De vlag van El Salvador

De vlag van El Salvador
De vlag van El Salvador

De huidige nationale vlag van El Salvador is sinds 27 september 1972 in gebruik. De vlag kent eigenlijk drie varianten, die allemaal drie banen hebben; twee blauwe boven- en onderaan en in het midden een witte. Op de dienstvlag te land en de oorlogsvlag te land en ter zee, staat in het midden van de witte baan het wapen van het land. De civiele vlag heeft enkel de twee blauwe banen en de witte baan. Soms zie je op deze vlag in gele letters het motto 'Dios Union Libertad' staan, wat 'God, Eenheid, Vrijheid' betekent. Op de handelsvlag zie je dit motto altijd staan.

Heb je weinig kennis van El Salvador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de vlag

Door de tijd heen heeft El Salvador verschillende vlaggen gehad. De huidige vlag is pas vanaf 1972 officieel in gebruik, maar hij werd al vanaf 1912 gebruikt. De wetgeving met het ontwerp van de vlag is voor het laatst in 1972 gewijzigd, wat aangeeft dat het huidige ontwerp pas vanaf die tijd gebruikt wordt. Ditzelfde ontwerp werd ook al tussen 1822 en 1865 gebruikt.

In 1822 verklaarden de elites van San Vicente en San Salvador zich onafhankelijk van Mexico en daarom wilden zij Midden-Amerika in een onafhankelijke staat verenigen. In februari 1822 werd een vlag met twee blauwe banen en een witte baan in het midden aangenomen, die afgeleid was van de vlag van Argentinië. El Salvador bestond toen echter nog niet, maar omdat de opstandelingen worden beschouwd als de voorlopers van het land, wordt aangenomen dat dit de eerste El Salvadoraanse vlag is. Toen op 5 maart 1824 El Salvador werd gesticht, werd het wapen in het midden van de witte baan geplaatst. Deze vlag werd tot 1865 gebruikt, waarbij enkel het wapen af en toe veranderde.

In de periode van 1865 tot 1912 werd de vlag niet gebruikt, toen werden achtereenvolgens een aantal verschillende vlaggen geïntroduceerd. Deze leken allemaal op de vlag van de Verenigde Staten en werden ook wel de 'Salvadoraanse Stars and Stripes' genoemd. De vlag had negen strepen, achtereenvolgens in een blauwe en witte kleur, met aan de hijskant in de bovenhoek een rood vierkant vlak met elke keer een verschillend aantal witte sterren met vijf punten. De witte sterren stonden voor de departementen die het land op dat moment telde. Tussen 1865 en 1875 breidde het aantal sterren uit van negen tot veertien. Vanaf 1912 werd de huidige vlag in gebruik genomen.

Symboliek van de kleuren

Tussen 1823 en 1841 bestond de Verenigde Staten van Midden-Amerika. De blauwe en witte banen van de vlag van El Salvador werden afgeleid van de vlag van deze federatie. De vlag van Argentinië werd gebruikt ter inspiratie voor het blauw en wit, Argentinië was namelijk het eerste onafhankelijke land. De combinatie blauw-wit-blauw symboliseert ook de ligging van Amerika tussen de Grote en Atlantische Ocean. Tevens verwijst de kleur wit naar rijkdom, de liberalen uit Midden-Amerika hoopten door de handel rijk te worden. De kleuren verwijzen nog steeds naar deze ligging, terwijl El Salvador alleen aan de Grote Oceaan ligt en niet aan de Atlantische. Vraag gratis een offerte aan

Het wapen

In september 1912 werd het wapen van het land aangenomen, deze staat precies in het midden van de vlag. Dit wapen lijkt op het wapen van de Verenigde Staten van Midden-Amerika en verwijst hier ook naar. Je vindt namelijk vijf vulkanen die staan voor Honduras, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica en Guatemala. Ook staan de vulkanen voor de vulkanische activiteit die veel voorkomt in het gebied. De vulkanen staan in een zee die verwijst naar de ligging van Midden-Amerika, tussen de Grote en Atlantische Oceaan. De vulkanen en de zee staan in een driehoek die staat voor gelijkheid. In het driehoek staat een regenboog die de vrede symboliseert en net onder de regenboog is een frygische muts afgebeeld die voor vrijheid staat. In het driehoek van het wapen wapen staat de datum 15 september 1821, dit is de onafhankelijkheidsdag van El Salvador.

Naast de driehoek vind je vijf vlaggen met een blauwe, witte en blauwe baan. Deze vijf vlaggen verwijzen naar de vlag die de Verenigde Staten van Midden-Amerika in gebruik had. Het motto 'Dios, Union, Libertad' staat onder de driehoek. De vijf vlaggen, de driehoek en het motto worden omgeven door een laurierkrans die uit veertien bladeren bestaat. Deze bladeren staan voor alle veertien Salvadoraanse departementen. Om alles heen staat 'República de El Salvador en la América Central', oftewel Republiek El Salvador in Midden-Amerika.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen