Chili, een wijnland in opkomst

Wijnveld en gebouw Chili
Wijnveld en gebouw Chili

Chili is een opkomend wijnland en wordt ook wel genoemd als ideaal land voor de wijnbouw. Dit komt omdat Chili een bijzonder land is met verschillende klimaten en landschappen. Ook wordt het land omringt door vier natuurlijke barrières, namelijk; de droge Atacama woestijn in het noorden, de Zuidpool in het zuiden, het Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen.

Door deze natuurlijke barrières heeft de wijnbouw in Chili bijna geen last van ziektes die in veel andere wijnlanden wel aanwezig zijn. Daarom hoeven wijnboeren in Chili ook haast geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen, wat weer goed is voor het milieu. Vooral in deze tijd wordt er veel aandacht geschonken aan het milieu en biologische producten. Het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen maakt de Chileense wijnen bijzonder en populair.

Heb je weinig kennis van Chili? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

In Chili is de wijnbouw geïntroduceerd door de Spanjaarden. Maar toch zijn er veel Franse invloeden te vinden in de Chileense wijnbouw, want de wijn wordt gemaakt van typische Franse druivensoorten. In het jaar 1551 werd er voor het eerst geoogst. In de geschiedenis van de wijnbouw van Chili zijn er een aantal kenmerkende periodes:
* De periode van de Spaanse verovering
* De koloniale periode
* De periode van de Onafhankelijkheid
* De wijn renaissance in de 19e eeuw
* De stagnatie van de wijn renaissance in de 20e eeuw
* De crisis in 1979 en de wederopbouw

Al deze periodes in de geschiedenis van de wijnbouw van Chili hebben zo hun eigen kenmerken met betrekking tot de wijnbouw. Ongeveer rond de helft van de 16e eeuw werden de wijnstokken in Chili geïntroduceerd door de Spanjaarden. Pas in het jaar 1851 kwamen er Franse invloeden in de Chileense wijnbouw. Er kwamen een flink aantal Franse druivensoorten in Chili terecht. Momenteel zijn de afstammelingen van de Franse wijnen de enige pre-phylloxera klonen in de wereld. En in Chili worden deze nog zonder wortelstok verbouwd. Overige kenmerken in de geschiedenis van Chili zijn dat halverwege de 19e eeuw er veel oenologen en technische deskundigen vanuit Europa naar Chili zijn gekomen. Dit omdat in Europa de druifluis, phylloxera, de wijngaarden aan het verwoesten was.
In het jaar 1877 kwamen de eerste Chileense wijnen op de Europese markt en wonnen verschillende prijzen. In het jaar 1979 werden er door het bedrijf Bodegas Torres uit Spanje nieuwe ontwikkelingen, systemen en technieken geïntroduceerd in de Chileense wijnbouw.

Wijnsoorten

In Chili worden er een flink aantal soorten wijn verbouwd. Er wordt vooral gebruik gemaakt van de traditionele Franse druivensoorten. Echter zijn de druivenstokken in Chili nog identiek. In bijna alle wijnlanden staan de druivenstokken op Amerikaanse onderstammen, behalve in Chili. De wijn die van de verschillende soorten gemaakt wordt in Chili hebben allemaal hun eigen smaak. Maar het belangrijkste kenmerk van alle wijnen is dat ze gekenmerkt worden door een volle en sappige smaak. De volgende soorten wijn worden in Chili geproduceerd: Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillion, Pinot Noir, Syrah, Riesling, Gewürtztraminer.

Naast deze traditionele buitenlandse, veelal Franse, druivensoorten die gebruikt worden heeft Chili ook een eigen druivensoort waar heerlijke wijn van gemaakt wordt, 'de carmenère'. De wijn die geproduceerd wordt van de carmenère lijkt een beetje op de merlot, maar heeft een stevigere smaak. Vraag gratis een offerte aan

Wijngebieden

Doordat Chili beschikt over verschillende landschappen en klimaten zijn er veel gebieden waar er wijn geproduceerd wordt. In totaal beschikt Chili over vijf verschillende wijn regio's, namelijk: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Centrale Vallei en de Zuidelijke Regio.

Binnen deze vijf hoofdgebieden zijn er ook een aantal subregio's. Deze subregio's bestaan weer uit zones en districten. Op de etiketten van de wijnen die geproduceerd worden in deze regio's en subregio's staan meestal de namen van de betreffende regio of subregio. De wijn regio's zijn verspreid over heel Chili, en hebben elk hun eigen grondsoort en manier van verbouwen.

Wijnroutes

In Chili gaat de wijnbouw gepaard met het toerisme. Bijna alle wijngaarden zijn toegankelijk voor publiek en geven rondleidingen. Omdat er in Chili over verschillende regio's met wijnbouw beschikt, zijn er ook een aantal toeristische wijnroutes opgesteld. Toeristen kunnen op eigen tempo op verschillende manieren deze routes volgen en komen langs verschillende wijngaarden. De wijnroutes lopen door de valleien, zodat je als toerist ook veel van het landschap kunt bewonderen. In de Colchagua-vallei is er zelfs een wijnroute waarbij je met een oude stoomtrein uit 1913 rond gaat. De volgende wijnroutes, elk met hun eigen charme, zijn er in de verschillende valleien in Chili:
* De Aconcagua route
* De Cachapoal route
* De Casablanca route
* De Colchagua route
* De Maule route

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen