San Salvador

Ataco muurschildering in San Salvador
Ataco muurschildering in San Salvador

San Salvador is de hoofdstad van El Salvador en tevens de grootste en belangrijkste stad van het land. De plaats ligt in het Salvadoraanse hoogland, omgeven door vulkanen en gevoelig voor aardbevingen, waardoor de Pipil en de Spanjaarden het gebied waar de stad in ligt 'el valle de las hamacas' (vallei van de hangmatten) noemden. De stad telt ongeveer 540.000 inwoners en is daarmee de op twee na grootste stad van Midden-Amerika en het op een na grootste stedelijke gebied.

Heb je weinig kennis van El Salvador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart San Salvador
Plaatsen in de buurt van San Salvador (El Salvador) :
 • San Miguel (2 km)
 • Santa Ana (157 km)
 • Ervaringen

  op 12 maart 2019 plaats: San Salvador, reisperiode: januari 2017

  El Salvador heeft een hoop te bieden, strand, vulkanen en bossen wisselen elkaar in hoog tempo af. Naast de vele outdoor activiteiten bieden de wijken San Benito en Escalon (San Salvador) of El Zonte en El Tunco (la Libertad) genoeg vertier voor de nacht. Eten en drinken is relatief goedkoop maar overnachten in een knap hotel of airbnb aan de kust moet je tussen de s120 en s250 dollar rekenen. Veel hotels bieden overigens wel een daypass wat in de praktijk betekent dat je voor ong. s25 moet verteren en daarvoor heel de dag aan de infinity pool mag liggen. Gewoon even van te voren bellen. Salvadorianen gaan vooral op zondag naar het strand daardoor heb je zelfs op zaterdag vaak het resort voor jezelf. ES is in de ‘toeristische’ gebieden niet gevaarlijker dan andere latijns amerikaanse landen maar ik raad het niet aan om een auto te huren en het land te gaan verkennen als je geen duidelijke bestemming hebt. Op facebook en instagram kun je tal van kleine lokale reisbureau’s vinden (veelal gerund door studenten/jonge ondernemers) die je voor een klein bedrag naar de mooiste plekjes brengen al dan niet met een afsluitende maaltijd in de eigen finca waar de pollo a la plancha uit de eigen achtertuin komt. Wij wonen nu al een paar jaar in dit mooie land en gaan er nog regelmatige met zo’n groep op uit. Omdat het samen veiliger is dan alleen maar vooral ook omdat we er altijd leuke contacten op doen. Al met al is ES een super leuke ervaring voor de ervaren reiziger zonder al te strak budget.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
  op 8 december 2016 plaats: San Salvador, reisperiode: november 2016

  Extreem mooi land, veel vulkanen, groen, natuur. opgravingen ofwel veel te bewonderen, nog weinig toerisme, dus overal de ruimte. tijdafspraak met wie dan ook, ze zijn voor tijd aanwezig.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 10
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van San Salvador

  David J. Guzmán Museum of Anthropology (San Salvador)

  David J. Guzmán Museum of Anthropology
  David J. Guzmán Museum of Anthropology
  Kaart met locatie David J. Guzmán Museum of Anthropology

  Het David J. Guzmán Museum of Anthropology is de perfecte plek om te beginnen met een culturele tour van El Salvador. Het museum is gevestigd in de hoofdstad San Salvador en is waarschijnlijk het meest bezochte museum van de stad. Je leert er van alles over de vroege geschiedenis van El Salvador. Zo vind je er artefacten van de Maya's en de Pipil. Een tour door het museum duurt ongeveer anderhalf uur en moet van tevoren gepland worden. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 17.00 uur geopend.

  Graf van aartsbisschop Oscar Romero (San Salvador)

  Graf van aartsbisschop Oscar Romero
  Graf van aartsbisschop Oscar Romero
  Kaart met locatie Graf van aartsbisschop Oscar Romero

  Onder de Cathedral Metropolitana in San Salvador ligt aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero y Goldamez begraven. De sociaal betrokken aartsbisschop kwam op voor de armen en uitte kritiek op de toenmalige regering. Oscar Romero werd vermoord, maar symboliseert vandaag de dag nog steeds de strijd tegen onrecht in het huidige El Salvador. Een bezoek brengen aan zijn graf zal je altijd bijblijven.

  Iglesia El Rosario (San Salvador)

  Iglesia El Rosario
  Iglesia El Rosario
  Kaart met locatie Iglesia El Rosario

  Van buiten ziet deze kerk er weinig bijzonder uit. Eerlijk lelijk dan indrukwekkend. Het lijkt immers op een vergane vliegtuighangar. Laat je niet door het uiterlijk misleiden en zet een stap binnen in de kerk, dan zal de vergane vliegtuighangar zijn prijs vrijgeven. De kerk is ontworpen in 1971 door architect Rubén Martinez en hij heeft zijn uiterste best gedaan om buiten de traditionele normen te treden. Zo is de kerk boogvormig en is er geen toren aanwezig. De ramen van de kerk zijn ontworpen door de vensters willekeurig te vullen met glas in lood. Dit levert een prachtig regenboogspektakel op dat elk kerkbankje op een unieke manier verlicht.

  Joya de Cerén (San Salvador)

  Een archeologische plek in de buurt van San Salvador is Joya de Cerén, ook wel het Pompeï van de Amerika's genoemd. Joya de Cerén was een oud boerendorpje uit de tijd van de Maya's. Rond 590 na Christus barstte de nabijgelegen vulkaan Loma Caldera uit, waardoor de stad onder 14 lagen as werd begraven. Waarschijnlijk konden de inwoners op tijd vluchten, want er zijn geen lichamen gevonden. Wel lieten de mensen allerlei gereedschap, keramiek, meubels en zelfs half opgegeten voedsel achter. In 1976 werd de stad door een Amerikaanse professor ontdekt en sindsdien zijn er al 70 gebouwen tevoorschijn gehaald.

  Laguna de Alegría (San Salvador)

  Laguna de Alegría
  Laguna de Alegría
  Kaart met locatie Laguna de Alegría

  Alegría is een klein authentiek dorpje hoog in de bergen va El Salvador. Het dorpje is momenteel bloeiende, steeds meer kleine bedrijfjes en kunstenaars zien hun heil in het schattige bergdorpje. Het dorpje ligt in een natuurpark dat de Laguna de Alegría huisvest. Deze volgelopen krater is een van de mooiste plekjes van heel El Salvador. Door de vulkanische activiteit in dit gebied liggen er nog enkele thermische bronnen, welke het bezichtigen waard zijn. In het toeristencentrum kan voor weinig geld een hike met gids geboekt worden, om zo het kleurrijke en prachtige gebied te verkennen en de mooiste vergezichten waar te nemen. Vergeet niet de trappen van ´Mirador de las Cien Grados´ te beklimmen voor een niet te evenaren uitzicht.

  Mercado Central in San Salvador (San Salvador)

  Wil je naar een authentieke Salvadoraanse markt, ga dan naar de Mercado Central in San Salvador. De markt is niet gericht op toeristen, maar juist op de lokale inwoners. Mercado Central is een uitgestrekte, chaotische markt vol met schetterende hoorns, schreeuwende koopmannen, oude vrouwen in traditionele kleding die groente aan het snijden zijn en levende kippen die ruzie met elkaar maken. Het is dé plek waar lokale inwoners naartoe gaan om inkopen te doen voor hun avondeten of om elektronische gadgets te halen.

  Monumento al Divino Salvador del Mundo (San Salvador)

  Monumento al Divino Salvador del Mundo
  Monumento al Divino Salvador del Mundo
  Kaart met locatie Monumento al Divino Salvador del Mundo

  Het Monumento al Divino Salvador del Mundo (Monument van de Redder van de Wereld) is een monument gelegen op het Plaza Salvador del Mundo in San Salvador. Het monument is een standbeeld van Jezus Christus die op een grote wereldbol staat. Het steekt hoog boven het plein uit en wordt vaak gebruikt als herkenningspunt.

  Museo de la Palabra y la Imagen (San Salvador)

  Museo de la Palabra y la Imagen
  Museo de la Palabra y la Imagen
  Kaart met locatie Museo de la Palabra y la Imagen

  Het Museo de la Palabra y la Imagen (Museum van het Woord en het Beeld) werd in de jaren '90 opgericht en is gewijd aan het verzamelen en bewaren van herinneringen aan de geschiedenis en burgeroorlog. Je vindt er een collectie van foto's, films, objecten en geschriften over de geschiedenis en cultuur van El Salvador.

  Museum of Art in San Salvador (San Salvador)

  Museum of Art in San Salvador
  Museum of Art in San Salvador
  Kaart met locatie Museum of Art in San Salvador

  Het Museum of Art in San Salvador toont allerlei kunst van kunstenaars uit El Salvador. Het museum bestaat uit drie hallen waarvan er twee bedoeld zijn voor tijdelijke tentoonstellingen en waarvan er eentje helemaal gewijd is aan Salvadoraanse schilderijen. Als je het museum bezoekt, wordt je begroet met een nationaal monument, het 'Monumento a la Revolución', door de bewoners ook wel 'El Chulon' of 'Naakte Man' genoemd. Het museum ligt in de buurt van het Museum of Anthropology en is van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur geopend.

  Teatro Nacional de El Salvador (San Salvador)

  Teatro Nacional de El Salvador
  Teatro Nacional de El Salvador
  Kaart met locatie Teatro Nacional de El Salvador

  Het Teatro Nacional de El Salvador is het oudste theater van Midden-Amerika en opende zijn deuren in 1917. Het gebouw bevindt zich in de hoofdstad San Salvador en is in een Franse renaissance-stijl gebouwd met hier en daar moderne kenmerken. De Grand Hall in het theater wordt gezien als een van de mooiste en meest elegante hallen van Midden-Amerika. Er kunnen in totaal 650 mensen in de Grand Hall zitten en het heeft balkons op drie niveaus. In 1979 werd het uitgeroepen als nationaal monument en is nu open voor toeristen.

  Tin Marín Museo de los Niños (San Salvador)

  Tin Marín Museo de los Niños
  Tin Marín Museo de los Niños
  Kaart met locatie Tin Marín Museo de los Niños

  Het Tin Marín Museo de los Niños is speciaal bedoeld voor kinderen. De kinderen leren hier interessante dingen op een leuke manier. Het museum is ingedeeld in vier gebieden: cultuur, omgeving, technologie en gezondheid. Kinderen kunnen er papier maken, hun evenwicht oefenen, in een cockpit zitten en nog veel meer. De enige regel in het museum is: geen volwassen toegestaan zonder kinderen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van El Salvador bekijken.

  Vervoer

  Ongeveer drie kwartier van de stad vind je het El Salvador International Airport. Het is het belangrijkste vliegveld van het land en er vliegen veel internationale vluchten op. Van hieruit kun je goed in de stad komen. Het wegennet rond San Salvador is namelijk erg goed. Je kunt met de bus, met een shuttle service of met een gehuurde auto naar de stad rijden. In de stad zelf kun je je verplaatsen door middel van een taxi of bus. Er rijden hier veel van rond. Ben je zwanger, gehandicapt of bejaard? Dan mag je zelfs gratis met de bus.

  Geschiedenis

  Voor de Spaanse verovering hadden de Pipil zich gevestigd in hun hoofdstad Cuzcatlán. Deze stad lag in de buurt van het huidige San Salvador. Er is niet veel bekend over Cuzcatlán, omdat de inwoners de stad verlieten om de Spaanse heerschappij te ontlopen. De metgezellen van de conquistador Pedro de Alvarado, Gonzalo de Alvarado en Diego de Holguín, bezetten de stad toen zij deze ontdekten en begonnen het te ontwikkelen. Diego de Holguín werd de eerste burgemeester van San Salvador nadat de stad op 1 april 1525 werd gesticht. De stad veranderde twee keer van locatie; in 1528 en 1545. San Salvador werd oorspronkelijk gesticht waar nu de archeologische plek Ciudad Vieja is, ten noorden van de huidige stad. Daarna werd het verplaatst naar de Vallei de las Hamacas. De nieuwe plek werd gekozen, omdat er meer ruimte en vruchtbare land was. De populatie van de stad bleef tot het begin van de 20e eeuw klein. Enkele natuurrampen hebben de stad geplaagd, waaronder meer dan een dozijn grote aardbevingen en honderden kleinere. San Salvador werd in 1854 en 1872 door aardbevingen, in 1917 door een vulkaan en in 1934 door overstromingen verwoest. De aardbeving van 1986 veroorzaakte veel verwoestingen en de meest recente was in 2001. San Salvador was een belangrijke stad in de burgeroorlog. In 1989 was een van de grootste gevechten in de stad waarbij honderden burgers en soldaten omkwamen. Door de teruglopende economie tijdens de oorlog zijn veel mensen van het platteland naar de stad getrokken. Tegenwoordig vind je in San Salvador een kwart van de gehele populatie van El Salvador. Hoewel San Salvador 65% van het bruto binnenlands product produceert, is de werkeloosheid hoog. Mensen doen alles wat ze kunnen om aan geld te komen: je vindt verkopers van alle leeftijden die van alles proberen te verkopen, van snoep tot opladers voor je mobiele telefoon.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar San Salvador