Paaseiland Chili

Standbeelden Paaseiland Chili
Standbeelden Paaseiland Chili

Een van de meest raadselachtige eilanden van de wereld is Paaseiland (Chili). Het eiland is beroemd geworden door de Moai beelden die langs de kust staan. Het eiland ligt 3.700 kilometer van de kust van Chili midden in de Stille Oceaan. De bewoners van de afgelegen bestemming noemen het eiland ook wel 'Rapa Nui' of 'de navel van de wereld'. 

Heb je weinig kennis van Chili? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies
LAND1 LAND!

Algemeen

Paaseiland heeft een oppervlakte van 163 km² en wordt al zo'n 800 jaar bewoond. Het dichtstbijzijnde bewoonde eiland ligt 2.000 kilometer verderop. De hoofdstad van het eiland is Hanga Roa. Het merendeel van de bijna 3.800 inwoners wonen hier. In Hanga Roa vind je ook de enige supermarkt die er op het eiland te vinden is. Verder zijn er een aantal kleine winkeltjes, restaurants en hotels.

Geschiedenis

De eerste families kwamen in het jaar 400 aan op Paaseiland met grote kano's. Men denkt dat zij van Polynesische afkomst waren, maar over deze legende is veel onzekerheid. Het eerste echte contact met Paaseiland vond plaats toen de Nederlander Jacob Roggeveen er op 1e paasdag 1722 arriveerde. Hij was eigenlijk op zoek naar 'Terra Australis' (Zuideiland) maar dat bleek verdwenen te zijn. Toen kwam hij bij Paaseiland aan. Hier trof hij zo'n twee- tot drieduizend bewoners aan. Vroeger zouden er meer mensen hebben gewoon en zou het een groen gebied zijn geweest met veel beplanting en bomen. Als gevolg van overbevolking en uitputting was er echter maar beperkte aanwezigheid van natuurlijke grondstoffen.

Volgens Roggeveen leefden er twee groepen op het eiland: de 'kort-oren' en de 'lang-oren'. Overleveringen toonden aan dat er rond 1680 een enorme strijd zou moeten zijn uitgebroken tussen de twee groepen. De 'lange-oren' groep maakten de beelden waar het eiland zo bekend om staat. Zij hebben door de strijd hun steengroeven moeten verlaten en zijn naar Poike, een schiereiland, gevlucht. Hier trokken zij zich terug in een lange greppel, die nu bekend staat als de Ko te Umo te Hanau Eepe. Dit staat voor 'oven van de lange oren'. De greppel was gevuld met gras en door verraad zijn ze op een dag de greppel ingedreven, waar de 'lange-oren' kwamen te overlijden door brand. Afgezien van deze beschrijvingen van Roggeveen is er nog weinig informatie over de gebeurtenissen en de ontdekking van Paaseiland. Jacob Roggeveen gaf het eiland zijn huidige naam. Vraag gratis een offerte aan

De beelden: Moai

Op het eiland vind je zo'n 240 ahu's. Dit zijn ceremoniële platformen waarop de beelden stonden. Er zijn ongeveer 900 standbeelden te vinden op het eiland, die allemaal landinwaarts kijken. Dit is gedaan om het eiland tegen de zee te beschermen. Alleen de Maoi's op de zuidhelling van Rano Raraku kijken naar de zee. De beelden vormen een groot mysterie en door het gebrek aan geschreven historie valt dit raadsel moeilijk te ontrafelen. De functie en de precieze betekenis is nooit ontdekt. Ook bij archeologen roepen de beelden veel vragen op. De beelden zijn oorspronkelijk gemaakt van steen uit de Rano Raraku vulkaan. Wel is het bekend dat er tussen het eerste en het laatste beeld zo'n 1.200 jaar zat. Ze hebben afmetingen van 2 tot 10 meter en wegen wel 4.000 tot 82.000 kilogram. Toch waren de makers van de beelden in staat om ze over het hele eiland te plaatsen langs de kust. Via Palynologie is bewezen dat er vroeger veel bomen waren op het eiland. Hierdoor zou het kunnen dat de beelden op houten sleeën zij vervoerd. Veel van de beelden zijn zeer diep ingegraven, waardoor je alleen het hoofd nog ziet. Andere beelden hebben weer een Pukao (stenen haarknotje) en weer andere beelden liggen nog onafgemaakt langs oude weggetjes. De inwoners van het eiland zeggen dat de beelden energie geven aan Paaseiland. Op de ruggengraat van de beelden staat namelijk een cirkel getekend. Dit staat bekend als het 'Sacrum', wat in China voor 'Levensdeur' staat en in India voor 'Kundalini-ingang'.

Moai op Quarry, Paaseiland
Moai op Quarry, Paaseiland

Chili

In 1888 annexeerde Chili Paaseiland, ze keken er echter niet echt vaak naar om. Ze lieten vooral hun schapen grazen op het eiland. In 1965 kregen de bewoners van Paaseiland uiteindelijk het Chileense staatsburgerschap. Hierdoor werd Paaseiland officieel een provincie van Chili.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen