Bolivia van A tot Z

Laguna Colorada Uyuni, Bolivia
Laguna Colorada Uyuni, Bolivia

Waar denk jij aan bij het Zuid-Amerikaanse land Bolivia? Als je aan de zoutvlaktes en een weelderig landschap denkt, zit je al heel dicht in de buurt. Toch heeft dit prachtige land veel meer diversiteit aan natuurgebieden. Van het Amazonegebied tot het Andesgebergte en van woestijnen tot een gevarieerde flora en fauna, in Bollivia heb je het allemaal. Wij snappen daarom niet dat dit het minst bezochte land van Zuid-Amerika is. Om jou te overtuigen van al het moois dat Bolivia te bieden heeft, hebben wij alles van A tot Z beschreven.

Heb je weinig kennis van Bolivia? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Aymara

Aymara is een taal die wordt gesproken door het Aymara volk, die voornamelijk leven rondom het Titicacameer. Er wordt geschat dat er ongeveer anderhalf miljoen mensen over de hele wereld Aymara spreken. Een groot deel hiervan leeft in Bolivia.

B van Bevolking

Er leven bijna 11 miljoen mensen in Bolivia. Naast de meest gesproken taal Spaans, zijn er nog 36 andere talen, waaronder inheemse talen, die in Bolivia worden gesproken. Ook Aymara valt onder de inheemse taal. Een ander grote bevolkingsgroep zijn de Queschua's, ze wonen verspreid in het Andesgebergte. Daarnaast is de meerderheid van de bevolking katholiek en een klein deel protestant.

de bevolking in Bolivia
de bevolking in Bolivia
Vraag gratis een offerte aan

C van Cocabladeren

De coca is een plant die alleen in Zuid-Amerika groeit op grotere hoogte. In Bolivia is het heel gebruikelijk om op de cocabladeren te kauwen bij een sociale gelegenheid. Ook wordt het voornamelijk gebruikt als middel tegen hoogteziekten. Het wordt dan ook gewaardeerd wanneer je de cocabladeren aan behulpzame inwoners of mijnwerkers cadeau geeft.

D van Death Road

In Bolivia bevindt zich de gevaarlijkste weg ter wereld, namelijk 'Death Road'. Door deze benaming is de 70 kilometer lange (dode)weg een populaire trekpleister geworden. Toch vallen er jaarlijks nog steeds zo'n 300 verkeersdoden. In de berm staan talloze herdenkingskruizen voor degene die op deze weg zijn overleden.

Death Road
Death Road

E van Eten

Het is vrij vanzelfsprekend dat ze in Bolivia andere maaltijden nuttigen dan in Nederland. In plaats van een doorsnee boterham met hagelslag eten ze in Bolivia maïs of warme pasteitjes als ontbijt. De hoofdmaaltijd bestaat daarnaast vaak uit soep en brood. Ook drinkt men hier verder veel thee. Ook wordt er regelmatig thee van de cocabladeren getrokken.

F van Fauna

Er leven circa 256 diersoorten, 200 amfibiesoorten, 1.400 vogelsoorten en 266 reptielensoorten in Bolivia. Daarnaast leven er nog zo'n 600 vissoorten in de wateren. Het belangrijkste dier waar Bolivia bekend om staat, is de lama. De lama wordt vooral gebruikt voor het vlees en de vacht wordt gebruikt voor het wol. Ze worden verder ook nog gebruikt als pakdier.

G van Geografie

Bolivia staat bekend om zijn diversiteit aan landschappen. Zo begint in het noorden het Amazoneregenwoud en vind je in het westen veel woestijngebieden. Verder ligt Bolivia voor een groot deel in het Andesgebergte, waardoor er onwijs veel hoogte verschil in het landschap is.

H van Hoedenland

Wanneer je in Bolivia bent, valt het direct op dat bijna iedereen een hoed draagt. Waarom ze dit doen, heeft te maken met de status. Je kunt namelijk aan een hoed zien uit welke streek iemand komt, of dat iemand getrouwd is of niet. Natuurlijk beschermt de hoed ook tegen zon.

Inwoners Bolivia met hoeden
Inwoners Bolivia met hoeden

I van Isla del Sol

In het Titicacameer ligt het eiland Isla del Sol. Dit eiland heet een heuvelachtig landschap en bestaat voornamelijk uit rotsen. Het eiland wordt ook wel zonne-eiland genoemd, omdat de Inca's geloofden dat hun zonnegod op dit eiland was geboren.

J van Jungletour

Wil jij een onbekend deel van Bolivia ontdekken? Ga dan op een jungletour door het authentieke dorp Rurrenabaque. De tours zijn te doen te voet, per jeep of per kano.

Laguna
Laguna

K van Klimaat

Bolivia kent twee seizoenen, namelijk de zomer- en de winterperiode. Het winterseizoen loopt van mei tot november. Er valt deze maanden weinig tot geen neerslag. Ook kan het in deze maanden erg koud zijn. Het zomerseizoen loopt van december tot en met april. Deze maanden is er kans op veel neerslag.

L van La Paz

La Paz is een belangrijke stad in Bolivia. Ook al is Sucre de hoofdstad, La Paz wordt ook wel aangeduid als departementale hoofdstad. Wel is La Paz de hoogste gelegen hoofdstad ter wereld. Het ligt namelijk in een kloof op een hoogte van 3.600 meter.

La Paz huizen
La Paz huizen

M van Mahoniebomen

In het Boliviaanse Amazonegebied groeien bijzondere mahoniebomen. Het hout van de mahonieboom is een geliefde soort die voornamelijk wordt gebruikt voor meubels. Door de grote vraag naar deze houtsoort worden de bomen vaak illegaal gekapt.

N van Natuur

Door het verschillende klimaat in het land, kent Bolivia een diversiteit aan natuur. Zo heb je het groene Amazonegebied met uitgestrekte jungles, maar ook het schitterende Andesgebergte en unieke zoutvlaktes.

O van Oruro

De stad Oruro bevindt zich op een hoogte van circa 3.800 meter. Doordat de stad zo hoog ligt is het er vrijwel altijd koud. Ook leeft een groot deel van de inwoners in armoede. Verder staat de stad bekend om het jaarlijkse Carnaval feest, dit wordt namelijk door meer dan 2.000 inwoners gevierd.

Eiland Taquile
Eiland Taquile

P van Potosí

In het zuiden van Bolivia ligt misschien wel de hoogste stad ter wereld, Potosí. Deze stad ligt op een hoogte van 4.090 meter en heeft zo'n 140.000 inwoners. De stad is ontstaan vanwege de ontdekking van de zilvererts in de Cerro Rico berg.

Q van Quinoa

Je hebt er vast wel ooit van gehoord: Quinoa. Dit superfood komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Bolivia. De Pseudorgaan Quinoa (quinoa plant) werd al zo'n 5.000 jaar geleden in het Andesgebergte verbouwd door de Inca's. De naam quinoa betekent letterlijk 'Moedergraan' of 'Supergraan'.

R van Republiek

Bolivia is een republiek, dat betekent dat er iedere vijf jaar een president wordt gekozen. Deze president vormt samen met een kabinet de regering. Evo Morales is al sinds 2006 de president van Bolivia.

S van Salar de Uyuni

De echte must-see in Bolivia is de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Uyuni. De zoutvlakte lijkt op een ondergesneeuwd landschap, maar dit is onmogelijk met 30°C. In totaal ligt er circa tien miljard ton zout verspreid over 12.000 vierkante kilometer, wat een prachtig beeld geeft van de vlakte.

T van Toerisme

Bolivia is nog niet héél bekend onder het toerisme. Zonde vinden wij. Het land biedt namelijk ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van natuur, steden en avontuur. Het heeft daarnaast ook nog eens veel eetgelegenheden en hotels. Zo zijn er zowel basic backpackhostels tot luxe hotels.

U van UNESCO

Bolivia heeft zes werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Hier staan onder andere de hoofdstad Sucre en het nationaal park Noel Kempff Mercado op.

V van Valle de la Luna

Op 10 kilometer afstand van La Pax bevindt zich het Valle de la Luna, ook wel de 'Moon Valley' genoemd. Helemaal een vallei is het niet, maar meer een gebied van ravijnen en rotsformaties.

W van Wijnvelden

Naast ruige landschappen, prachtige zoutvlaktes en bijzondere fauna heeft Bolivia nog een prachtige bezienswaardigheid, namelijk grote wijngaarden. Op een hoogte van 2.000 meter worden de druiven voor de Boliviaanse wijnen verbouwd. Dit zijn daarom dan ook de hoogste wijngaarden ter wereld.

Y van Yungas

De Yungas is een subtropisch gebied tussen het Andesgebergte en het Amazonegebied. De Andes zorgt dat de warme lucht niet uit het Amazonegebied ontspant, vandaar dat het tussengebied de Yungas een levendige thuishaven is voor vele vogels en dieren.

Z van Zuid-Amerika

Bolivia is één van de twaalf landen in het continent Zuid-Amerika. Vroeger had Bolivia een veel groter stuk land en grensde het zelfs aan de zee. Ook was toentertijd Bolivia een welvarend land. Tegenwoordig is Bolivia het armste land van Zuid-Amerika.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,6

Gerelateerde artikelen