteindelijk bereiken we via een omweg veilig de camp site. Als iedereen terug is, genieten we met z’n allen van een heerlijke brunch. De groentetortilla, worstjes en salade smaken heel goed.

Om 15.00 uur verlaten we het kamp weer om een tocht per kano te gaan doen. Na een stukje te hebben gereden, komen we aan bij de rivier en dan is het moment aangebroken om in de kano's te stappen. Bono, de gids, gaat voorop met Peter, Dick en Monique, John en Hannie, Wim en Ans, Philomén en Angela. Het is de bedoeling dat we de gids volgen, maar wij sturen echter gelijk de verkeerde kant op en worden al snel door Bono teruggeroepen. Het duurt even voordat we onder de knie hebben hoe het sturen werkt, ondertussen raken we twee keer de wal en daardoor raken we licht gestrest. Dan wil John een foto maken als de ‘steen’ voor ons opeens de ogen en mond open doet. Van schrik vallen alle peddels in het water in en we gaan er als een speer vandoor. Maar eind goed, al goed: we komen droog aan op de camp site. Karin, de reisleidster is vandaag jarig en de koks hebben een verjaardagsdiner en een echte taart voor haar klaar gemaakt. Wat een gezelligheid ook weer!

Game drive
Vroeg opstaan gaat nu zo ongeveer automatisch en na de cornflakes gaan we de landrover in voor een game drive. We komen twee poelen tegen waar altijd water in staat en hier zien we nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, buffels, waterbokken, elanden en een maraboe. Om 10.30 uur hebben we een brunch en daarna siësta tot de volgende game drive. De siësta wordt verstoord door twee olifanten, die op hun dooie gemak door het kamp heen banjeren. Ze snuffelen nog eens aan een tent en stappen langs de kano's weer het water in. De rust is verstoord en iedereen begint weer op te leven. Na de thee en koffie met koekjes, kunnen de activiteiten weer van start gaan.

We gaan met Johannes game driven. We rijden langs verschillende poelen water en stappen af en toe even uit de landrover om de benen te strekken. Als we bij een kleine poel water aankomen, steekt een leeuw z'n kop om een boom. Wij waren net naar de nijlpaarden aan het kijken en we besluiten een tijdje te blijven kijken naar de leeuwen bij de boom en de nijlpaarden in het water. We rijden nog even naar de andere kant van de poel en daar komen net drie mannetjes kudu aangelopen om te drinken. De leeuwen kijken toe, maar blijven lekker rustig in de schaduw liggen. Op de terugweg valt zo’n 75 meter voor ons ineens een boom op de weg, wat een luid gedonder en geraas oplevert en er ontstaat een gigantische stofwolk. Terug op het kamp even lekker douchen, heerlijk eten en na de briefing naar bed.

Kariba
Op tijd opstaan om nog wat spullen in de handbagage te doen en dan ontbijt met spek en ei. Om 06.45 uur naar het vliegveld en daar is het wachten op het vliegtuig. Na een vlucht met aardig wat turbulentie, wachten we op de luchthaven van Kariba op het busje. Als het busje arriveert, laden we onze spullen in en gaan we naar het strand om te zonnen. Met de houseboot varen we naar Rhino camp. De boottocht duurt ongeveer 5 uur. Iedereen houdt na het eten even een kleine siësta. Als we bijna aan wal zijn, kunnen we de chalets al zien liggen. Aan wal krijgen we na de nodige ooh's en aah's enkele instructies: we mogen in het donker nergens op eigen houtje naar toe, in geval van nood kun je vanuit je chalet op een fluitje blazen en dan zal er hulp komen. Wij verblijven in een chalet met open douche en wc. Het chalet is geheel in safaristijl ingericht en de slaapkamer geeft uitzicht op het meer Kariba. John ontdekt al gauw dat we een huisdier hebben, namelijk een 50 cm lange hagedis.

Om 19.30 uur worden we opgehaald voor het avondeten. Het is één van de belangrijke regels dat we niet alleen uit het chalet mogen in het donker, dus dit moet altijd onder gewapende bewaking gebeuren. Eerst doen we een drankje bij het kampvuur en dan kunnen we aan tafel, die mooi is gedekt en sfeervol is verlicht. We smullen van onze maaltijd en na het eten drinken we nog rustig een kop koffie of thee. Na de koffie gaan we in ploegen (onder leiding van bewaking) terug naar onze chalets. Daar hebben we heerlijk wat tijd voor onszelf. Ons huisdier slaapt en houdt vannacht de wacht over ons.

Tromgeroffel
Vanochtend worden we wakker van tromgeroffel en al snel zijn we erachter dat dit de komende dagen het teken zal zijn dat we moeten opstaan. Na wat pap of toast met jam gaan we met z'n tweeën vissen. Onze bootsman heet Funnyboy en we gaan met de speedboot Lake Kariba op. We leggen ergens aan waar we eerst even aas vangen en dan gaan we proberen een tiger fish (tijgervis) te vangen. Volgende week zal hier een heuse internationale wedstrijd tiger fishing zijn. We vangen zowaar een aantal tijgervissen en na het vissen halen we de wandelaars op. Na de brunch trekken we ons terug in het chalet om ons te verschuilen voor de hitte. ’s Avonds maken we nog een game drive met Karin en Djenge. Na twee uur lopen, hebben we helaas nog steeds geen zwarte neushoorn kunnen vinden. Na de game drive kunnen we lekker eten en daarna drinken we nog een paar gin en lemom. En dan is het alweer tijd om heerlijk het bed in te duiken.

zonsondergang Lake Kariba, Afrika
zonsondergang Lake Kariba, Afrika


Zwarte neushoorn
Ook vandaag staan we vroeg op in de hoop een zwarte neushoorn tegen te komen. Om 06.30 uur gaan we op pad, maar helaas zien we eerst niks anders dan wat oude sporen. Dan stuiten we op nieuwe sporen, verse uitwerpselen maar geen beest. Dan roept Djenge in één keer “back, back, back” en hij duwt Nienke naar achter. Nienke duwt mij terug en hup, hup allemaal terug. Djenge heeft een zwarte neushoorn gezien. Nienke heeft iets grijs voorbij zien flitsen, maar ik heb helemaal niks gezien. De temperatuur loopt op en het wordt tijd om terug te gaan. Djenge is echter vastberaden om ons de zwarte neushoorn te laten zien. Dan plotseling zien we hem in het dichte struikgewas. Ik kan de oren en de snuit van het beest zien. Goed fotomateriaal levert het niet echt op, maar we hebben nu wel alle beesten van de Big Five van Zuid-Afrika gezien. Na dit mooie moment gaan we echt terug naar de jeep. John en ik komen erachter dat we te weinig water bij ons hebben, terwijl het echt héél heet is! Dus bij de jeep duiken we snel de koelbox in voor een flesje water.

Als we terug bij het kamp komen, is John niet echt in orde dus het lunchen slaan we over. We gaan naar ons chalet en daar laat ik hem met 2 flesjes water rusten en afkoelen en ik ga terug om toch te lunchen. Als ik terug kom in het chalet, heeft John een koude douche genomen. Hij krijgt weer praatjes en we besluiten om toch mee te doen aan de bootdrive. Nu zorgen we ervoor dat we echt voldoende water meenemen. Onderweg naar de boot stoppen we om foto's te maken van een neushoorn met haar jong, die vanmorgen al op bezoek in het kamp was en daar de boel aardig op stelten zette. We staan een kwartiertje in de zon en dat komt John niet ten goede. Hij ziet lijkbleek en we besluiten terug te gaan naar het camp site. Tijdens de rit terug gooien we water over John maar het baat niet. Hij krijgt van Jenny een cola, omdat daar suiker in zit en water met een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen (ORS). Ook krijgt hij een natte doek over zijn hoofd en nu is het drinken, drinken, drinken. We rusten uit, John rust uit op een matras, maar hij kookt! Hij heeft het loei heet, dus we gaan bij het kampvuur in de wind zitten. Steven, de kok, laat speciaal voor John en Dick, die nu ook ziek is, fruit brengen en daarna krijgen ze een speciale kippensoep voorgeschoteld. Onder het eten wordt ook Martin onwel. Alle heren die met de game drive van die ochtend hebben meegedaan, zijn nu ziek, maar de dames zijn nog fit. Na het eten gaan we snel met het nodige water naar ons chalet. Geveld door de hitte, veel te weinig gedronken en dan slaat het noodlot toe: het enige dat ons rest is rusten en veel water met ORS drinken.

Met de houseboot naar Kariba
Vandaag staan we langzaam op, nemen we een koude douche en met John gaat het gelukkig weer wat beter. Na het ontbijt nemen we afscheid van de crew: Flip bedanken we voor de leuke game drives en ook Conrad, de leerling die geholpen heeft bij de game drives; we zeggen gedag tegen Funnyboy, de visser, Steven, de chefkok en Jason, de bediende met een heerlijke lach.

We gaan met de houseboot naar Kariba. Als we rond 15.00 uur bij het hotel aanmeren, staat er alleen een tuinman, maar die loopt ook maar weg. Dus er zit niets anders op dan onze bepakking zelf naar boven te dragen en als dat gebeurt is, verschijnt ook de hulp. Meteen na het inchecken heb ik al heimwee naar de hut met buiten douche. We besluiten om het hotel te verkennen en treffen een paar groepsleden aan op het terras. We schuiven aan en bestellen wat te drinken. Nu merken we toch wel goed dat er in Zimbabwe niet veel is: ze hebben geen cola of tonic, alleen bier, wijn, water en lemon juice is verkrijgbaar.

De Kariba dam
We gaan om 08.00 uur met Nyenge naar de Kariba dam: eerst lopen we naar het uitkijkpunt van de dam, waar we ongestoord foto's kunnen maken. Daarna lopen we over de dam, hier mogen we maar van één kant foto's maken. Daarna bezoeken we nog de kerk en een kleine markt waar we nog wat souvenirs kopen. Dan verkennen we nog even het ‘centrum’ van Kariba. We gaan de Spar binnen, maar het is een vreemde gewaarwording dat de meeste schappen leeg zijn. Er staat wel wat maar dat is eigenlijk niet de moeite waard. We gaan terug naar het hotel voor de lunch en de rest van de middag blijven we aan het zwembad liggen. John is nog steeds niet helemaal in orde, want hij heeft toch last van de hitte.

Terug naar Lusaka
Vandaag reizen we terug naar Lusaka. Hier is het gelukkig wat koeler, want het ligt hoger. In het hotel werkt de airco alleen als het licht blijft branden, dus probeert John om de airco aan de gang te krijgen, maar gezien de decoratieve bedrading houdt ie ermee op. Om 04.00 uur worden we ineens wakker van een hoop kabaal en rumoer. De keuken wordt opgestart: er wordt opgeruimd, gekletst en pannen gesorteerd. Wat een kabaal op de vroege morgen. Om 06.45 uur zijn we gedoucht en gaan we ontbijten. Voor het ontbijt willen we de rekening betalen, maar die klopt niet, want de accommodatie is erbij geteld. Uiteindelijk klopt het wel, betalen we en kunnen we op ons gemak uitgebreid ontbijten. Dan begint de reis terug naar huis: van Lusaka naar Nairobi en van daaruit vliegen we terug naar Amsterdam.

De parken van Zambia en Zimbabwe vallen onder de noemer 'Afrika's best bewaarde geheimen'. Zelfs de meest verwende safariliefhebber begint te watertanden als hij dit ziet. Via gamedrives, wandel- en nachtsafari's, boot- en kanotochten maak je op een bijzondere manier kennis met de uitbundige dieren- en vogelrijkdom. Kortom, Zambia en Zimbabwe zijn een schitterende uitdaging voor de avontuurlijke reiziger!

Door John en Hannie Jennissen

Heb je interesse in een reis naar Zambia? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zambia, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Gerelateerde artikelen