Titicacameer Bolivia

Titicacameer
Titicacameer

Bolivia is een land in Zuid-Amerika. Tijdens de Spaanse tijd was het een van de welvarendste kolonies, maar tegenwoordig wordt Bolivia gezien als het Zuid-Amerikaanse land dat het meeste is achtergebleven. In Bolivia zijn echter wel genoeg dingen te zien en te doen. Zo zijn er verschillende musea en natuurparken te vinden en zijn er ruïnes van de Inca gevonden. Een andere, erg interessante bezienswaardigheid is het Titicacameer. In dit artikel kom je alles te weten over dit grote meer.

Heb je weinig kennis van Bolivia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

Het Titicacameer ligt op de grens van Peru en Bolivia, in de Andes. Het ligt op 3.811 meter boven zeeniveau waardoor het het hoogst bevaarbare meer ter wereld is. Gekeken naar de hoeveelheid water, is het ook het grootste meer van Zuid-Amerika. Het Meer van Maracaibo, in Venezuela, is qua oppervlakte het grootste.

Het Titicacameer bestaat uit twee delen: een groot en een kleiner meer die met elkaar zijn verbonden door de Straat van Tiquina. Het grootste meer, Lago Grande, heeft een maximale diepte van 284 meter en het kleinere, Wiñaymarka, heeft een maximale diepte van 40 meter. Het westelijke deel van het meer ligt in Puno, een regio in Peru en het oostelijke deel ligt in La Paz, een departement van Bolivia. Het Titicacameer was een heilige plek voor de Inca-beschaving. Hun mythologie zegt namelijk dat de eerste koning van de Inca's, Manco Capac, er geboren was. Volgens de mythologie is dit de plek waar de aarde werd gecreëerd. De god Viracocha werd uit het meer geboren en creëerde de zon, de maan, de sterren en de eerste mensen.

In het Titicacameer monden 5 grote rivieren uit. Dit zijn de Ilave, de Suchez, de Ramis, de Huancané en de Coata. Ook stromen er nog meer dan 20 kleine riviertjes in het meer. Omdat Bolivia in de Salpeteroorlog de kuststrook aan Chili verloor, worden oefeningen van de Marine sinds 1884 op het Titicacameer gehouden. Er zijn vele eilanden te vinden in het meer die zeker het bezoeken waard zijn. In 2000 werd een oude tempel in de diepte van het meer gevonden. Dit immense gebouw is bijna twee keer zo groot als een voetbalveld en werd gevonden toen een ondergelopen weg, die in de buurt van Copacabana begint, werd gevolgd. De tempel zou ongeveer 1.000 tot 1.500 jaar oud zijn.

Eilanden

Er liggen minstens 40 eilanden in het meer, waarvan een aantal zelfs handmatig zijn aangelegd. Een aantal grote en bijzondere eilanden worden hier besproken.

Uroseilanden
De Uroseilanden zijn kunstmatige eilanden, gemaakt door de Uros en liggen in het Peruaanse deel van het Titicacameer. De eilanden zijn gemaakt van totora, een soort riet dat veel voorkomt langs de oevers van het meer. Oorspronkelijk bouwden de Uros deze eilanden om de Inca's te ontvluchten, die heersten op het vasteland. Vandaar dat de eilandjes van riet kunnen drijven: als er een dreiging ontstond, konden ze worden verplaatst. Veel eilanden bevatten een uitkijktoren die ook grotendeels van riet zijn gemaakt. Op de grotere eilanden vind je ongeveer 10 families en op de kleinere eilanden die soms slechts 30 meter breed zijn, maar 2 of 3 families. Er moeten steeds nieuwe lagen riet op de eilanden worden gelegd, anders rot het weg. De eilanden zijn tegenwoordig een populaire toeristische attractie.

Drijvende Uroseilanden
Drijvende Uroseilanden


Isla del Sol
Isla del Sol is een van de grootste eilanden van het Titicacameer en ligt aan de Boliviaanse kant. Het eiland heeft verschillende bootdiensten naar de Boliviaanse stad Copacabana. Isla del Sol heeft veel rotsen en is een heuvelig eiland. Er zijn geen gemotoriseerde voertuigen of verharde wegen op het eiland te vinden en er leven ongeveer 800 families die vooral leven van de landbouw, visserij en het toerisme. Er zijn ongeveer 180 ruïnes op het eiland te vinden die vooral dateren uit de tijd van de Inca's, uit de 15e eeuw. Ook de Heilige Rots is er te vinden, dit zou de plek zijn waar de zonnegod van de Inca's werd geboren.
Copacabana, Isla del Sol
Copacabana, Isla del Sol


Taquile
Taquile is een heuvelachtig eiland gelegen in Puno. Het is een smal en lang eiland en werd tijdens de Spaanse kolonisatie en in de 20e eeuw gebruikt als een gevangenis. In 1970 werd het eiland bezit van de Taquile mensen, die sinds toen het eiland bewonen. Het hoogste punt van het eiland is 4.050 meter en de belangrijkste stad ligt op 3.950 meter. Op de hoogste delen van het eiland zijn enkele pre-Inca ruïnes gevonden. Vanaf de heuvels van het eiland heb je een prachtig uitzicht over de witte toppen van de bergen in Bolivia. Het leven op Taquile is verre van modern. Er zijn geen auto's en hotels te vinden en er zijn maar enkele winkeltjes die basisproducten verkopen. Veel families gebruiken kaarsen of zaklampen. Op sommige huizen zijn wel kleine zonnepanelen bevestigd.
Heuvelachtige eiland Taquile
Heuvelachtige eiland Taquile


Dit zijn maar enkele eilanden die te vinden zijn in het Titicacameer. Wil je ze allemaal zien? Dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het meer en de prachtige cultuur en natuur te bewonderen. Vraag gratis een offerte aan

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen