De zoutvlakte in Bolivia

Salar de Uyuni, zoutvlakte
Salar de Uyuni, zoutvlakte

In het zuidwesten van Bolivia ligt Salar de Uyuni, een grote zoutvlakte. Deze zoutvlakte is tevens de grootste van de wereld. Het oppervlakte van deze vlakte is ongeveer 12.000 km². Schattingen tonen aan dat de vlakte zo'n 10 miljard ton aan zout bevat. Jaarlijks worden er ook duizenden tonnen zout weg gehaald uit deze vlakte.

Deze zoutvlaktes worden ook wel de spiegel van de wereld genoemd. 

De zoutvlakte ligt in de buurt van de stad Uyuni. Deze stad en de Salar de Uyuni zijn enorm populair onder de toeristen. Dagelijks zijn hier wel mensen te vinden die over de grote witte vlakte rijden, fietsen of wandelen. Er is tevens een zouthotel gevestigd waar je kunt overnachten, maar omdat dit hotel illegaal gebouwd is wordt dit door belangenorganisaties afgeraden. Een feit is dat de Salar de Uyuni een bijzondere plek in Bolivia is. Er is een bijzonder verhaal over het ontstaan van deze bijzondere plek.

Heb je weinig kennis van Bolivia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het verhaal

Het verhaal over het ontstaan van de Salar de Uyuni heeft te maken met drie grote bergen en een menselijk drama. Er bevonden zich drie grote Andesbergen in de omgeving van de vlakte. Deze bergen waren genaamd Kusku, Kusina en Tunupa. De zoutvlakte zou veroorzaakt zijn door een groot verdriet van één van deze reusachtige bergen.
Het schijnt dat er een liefdesrelatie ontstaan was tussen de bergen Kusku, de vrouw, en Tunupa, de man. Deze twee trouwden en Kusku raakte zwanger. Toen de zwangerschap bijna ten einde was vond Tunupa dat hij beter bij Kusina zou passen. Daarop besloot hij Kusku te verlaten en met Kusina verder te gaan. Toen Kusku dit te horen kreeg was ze net van haar kind bevallen. Ze moest erg huilen en haar reuzetranen vermengden zich met druppels moedermelk. De zoute tranen en de moedermelk zouden een grote witte rivier gevormd hebben. Toen deze opgedroogd was zou de enorme zoutvlakte zijn achter gebleven. Door de lokale bevolking wordt deze plek ook wel 'de ongelukkige vrouw', Salar de Tunupa genoemd.

Het werkelijke ontstaan

Het verhaal over het ontstaan van de zoutvlakte klinkt natuurlijk erg dramatisch, maar zoiets kan natuurlijk nooit waar gebeurd zijn. Over het ontstaan van de Salar de Uyuni bestaat ook een verklaring die veel logischer is. Deze vlakte was tienduizenden jaren geleden onderdeel van het Minchinmeer. Dit was een gigantisch meer met rustig water. Op de meeste plaatsen was dit meer ook erg ondiep. Door de jaren heen is het meer grotendeels opgedroogd, waardoor er twee zoutvlaktes, de Salar de Uyuni en de Salar de Coipasa, ontstaan zijn. Van het meer bleven er alleen nog twee kleinere meren over. Vraag gratis een offerte aan

De lagunes

Na het opdrogen van het grote meer zijn er twee lagunes overgebleven. Laguna Colorada is ver in het zuidwesten van Bolivia gelegen. Deze lagune ligt in het hoogland omringd door een landschap zonder bomen. Bijzonder aan deze lagune is de vurige rode kleur van het meer. De zeldzame James Flamingo's leven in en bij deze lagune. Dat maakt deze plek ook bijzonder interessant voor vogelspotters.

Laguna Colorada, Bolivia
Laguna Colorada, Bolivia


De tweede lagune die overgebleven is, is Laguna Verde. Deze laguna is gelegen op een hoogte van 5000 meter op ongeveer 100 kilometer van Sol de Mañana in het zuidwesten van Bolivia. Vanachter het meer duikt de top van de Volcán Licancabur op. Dit is een vulkaan dit tot aan de top inscripties van de Inca's bevat. Volgens de verhalen werden jonge Inca mannen zonder kleding naar de top van de vulkaan gestuurd, waar ze dan dood zouden vriezen. Dit werd gedaan als offer aan de goden.
Laguna Verde, Bolivia
Laguna Verde, Bolivia

Lithium

Behalve dat de vlakte een prachtig stukje natuur is, is het ook een belangrijke bron van inkomsten voor Bolivia. Het toerisme is natuurlijk belangrijk, maar de vlakte is een belangrijke bron voor lithium. Maar liefst de helft van de totale voorraad lithium ter wereld bevind zich hier. Lithium is een product dat over de hele wereld enorm veel gebruikt wordt. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in batterijen, medicijnen en als energiebron. Met het bezit van de Salar de Uyuni heeft Bolivia dus een belangrijke bron in handen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen