Chili van A tot Z

Atacamawoestijn, Chili
Atacamawoestijn, Chili

Van heel Zuid-Amerika is Chili één van de meest zuidelijk gelegen landen. Het land grenst aan Argentinië, Bolivia en Peru en wordt bovendien in het westen begrenst door de Grote Oceaan. Chili heeft de vorm van een lange uitgestrekte sliert en is zo’n 4000 kilometer lang en maar 150 kilometer breed. Het Chileense landschap is erg variërend: in het noorden zijn vooral zoutmeren, hoogvlaktes en woestijnen te bewonderen. In het zuiden daarentegen zijn het regenwouden en ijskappen die het landschap domineren. Chili is dus een land van vele tegenstellingen dat zeker een bezoek waard is!

Heb je weinig kennis van Chili? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Atacamawoestijn

Deze woestijn ligt tegen het Andesgebergte aan, helemaal in het noorden van Chili en is een onderdeel van de 3.700 kilometer lange woestijnzone die zich uitstrekt langs de kust van Chili, Ecuador en Peru. Het landschap in dit gebied bestaat vooral uit kale grindvlaktes, zoutvlaktes en bergen. De Atacama is één van de droogste woestijnen ter wereld waar het zelden regent en hierdoor komen flora en fauna slechts op enkele plaatsen voor. Maar door de aanwezigheid van minerale rijkdommen zijn op bepaalde plaatsen woestijnsteden en oases tot stand gekomen.

B van Bevolkingsgroepen

De Chileense bevolking is een allegaartje van lokale en Spaanse invloeden, maar er kunnen duidelijk drie belangrijke bevolkingsgroepen worden onderscheiden. De Atacameños en de Aymaras leven voornamelijk in het noorden van Chili, terwijl in het zuiden de Mapuches wonen. Overal in het land zijn sporen achtergebleven van het verleden van deze volkeren en bovendien is de erfenis van de Spaanse kolonisten nog goed zichtbaar.
Vraag gratis een offerte aan

C van Chiloé

Chiloé is de meest zuidelijke punt van Chili dat over land te bereiken is en je kunt op het eiland komen vanaf de havenstad Puerto Montt. Op het eiland Chiloé liggen prachtige kleine dorpjes die nog bewoond worden door inheemse volken. De rest van het landschap is woest en bergachtig en aan de kust liggen nog enkele zalmkwekerijen en visserijdorpjes.

Palafitos in Castro, Chiloé
Palafitos in Castro, Chiloé

D van Douanecontrole

Aan de grenzen van Chili worden strenge hygiënische controles uitgevoerd om zo de belangrijke fruitteelt van het land te beschermen en tevens om vee- en plantenziektes af te weren. Om deze redenen is het dan ook ten strengste verboden groenten, fruit, planten, kaas, vlees en andere bederfelijke producten naar Chili in te voeren en ook transport van zulke producten binnen de grenzen van Chili is niet toegestaan.

E van El Tatio

De geisers van El Tatio liggen in de nabije omgeving van de Atacamawoestijn. In het gebied bevinden zich veertig geisers die heet water met een onvoorstelbare kracht uit de aarde spuiten. Voornamelijk tijdens zonsopgang en zonsondergang zijn de geisers actief, maar het waarom hiervan is nog altijd een groot mysterie. Afgezien van de geisers van El Tatio zijn in het gebied ook nog vulkanische gassen en warmwaterbronnen te vinden.

F van Familie & Traditie

Familie en traditie zijn de belangrijkste kernwaarden van het Chileense leven. De verhouding tussen man en vrouw in Chili is nog erg traditioneel: van de man wordt verwacht dat hij de kost verdient en de vrouw hoort voor het huishouden te zorgen. Dus de ideale Chileense man is de ‘macho’ en de ideale Chileense vrouw vooral ‘simpática’. Maar gelukkig is het beruchte Zuid-Amerikaanse machismo in Chili een heel stuk minder erg dan in veel buurlanden.

G van Gletsjers

Enkele formidabele gletsjers, die waarschijnlijk een overblijfsel van voorbije ijstijden zijn, bedekken nog steeds grote gedeeltes van de Patagonische Andes. Dit natuurgeweld zorgt dan ook voor een magnifiek aanzicht!

H van Huaso

De huaso, de Chileense cowboy, leeft tegenwoordig voort in traditionele feesten en rodeo’s, maar vroeger was de rol van de huaso te vergelijken met die van een cowboy uit het wilde Westen. De huasos stormden te paard over het land van de boerderijen om zo het vee bij elkaar te drijven en in veel gebieden wordt dat nog altijd op deze manier gedaan. Tijdens rodeo’s, waarbij de huasos hun traditionele kostuum, gekleurde korte poncho, brede platte Cordoba-strohoed en rijlaarzen met zilveren sporen dragen, wordt de huaso-cultuur in Chili vereerd.

I van Indianen

Van oorsprong hebben in Chili altijd indianen van vele verschillende stammen gewoond. Maar vanaf 8000 voor Christus hebben zich ook andere culturen, waaronder de Tiwnake, de Chinchokros en de Inca’s, in het land gesetteld en vooral de Inca’s hebben hun stempel op de leefgewoonten van de indianen gedrukt, toen zij in de 15de eeuw pottenbakken, landbouw en kennis naar het grootste deel van Chili brachten. Hoewel tijdens de kolonisatie veel indianenstammen verdwijnen als het land ten prooi valt aan de Spaanse kroon, hebben van de oorspronkelijke indianenbevolking de Araucanenvolken zich met succes tegen de Spaanse kolonisatie weten te verzetten.

J van Juan Fernández

Juan Fernández is een exotisch eiland dat tot het territorium van Chili behoort. Het eiland ligt in de Stille Oceaan, op zo’n 670 kilometer van de kust van Chili. Juan Fernández wordt ook wel het Robinson Crusoe-eiland genoemd.

K van Kaap Hoorn

Kaap Hoorn ligt op een eilandje voor de kust van Vuurland en wordt beschouwd als het zuidelijkste punt van heel Zuid-Amerika. De kaap zelf is erg armoedig, want op een kleine bemande post (die bestaat uit een woonhuis, een schuur, een vuurtoren en kapel) na is er helemaal niets. Voornamelijk het eiland Navarino, dat in de buurt van Kaap Hoorn ligt, is een echte aanrader.

L van Los Lagos (het merengebied)

Op de grens met Argentinië ligt wellicht één van de meest betoverende gebieden van Chili. Het merengebied is namelijk een schitterend natuurgebied, dat prachtige berglandschappen en oogverblindende donkerblauwe meren herbergt. Daarnaast is de omgeving grotendeels bedekt met talrijke bossen en bovendien zijn er in het noordelijke deel nog enkele vulkanen te bezichtigen. Dit veelzijdige landschap biedt niet alleen tal van routes om de omgeving op de fiets of te voet te verkennen, maar er zijn ook boottochten en mogelijkheden om paard te rijden.

M van Moai op Paaseiland

Op eerste paasdag in 1722 ontdekte de Nederlander Jacob Roggeveen het afgelegen Paaseiland, dat midden in de Stille Oceaan ligt. De oorspronkelijke naam die de inheemse bevolking, de Rapa Nui, in hun taal aan het eiland hebben gegeven, is ‘Te Pito o Te Henua’ en vrij vertaald betekent het ‘Navel van de Wereld’. Dit vulkanische eiland herbergt nog één van de laatste geheimen ter wereld: de kolossale mysterieuze beelden, die op verschillende plaatsen tussen uitgedoofde vulkanen en groene heuvels over het eiland verspreid staan. Het grootste raadsel van Paaseiland blijft nog steeds de vraag hoe de wereldberoemde Moai, de 60 ton zware en tot 23 meter hoge stenen reuzen, er überhaupt terecht zijn gekomen.

Moai op Quarry, Paaseiland
Moai op Quarry, Paaseiland

N van Nationaal Park Torres del Paine

Torres del Paine is het mooiste nationale park van Chili. De woeste bergen en gletsjers zijn het fantastische middelpunt van het park. Tegen deze achtergrond straalt de verdere omgeving een onverstoorbare rust uit. Vanuit de plaats Puerto Natales worden verschillende trektochten naar het nationale park Torres del Paine georganiseerd.

O van Outdoorsporten

Chili biedt vele mogelijkheden voor de actieve vakantieganger. Het land heeft duizenden kilometers kustlijn, vele meren en rivieren die uitermate geschikt zijn voor vele watersporten, zoals duiken, zee- en wildwaterkajakken, raften, windsurfen, surfen en vissen. Ook heeft Chili vele gebergtes die je kunt beklimmen, waar je kunt skiën of waar je trektochten kunt maken en waar je je kunt uitleven op een mountainbike. Ook voor de natuurliefhebber die het liever rustiger aan doet, zijn er mogelijkheden, zoals wandelen, paardrijden en vogels en wildlife spotten.

P van Patagonië

In tegenstelling tot het Patagonië van Argentinië is Chileens Patagonië geen uitgestrekte grenzeloze vlakte, maar vooral een erg divers eilandenlandschap en bovendien stikt het er van de fjorden. In dit deel van Chili monden honderden gletsjers uit in de Stille Oceaan. Reizen per boot is de enige manier om dit uitgebreide gebied van 1000 kilometer lang te ontdekken en je zult het idee hebben dat je alleen op de wereld bent, want op een paar kleine gemeenschappen van vissers na zul je er geen andere mensen tegenkomen.

Q van ?

R van Rodeo

Tijdens het zomerseizoen worden in Chili overal op het platteland feesten en traditionele rodeo’s georganiseerd. De Chileense rodeo is een evenement waarbij sport, folklore en tradities worden gecombineerd. Voornamelijk in het zuiden van het land en in de centrale vallei genieten de rodeo’s veel populariteit. Belangrijke rodeo’s worden in de hoofdstad Santiago de Chile gehouden en ook vindt in deze stad jaarlijks het nationale rodeokampioenschap plaats.

S van Santiago de Chile

Deze stad is de bruisende hoofdstad van Chili en ligt in een vallei, op 540 meter hoogte, die aan de ene kant wordt omringd door het Andesgebergte en aan de andere kant door het kustgebergte. Santiago mag dan wel één van de grootste steden van Zuid-Amerika zijn, maar de stad heeft maar een tamelijk klein centrum. De oude koloniale gebouwen en interessante historische musea in Santiago schetsen een goed beeld van de geschiedenis en cultuur van Chili. De prachtige parken in de stad vormen een oase van rust. Het is zeker de moeite waard Santiago de Chile te ontdekken, want het is een verrassende stad met een groot aantal contrasten.

Uitzicht op Santiago de Chile
Uitzicht op Santiago de Chile

T van Tierra del Fuego (Vuurland)

Vuurland is onderverdeeld tussen Argentinië en Chili. Het Argentijnse deel van Vuurland ligt in het gelijknamige nationale park Tierra del Fuego. In het Chileense deel van Vuurland zijn er vanuit de plaats Punta Arenas diverse mooie excursies mogelijk.

U van Ushuaia

In het nationale park Tierra del Fuego ligt ook Ushuaia, het meest zuidelijk gelegen stadje van de wereld. Dit plaatsje vormt als het ware de poort tot Antarctica, want van hieruit kun je een tocht maken over het Beagle kanaal (de zeestraat tussen Zuid-Amerika en Antarctica) waar je enkele prachtige dieren kunt zien.

V van Valparaíso/ Viña del Mar

Deze dubbelstad ligt op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad Santiago de Chile. Valparaíso is één van de grootste en drukste havensteden van Chili en de stad is een waar doolhof van steegjes, straten, pleintjes en trappen. Vooral de kleurrijk geschilderde volkswijken zijn een mooie bezienswaardigheid. Viña del Mar daarentegen heeft niets weg van de drukke havenstad, want het is een luxueuze badplaats met hotels, casino’s en dure winkelcentra. De mooiste bezienswaardigheid van deze stad is het prachtige amfitheater waar jaarlijks een internationaal muziekfestival plaats vindt.

W van Wijngaarden in de Andesvalleien

Niet alleen rondom de hoofdstad Santiago, maar ook verder naar het noorden en zuiden van het land, liggen talloze vruchtbare valleien en daar vindt men de vele beroemde wijngaarden van Chili. In deze valleien liggen bovendien verschillende wijnhuizen die de mogelijkheid bieden om de Chileense wijn, die inmiddels de reputatie heeft één van de beste wijnen ter wereld te zijn, te proeven.

X van ?

Y van ?

Z van Zeedieren

Door de vorm van een uitgestrekt lint en de begrenzing door de Stille Oceaan, is niet verwonderlijk dat Chili duizenden kilometers kustlijn heeft. Deze prachtige kilometerslange zandstranden worden bewoond door vele verschillende zeedieren. Het is bijvoorbeeld het leefgebied van robben, zeeleeuwen, pinguïns, flamingo’s en zeehonden. Ook zijn er verschillende soorten vogels te zien die hier aan het leven deelnemen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen