Klimaat Bolivia

De zogenoemde 'Death Road'
De zogenoemde 'Death Road'

Bolivia is een prachtig land met kleurrijke landschappen. Het land is redelijk centraal gelegen op het Zuid-Amerikaanse continent. Samen met Paraguay, behoort het tot de enige landen die niet aan de kustlijn liggen in Zuid-Amerika. Bepalende factoren bij het klimaat van Bolivia is onder andere het ontbreken van zeewater en de ligging aan de oostelijke zijde van het continent.De meest bepalende factor voor het klimaat van Bolivia is het Andes gebergte. Het zuidwestelijke gedeelte van Bolivia bestaat vooral uit het Hoogland van Bolivia. Hier vind je hoge punten, met de uitschieters  'Ilampu' (6.362 meter) en 'Nevado Sajama' (6.542 meter). De reikwijdtes, de temperaturen en de ligging aan de oostelijke zijde van de Andes zijn bepalende factoren dat Bolivia een droog tot zeer droog gebied is. De oostelijke grens van het Ades gebergte is iets natter vanwege regen die wordt meegevoerd vanuit het Amazonegebied.

Eiland Taquile
Eiland Taquile

Heb je weinig kennis van Bolivia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaattypes Bolivia

Het westelijke en het zuidwestelijke front van Bolivia kent een combinatie van zowel een woestijnklimaat als een steppeklimaat. Als je naar de hogere gedeeltes afreist van Bolivia vind je een hooggebergteklimaat, ook wel het alpineklimaat genoemd. Door de grotere hoogtes liggen de temperaturen hier dan ook een stuk lager dan in de rest van Bolivia. Daarentegen is neerslag een minder voorkomend verschijnsel in dit gebied. Niet voor niets behoort dit gebied dan ook tot een van de drogere gebieden in Bolivia.

Reis je verder af naar de oostelijke gebieden van de hoogtevlaktes van Bolivia, dat maar liefst 100-200 kilometer verticaal door Bolivia loopt, kom je een mix van diverse klimaten tegen. Deze worden vaak onder de noemer van subtropische klimaten genoemd. Een subtropisch klimaat is simpelweg een verzamelnaam voor diverse klimaattypes. Denk dan vooral aan aan klimaten als het warm zeeklimaat, het warme Chinaklimaat en het gematigd steppeklimaat. Om het exacte klimaattype te bepalen is de exacte geografische ligging een hele belangrijke factor.

Tupiza
Tupiza

Temperaturen

De registratie van de temperaturen in de afgelopen jaren tonen een zeer uiteenlopend karakter. De gemiddelde temperatuurcijfers zijn mede bepaald door de hoogte en de ligging. De werkelijke temperaturen zijn erg wisselend. Zo is een mooi voorbeeld de stad La Paz, dat op een hoogte ligt van ruim 3,5 kilometer. Deze stad laat zien dat het vrij kleine verschillen vertoont in het temperatuurverschil. Maar kijk je naar het noordoosten van Bolivia, dan zie je dat de verschil een stuk constanter is. Zo hebben de temperaturen door het hele land dus een erg uiteenlopend karakter.
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

De seizoenen zijn in Bolivia tegenovergesteld ten opzicht van die in Nederland. De lokale zomer loopt hier in de periode van januari tot en met februari. Dit is tevens wel meteen de natste periode in Bolivia, dus je kunt jezelf afvragen of hier van een echte zomer valt te spreken. Als het in Bolivia winter is dan is de neerslag slecht 0 tot 100 millimeter. Waarbij de hoogste metingen niet veel voorkomen en zeer lokaal zijn. De winters in Bolivia zijn vaak droog met nauwelijks neerslag. Op de hoge bergtoppen kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen in de wintermaanden. Sterker nog, op sommige toppen is het permanent wit.

Het cactuseiland
Het cactuseiland

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen