Vrijwilligerswerk doen in Chili

Santiago de Chili
Santiago de Chili

Chili staat bekend als het langste land ter wereld, van noord naar zuid is Chili maar liefst 4.275 kilometer lang. Chili ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte en grenst aan Argentinië, Bolivia en Peru. Door de lengte van het land heeft Chili verschillende klimaatzones en zeer uiteenlopende landschappen. Het land is dan ook een geweldige reisbestemming voor wie diverse natuurgebieden wilt ontdekken. Het is echter ook een land waar armoede vaak voorkomt en in sommige delen van Chili hebben de mensen het erg moeilijk. Vooral in de hoofdstad Santiago de Chili zijn veel sloppenwijken te vinden. Het land kampt met werkloosheid en sociale problemen. Een manier om de Chileense gemeenschap te helpen is door het doen van vrijwilligerswerk. De handen uit de mouwen steken is een van de meest nobele manieren om te proeven van de culturele rijkdom en diversiteit die Chili te bieden heeft. Je kan kiezen uit een ruim aanbod projecten en het combineren met een taalcursus.

Heb je weinig kennis van Chili? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Taalcursus

De officiële landstaal van Chili is Spaans. Het is dus handig om een woordje Spaans te spreken als je overweegt om vrijwilligerswerk te doen in Chili. Veel organisaties bieden een taalcursus aan. Bij aankomst in Chili volg je een aantal weken lessen om je goed verstaanbaar te maken in het Spaans. Je leert vaak ook Chileense gebruiken en gewoontes. Na afloop van de taalcursus start je met het vrijwilligerswerkproject. In overleg is het vaak mogelijk om de taalcursus te verlengen.

Verblijf

Je verblijf is afhankelijk van de organisatie waarmee je reist. De meeste organisaties werken met accommodaties bij gastgezinnen. Dit houdt in dat je bij een Chileens gezin inwoont op basis van halfpension. De meeste organisaties regelen dat je een aantal maaltijden en/of ontbijt krijgt bij het gastgezin. Dit is tevens een mooie gelegenheid om je Spaans te oefenen. Je krijgt een eenpersoonskamer of deelt de kamer met een andere vrijwilliger. Vraag gratis een offerte aan

Projecten

Als vrijwilliger kun je een belangrijke bijdrage leveren. De meeste projecten in Chili zijn van sociale en educatieve aard. Denk hierbij aan projecten gerelateerd aan onderwijs of projecten waarbij je werkt met straatkinderen, mensen met een beperkt budget of andere sociale problemen. Heb jij een talenknobbel en veel geduld? Dan is lesgeven misschien wel iets voor jou. Er worden vaak vrijwilligers gezocht die kinderen basis Engels willen leren.

Bij sociale projecten draait het om het verbeteren van mogelijkheden voor de armere bevolking. Als vrijwilliger kun je helpen op diverse gebieden. Denk bijvoorbeeld aan ouderen helpen, kinderen helpen met huiswerk, assisteren bij de lessen en spelen met kinderen. Je kunt vaak ook helpen in een tehuis voor weeskinderen of opvangcentra voor mishandelde kinderen en risicojongeren.

Daarnaast zijn er nog veel meer projecten in Chili op diverse gebieden waarbij ze jou hulp goed kunnen gebruiken. Je werkt vaak doordeweeks waardoor je in het weekend de tijd hebt om Chili te ontdekken met dagtripjes en excursies.

Een groep vrijwilligers
Een groep vrijwilligers

Waar moet je rekening mee houden?


Voorbereiding

  • Een goede voorbereiding is belangrijk. Hoelang wil je weg en wat is je budget? Denk goed na over wat je wilt betekenen en welk project het best bij jou past.
  • Je verdient geen geld met vrijwilligerswerk en je vertrekt op eigen kosten. Houd er dus rekening mee dat je een bepaald bedrag aan de organisatie betaalt om vrijwilligerswerk te doen. Zij regelen je verblijf, maaltijden, taalcursus en plaatsen je in een project. Ook organiseren ze vaak bijeenkomsten in Nederland zodat je voor vertrek goed geïnformeerd bent. Wat vaak niet is inbegrepen zijn verzekeringskosten, visumkosten, vaccinaties vliegtickets en persoonlijke uitgaven. Dit verschilt natuurlijk per organisatie.
  • Wees aanwezig bij de trainingen en bijeenkomsten die de organisatie organiseert zodat je goed geïnformeerd bent voor vertrek
  • Regel voor vertrek een visum voor je vrijwilligerswerk in Chili.

In Chili
  • De afstanden in Chili zijn groot, waardoor de reistijden naar ziekenhuizen erg lang zijn. De kwaliteit van de gezondheidszorg is daarnaast niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de Nederlandse zorg.
  • In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let daarom extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami’s voorkomen.
  • Laat bij aankomst je paspoort stempelen. Doe je dit niet dan kan dat problemen opleveren als je Chili verlaat.
  • Er komen veel zakkenrollers voor in Chili. De zakkenrollers zijn vooral in toeristische gebieden actief. Let dus goed op je bezittingen.

Vrijwilligerswerk kost vaak veel geld, maar het is dankbaar werk en een unieke ervaring. Je draagt een steentje bij en krijgt de kans om veel in contact te komen met de lokale bevolking die heel blij zijn met jouw komst. Daarnaast is er vaak ook de mogelijkheid om het land te verkennen en je onder te dompelen in de Chileense cultuur.

 

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen