Bolivia

Boliviaanse mensen aan het paardrijden
Boliviaanse mensen aan het paardrijden

Van Bolivia wordt gezegd dat dit het meest achtergebleven land is van Zuid-Amerika en dat terwijl het ooit de rijkste kolonie was van het Spaanse imperium. Maar Bolivia wordt ook het zuiverste land van Zuid-Amerika genoemd en ooit was dit het centrum van de indiaanse beschaving. Het is in ieder geval kleurrijk en multicultureel. De indiaanse stammen Aymara`s en Quecha`s (en nog wat kleinere stammen) vormen de meerderheid van de bevolking. Bolivia is één van de armste landen van Latijns-Amerika en het verschil tussen arm en rijk is groot.

Geografisch gezien bestaat Bolivia uit de hoogvlakten, de oostelijke laaglanden en de vruchtbare valleien. Op de grens van Bolivia en Peru ligt het Titicacameer, het op één na grootste meer van Zuid-Amerika. In het westen van Bolivia ligt Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. Op de hoogvlakten in het Andesgebied kun je last krijgen van soroche, een hoogteziekte. Je kunt dan duizelig en misselijk worden en/of hoofdpijn en hartkloppingen krijgen.

Bolivia grenst aan Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay en Peru. De hoofdstad van het land is Sucre. Bolivia wordt volledig omsloten door andere landen en heeft geen zeehavens. In het westen van Bolivia ligt het Andesgebergte. De hoogste top is de Nevado Sajama met een hoogte van 6542 m.

Heb je weinig kennis van Bolivia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Bolivia
Officiele naam:
República de Bolivia
ISO:
BO
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Sucre
Inwoners:
+/- 9500000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Boliviano
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
1098581 km�

De invloed van de Aymara's en andere indiaanse tradities is diep geworteld in zowel religie, muziek als kleding.

Het kauwen van cocabladeren is in Bolivia een ontspannende en sociale aangelegenheid zoals bij ons het drinken van koffie of thee. Bij de mijnwerkers is er sprake van een 'cocapauze'. Het wordt op prijs gesteld als je cocabladeren aan behulpzame inwoners of mijnwerkers cadeau geeft.

Ervaringen

Bolivia krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 5 ervaringen.

9,0  5 ervaringen + Ervaring delen

Ben en Janny Reitsma op 27 juni 2019 plaats: Rondreis, reisperiode: juni 2019

De natuur van Bolivia is prachtig. Vele hoogtepunten (letterlijk) en zeer goed georganiseerd door Better Places. We hebben een fantastische reis gehad.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Patty van der Kleij op 8 mei 2018 plaats: La Paz, reisperiode: april 2018

Bolivia is een ongelooflijk mooi land met een rijke cultuur. Het landschap zeker in het zuidwesten is adembenemend.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Iris Bos op 6 november 2017 plaats: Cochabamba, reisperiode: november 2016

Cochabamba is de perfecte uitvalsbasis om Spaans te leren en Bolivia te ontdekken. Cochabamba is de stad van de lente en de Cochabambinos vinden altijd een reden voor een feestje! De omgeving van Cochabamba is prachtig en je zult er geen toerist vinden. Spaans leren doe je natuurlijk bij language school Juntucha, www.juntucha.org.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 10
Robin van Zadelhoff op 24 mei 2016 plaats: Sucre, reisperiode: mei 2014

Sucre is echt de moeite waard om te bezoeken. In en rondom sucre kun je goed de boliviaanse cultuur opsnuiven. Daarnaast is de stad zelf lekker rustig en prachtig om doorheen te lopen.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Janine van lanen op 9 oktober 2014 plaats: Sucre, reisperiode: juli 2011

Na een zeer vermoeiende maar prachtige tocht over het zoutmeer tussen Chili en Bolivia zijn we eerst een paar dagen in Potosi gebleven. Een zeer indrukwekkende stad met veel bezienswaardigheden. Voor ons was Sucre echter nog mooier; ten eerste na de koud en de hoogte die we hadden beleefd, kwamen we opeens in een stad met zeer aangename temperaturen, met schitterende bezienswaardigheden, met prachtige authentieke hotels, heerlijk eten en gezellige bars waarvan er zeker een wordt beheerd door een Nederlander. Schitterende markten met groeten en fruit, leuk museum maar vooral zeer de moeite waard was de markt van Tarabuco. Zelden heb ik zo'n getekende gezichten gezien, de helmen uit de tijd van de Spanjaarden worden nog steeds gedragen. Zelfs de begraafplaats van Sucre hebben we bezocht en we vonden het echt moeilijk om afscheid te nemen van deze mooie stad. Willen mensen nog eens goed "Spaans" leren ( Zuid Amerikaans) dan kunnen ze altijd naar Sucre.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bolivia

Vrijwilligerswerk in Bolivia

Bolivia is een van de armste en minst ontwikkelde landen van Zuid-Amerika en in veel wees- en opvanghuizen helpen vrijwilligers om te alles te begeleiden. Er zijn verschillende organisaties in Nederland die vrijwilligerswerk aanbieden in Bolivia. En zij hebben uiteenlopende plaatsen, van helpen in een weeshuis tot assistent tandheelkunde of schrijven voor een Boliviaans tijdschrift.

Winkelen in Bolivia

De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag zijn de winkels vaak alleen ’s ochtends geopend. In de grote steden is al het denkbare te koop maar van de luxe producten is de prijs vergelijkbaar met Nederland.

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni
Kaart met locatie Salar de Uyuni

In het westen van Bolivia bevindt zich de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni. Dit heeft een oppervlakte van 12.000 km² en bevat meer dan 10 miljard ton zout. Er komen veel dieren voor in het gebied. Zo is het in november de broedplaats van drie rassen Zuid-Amerikaanse flamingo's en het hele jaar door overbruggen Kolibri's maar liefst 40 kilometer om hier honing te komen halen.

Titicacameer

Titicacameer
Titicacameer
Kaart met locatie Titicacameer

Het Titicacameer ligt 3.812 m boven de zeespiegel en is hiermee het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Dwars door het meer loopt de grens met Peru. Het noordelijke gedeelte van de laagvlakte behoort tot het stroomgebied van de Amazone. Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van 8.340 km².

Zondagmarkt Tarabuco

Zondagmarkt Tarabuco
Zondagmarkt Tarabuco
Kaart met locatie Zondagmarkt Tarabuco

Tarabuco ligt op een paar uur rijden van de hoofdstad Sucre. De zondagmarkt van dit stadje behoort tot een van de kleurrijkste markten van heel Zuid-Amerika. Je kunt er o.a. traditionele klederdrachten, hoeden en cocabladeren kopen. De markt is altijd erg druk bezocht, vooral door de lokale bevolking.

Nationaal Park Noel Kempff Merchado

Nationaal Park Noel Kempff Merchado
Nationaal Park Noel Kempff Merchado
Kaart met locatie Nationaal Park Noel Kempff Merchado

Nationaal Park Noel Kempff Merchado ligt in het noordoosten van het departement Santa Cruz, op de grens met Brazilië. Het park bestaat sinds 1979 en droeg eerst de naam Parque Nacional Huancha. Het park beslaat maar liefst 15.324 km² en ligt in een van de meest biodiverse gebieden van de wereld. In het park leven veel verschillende soorten dieren, waaronder zeldzame diersoorten zoals rivierotters, rivierdolfijnen, tapirs en spinnen.

Artikelen

Eten en drinken

De Boliviaanse keuken is divers en verschilt per regio. Boliviaanse maaltijden bestaan vaak uit een combinatie van vlees, rijst en groenten, gecombineerd met llajhua, een pittige tomatensaus gemaakt van tomaten en hete peper. Ook worden er veel gerechten gemaakt met kip, vis, aardappels en op basis van maïs.

In Bolivia wordt veel thee gedronken.

Vervoer

De meeste vluchten naar Bolivia gaan niet direct maar via de buurlanden Argentinië, Chili of Peru. Dit is vaak ook goedkoper. De internationale luchthaven van La Paz (El Alto) is de hoogstgelegen burgerluchthaven ter wereld (4085 m). Ook Santa Cruz heeft een internationale luchthaven.

Je kunt een auto huren in Bolivia, alleen zijn er weinig verharde wegen. En vooral in de regentijd is het absoluut geen doen om zelf met de auto te gaan rijden. De bus is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer in Bolivia. Het is tevens de beste manier om met de Boliviaanse bevolking in contact te komen. In Boliviaanse steden kun je ook een taxi nemen. Deze ritten zijn relatief goedkoop. Spreek wel altijd van tevoren de prijs af.

Visum

Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig voor Bolivia. Wel dient je paspoort bij vertrek uit Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bij aankomst in Bolivia (per vliegtuig of over land) krijg je een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in het land mag blijven. Officieel mag je zelfs 90 dagen zonder visum in Bolivia blijven. Als je langer dan 90 dagen in Bolivia wilt verblijven kun je een vrijwilligersvisum (werkvisum) aanvragen die één jaar geldig is of je kunt het toeristenvisum verlengen door bijv. één dag de grens over te gaan met Peru of Chili en bij terugkomst weer een nieuwe stempel voor 90 dagen te vragen. Houdt er wel rekening mee dat de douanebeambte dit niet altijd goed vindt!

Prijsniveau

Het prijsniveau in Bolivia is lager dan in Nederland. De munteenheid van Bolivia is de boliviano.

Veiligheid

Bolivia staat (helaas) niet bekend als erg veilig. Een aantal bestemmingen kun je beter vermijden in de regentijd (Yungas) en daarnaast is het altijd belangrijk om op te hoogte te zijn van de actuele stand van zaken wat betreft de wegen én eventuele wegblokkades die gedurende het hele jaar plaats kunnen vinden. Veel reizigers geven aan zich veiliger te voelen dan in sommige andere landen in Zuid-Amerika. Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat kostbare sieraden dus thuis en neem niet teveel contact geld mee. Het is voornamelijk aan te raden op te passen voor pinpasfraude, valse politie en zogenaamd 'behulpzame' toeristen.

Medische informatie

In Bolivia zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.

Inentingen worden voor bepaalde gebieden aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Wanneer je goed op je hygiëne let (geen kraanwater drinken, oppassen met eten uit straatstalletjes etc.) hoef je verder niet al te veel problemen tegen te komen.

Het kraanwater in Bolivia is niet drinkbaar. Mineraalwater is bijna overal te koop.

Bevolking

In totaal wonen er ruim 8 miljoen mensen in Bolivia, waarvan meer dan de helft van indiaanse afkomst is. Ook woont meer dan de helft van de inwoners in de grote steden. De grootste steden zijn Cochabamba, La Paz, Santa Cruz en Sucre. Er leven ca. 2,5 miljoen Quechua en ca. 2 miljoen Aymara`s in Bolivia. De Aymara`s leven rond het Titicacameer en rond La Paz. De Quechua wonen met name in de overige gedeelten van het Andesgebergte. Ongeveer 30.000 indianen leven zoals ze altijd geleefd hebben, de rest is wel beïnvloedt door de westerse leefwijzen. De invloed van de Aymara's en andere indiaanse tradities is diep geworteld in zowel religie, muziek als kleding. Het kauwen van cocabladeren is in Bolivia een ontspannende en sociale aangelegenheid zoals dat bij ons het drinken van koffie of thee is. Bij de mijnwerkers is er sprake van een 'cocapauze'. Het wordt op prijs gesteld als je cocabladeren aan behulpzame inwoners of mijnwerkers cadeau geeft. Weven en pottenbakken zijn karakteristieke Boliviaanse kunstvormen die teruggaan tot de prehistorie. Er werden toen nieuwe manieren van afwerken en polijsten ontdekt die nu nog steeds toegepast worden. De klederdracht van Bolivia is wereldberoemd. Het wordt vooral gedragen door de vrouwen uit de hoogvlakten. In La Paz zie je veel vrouwen met een kleurige plooirok, omslagdoek en bolhoedje. Iedere provincie en vallei heeft zijn eigen kleuren en modellen. De kleding geeft over het algemeen de status en welvaart aan.

De taal

De officiële taal is Spaans, maar het Zuid-Amerikaanse Spaans dat in Bolivia gesproken wordt is qua zinsconstructie en uitspraak afwijkend van het Spaans in Spanje. Bijna de helft van de bevolking spreekt naast Spaans nog een van de twee grote officiële indianentalen: het Quechua of het Aymará.

Flora & Fauna

Door de geïsoleerde ligging kent Bolivia een bijzonder rijke en gevarieerde fauna. Lama's en alpaca's zijn karakteristiek voor de hooglanden, zij komen alleen bijna niet meer in het wild voor. De guanaco en de vicuña leven nog wel in het wild. Ook de plantenwereld is erg gevarieerd, dit komt o.a. door de verschillende klimaten en landschappen. In de jungle groeien bijv. de zeldzame mahoniebomen. De meest bijzondere plant is de Puya Raimundi, de grootste vetplant ter wereld met een bloemstengel die maar liefst 12 meter kan worden. Deze plant bloeit pas voor het eerst na 100 jaar!

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners, de indianen, maakten hoogswaarschijnlijk tienduizenden jaren geleden de oversteek van Azië naar Amerika. Vooral opvallend zijn de overeenkomsten tussen de Andestalen Aymará en Quechua en het Polynesisch. Ook uiterlijk zijn er duidelijke overeenkomsten. Vanaf 1200 na Chr. kwam Bolivia onder het gezag van de Inca’s. De Inca’s legden wegen aan en bouwden aquaducten, forten en tempels. De taal van de Inca’s, het Quechua, is nu nog steeds één van de officiële talen van Bolivia. De Inca`s regeerde er ongeveer 300 jaar, rond 1520 brokkelde het Inca-rijk langzaam af mede door de interne conflicten die zij hadden. Rond 1545 werd Zuid-Amerika en dus ook Bolivia gekoloniseerd door de Spanjaarden. Na de Boliviaanse onafhankelijkheidsoorlog werd op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van de "República de Bolívar" uitgeroepen. Sindsdien wordt het land geteisterd door oorlogen en staatsgrepen. De presidentsverkiezingen van 2005 werden gewonnen door de linkse 'indígena' (inheemse indiaan) Evo Morales Ayma. Hij werd de eerste indiaanse president van Bolivia. Op 30 april 2006 sloot hij een economisch verdrag met Cuba en Venezuela en in 2009 nam Bolivia een nieuwe grondwet aan.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen