Rondreizen El Salvador

Kratermeer Santa Ana (Ilamatepec) vulkaan
Kratermeer Santa Ana (Ilamatepec) vulkaan

El Salvador is een land in Midden-Amerika en nog niet echt ontdekt door toeristen. Veel mensen denken bij het land namelijk nog steeds aan de burgeroorlog van de jaren '90. Deze ongerepte parel in Midden-Amerika heeft toeristen echter veel meer te bieden. El Salvador heeft prachtige stranden, kleurrijke landschappen met vulkanen, vruchtbare valleien, tropische nevelwouden en nog veel meer. Kortom, het is zeker een aanrader om te bezoeken, ook omdat er nog niet veel toeristen komen. In dit artikel lees je wat je niet moet vergeten en enkele dingen die je zeker moet zien bij een rondreis in El Salvador.

Heb je weinig kennis van El Salvador? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische informatie

Voordat je aan je rondreis door El Salvador begint, is het verstandig om op de hoogte te zijn van een aantal praktische zaken. Achtereenvolgens wordt hier antwoord gegeven op de vragen of een visum en inentingen nodig zijn, hoe het vervoer in het land is, wat voor klimaat er heerst en hoe de bevolking is.

Visum & Inentingen
Bij een bezoek van minder dan 90 dagen aan El Salvador is geen visum vereist. Je paspoort moet bij de aankomstdag nog minstens 6 maanden geldig zijn en je moet kunnen aantonen dat je een retourticket hebt of een ticket naar een volgende bestemming. Een inenting tegen gele koorts is verplicht, indien je uit een gebied komt waar deze ziekte heerst. Verdere inentingen die ongeacht de verblijfsduur worden aangeraden, zijn vaccinaties tegen hepatitis A en DTP. Mocht je langer dan drie maanden in El Salvador verblijven, dan is het verstandig om vaccinaties tegen hepatitis B, buiktyfus en rabiës te nemen.

Vervoer
Rondreizen door het land kan het gemakkelijkste met een huurauto. De Pan-American Highway is een snelweg die van Noord- naar Zuid-Amerika loopt. Deze weg loopt ook door El Salvador en is goed onderhouden. De snelweg verbindt onder andere de steden San Salvador, Santa Ana en San Miguel met elkaar. De wegen rond de steden zijn het beste begaanbaar, in de landelijke gebieden laten ze nog wel eens te wensen over. De verkeersregels worden niet altijd nageleefd, waardoor voorzichtig rijden een vereiste is. Een andere manier om je in het land te verplaatsen is met een taxi. Deze legt echter alleen kleine stukjes af en is relatief duur. Er rijden ook bussen rond, maar deze zijn slecht onderhouden en een rit hiermee is erg tijdrovend. Tussen Apopa en San Salvador zou je de trein kunnen pakken. Deze rijdt elke ochtend en avond.

Pan-American Highway in Peru
Pan-American Highway in Peru


Klimaat
Het klimaat dat in El Salvador voorkomt is het tropisch klimaat met een droog seizoen en een regenseizoen. Het temperatuurverschil zit hem niet in de seizoenen, maar in de hoogtes waar je je bevindt. Aan de kust is het erg vochtig en heet met temperaturen die gemiddeld tussen de 25ºC en 30ºC liggen. In de bergketens heerst een gematigd klimaat met temperaturen die tussen de 12ºC en 23ºC liggen. In de hoogvlaktes heerst een subtropisch klimaat met temperaturen van rond de 23ºC. De maanden november tot april worden gekenmerkt door droogte, in de maanden mei tot oktober valt er veel regen in de vorm van hevige onweersbuien in de namiddag.

Bevolking
Ondanks alle ellende die de inwoners van El Salvador hebben meegemaakt tijdens de burgeroorlog, zijn ze erg vriendelijk en gastvrij. Ze zijn altijd bereid om je te helpen. El Salvador wordt ook wel 'het land met een glimlach' genoemd, wat het heeft gekregen door de altijd glimlachende inwoners. Onbekende El Salvadoranen vinden het wel gepast om op formele wijze aangesproken te worden. Gebruik bijvoorbeeld señor en señora als je tegen ze praat.

Wat je niet mag missen

Wil je alles te weten komen over de vroege geschiedenis van El Salvador? Dan is het David J. Guzmán Museum of Anthropology een goed beginpunt. Je vindt het museum in San Salvador. Het vertelt je veel over de Maya's en de Pipil die in El Salvador woonden. Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 9 uur tot 5 uur geopend.

In Chalchuapa vind je Tazumal. Dit is een archeologische plek die ooit bewoond werd door de Maya's. Je vindt er verschillende gebouwen die dateren uit 100 tot 1.200 na Christus. De ruïnes bestaan onder andere uit paleizen, piramides, tombes en een waterafvoersysteem. Ook vind je er rituele objecten die in de loop van de tijd zijn opgegraven.

Maya pyramide in Tazumal
Maya pyramide in Tazumal


Een mooi nationaal park is het Bosque El Impossible National Park in het departement Ahuachapan. Je vindt er een droog tropisch oerwoud en wel meer dan 500 verschillende soorten vogels. Als je geluk hebt, kom je misschien ook wel een ocelot tegen. Er zijn verschillende tours door het park.

Wil je liever iets actiefs doen tijdens het rondreizen door El Salvador, dan kun je gaan (wind)surfen. Dit kun je goed in Punta Mango in het zuidoosten van het land. Met een temperatuur van 27ºC is het water erg aangenaam. Je vindt er voldoende shops om je uitrusting en plank te huren. Er zijn gemiddeld 300 dagen per jaar golven.

Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen