De vlag van Bolivia

Vlag Bolivia
Vlag Bolivia

De nationale vlag van Bolivia in de huidige vorm werd op 25 juli 1851 in gebruik genomen. De vlag van het Zuid-Amerikaanse land is een driekleur die bestaat uit drie gelijke horizontale banen: een rode baan bovenaan, een gele baan in het midden en een groene baan onderaan.

Heb je weinig kennis van Bolivia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de vlag

Bolivia verkreeg in 1825 zijn onafhankelijkheid en daarom nam het land op 17 augustus van dat jaar ook officieel een eigen vlag aan. Daarvan werden twee versies gemaakt, waarbij beide varianten wel dezelfde basis hadden. De vlag bestond namelijk uit drie horizontale banen in de kleuren rood en groen, waarbij het rode vlak dubbel zo groot was als iedere afzonderlijke groene baan. Het verschil tussen de twee was te zien aan de afbeelding die op de vlaggen gebruikt werd: op de civiele vlag stond in het midden één gele ster tussen links een olijftak en rechts een lauriertak afgebeeld en op de staats- en oorlogsvlag werd diezelfde afbeelding in vijfvoud getoond. Daarbij stonden de vijf sterren op de vlag symbool voor de vijf departementen waaruit het land toentertijd bestond.

Precies een jaar later werd echter al een nieuwe vlag aangenomen. Deze werd gevormd door drie even grote horizontale banen die van boven naar beneden de kleuren geel, rood en groen hadden. De vlag uit 1826 bleef zelfs in gebruik toen Bolivia tussen 1836 en 1839 een deelstaat werd van de Confederatie van Peru en Bolivia. De huidige Boliviaanse nationale vlag werd uiteindelijk geïntroduceerd op 25 juli 1851. Het enige verschil met de voorgaande vlag was dat de gele en de rode baan van positie wisselden.

Ontwerp

Net als van vele andere landen is de nationale vlag van Bolivia een traditionele driekleur. De vlag wordt namelijk gevormd door drie eenvoudige horizontale strepen in de kleurencombinatie rood-geel-groen. Alle drie de banen hebben hetzelfde formaat en beslaan dus ieder een derde deel van de vlag. De verhouding tussen de hoogte en de breedte van de vlag is bijna 2:3. Vraag gratis een offerte aan

Symboliek

De kleuren die in de vlag gebruikt worden, hebben ieder een speciale symbolische betekenis. Zo representeert de rode kleur het bloed dat in de onafhankelijkheidsstrijd is vergoten. De gele kleur staat symbool voor het goud en de bodemrijkdommen van het land. Ten slotte symboliseert de groene kleur de natuur van het land en staat het groen ook voor hoop.

Bij toeval komen de kleuren van de Boliviaanse nationale vlag overeen met de Pan-Afrikaanse kleuren, die in de vlaggen van veel Afrikaanse landen te vinden zijn. De kleuren die in deze vlaggen gebruikt worden, hebben dan ook vaak eenzelfde soort symbolische betekenis. Toch is de overeenkomst puur toeval, want de kleuren in de vlag van Bolivia zijn al veel ouder.

Voorstel voor een nieuwe vlag

Evo Morales, de huidige president van Bolivia, is de eerste Indiaanse president van het land. Hoewel de Indianen de meerderheid van de bevolking vormen, worden ze vaak anders behandeld waardoor ze zich achtergesteld voelen. Morales heeft daarom een voorstel gedaan om een nieuwe vlag aan te nemen waarin ook Indiaanse invloeden naar voren komen. Daarmee wil hij hun positie verbeteren en waardering uiten voor de status van hun symbolen.

Het idee van Morales hield in dat aan de linkerkant van de huidige vlag een deel van een Wiphala (een vierkant embleem bestaande uit zeven bij zeven vierkanten in zeven kleuren, waarbij elke rij diagonaal dezelfde kleur heeft) zou worden geplaatst. Maar zijn voorstel haalde het helaas niet. Wel is sinds de aanname van de nieuwe grondwet in 2009 de Wiphala gelijkgesteld aan de nationale vlag.

Het wapen van Bolivia

Bolivia heeft natuurlijk ook een officieel wapenschild, maar deze staat niet op de nationale vlag afgebeeld. Het wapen van Bolivia wordt gevormd door een schild, met daar omheen zes Boliviaanse vlaggen en twee musketten en aan de bovenkant van het schild is een Andescondor tussen twee lauriertakken te zien.

Het schild heeft een blauwe rand waarin de staatsnaam 'Bolivia' te lezen is en bovendien tien gele sterren zijn afgebeeld. Daarmee wordt niet alleen verwezen naar de departementen waarin het land tegenwoordig verdeeld is (negen in totaal), maar ook naar de provincie Litoral, die in 1879 aan buurland Chili moest worden afgestaan. In het schild is een afbeelding van de zilvermijn van Potosí (die Bolivia ooit grote rijkdom bracht) te zien. Verder wordt er een alpaca, het nationale dier van het land, getoond met daarnaast wat graan en een boom op een grasvlakte, die de natuurlijke hulpbronnen van Bolivia symboliseren. Dit geheel steekt af tegen een berg op de achtergrond en dit contrast staat symbool voor de geografische verscheidenheid van het Zuid-Amerikaanse land.

Zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het schild staan drie Boliviaanse vlaggen. Daarachter staan weer een paar gekruiste musketten, die naar de onafhankelijkheidsstrijd verwijzen. Verder zijn er nog een bijl en een frygische muts (een typisch vrijheidssymbool) te zien. Het wapen wordt ten slotte compleet gemaakt door twee lauriertakken, die vrede symboliseren, met daartussen de condor, die de wil van de Bolivianen om hun onafhankelijkheid te verdedigen vertegenwoordigd.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen