Cultuur in Estland

Estland
Estland

Estland heeft veel bezetters gehad, zoals Rusland, Denemarken en Polen. Pas sinds 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werd Estland onafhankelijk. Logischerwijs hebben de diverse machthebbers de cultuur van het land beïnvloed.

Heb je weinig kennis van Estland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religie

Estland is vanouds christelijk. Na de Reformatie in de 16e eeuw werd het Lutheraanse protestantisme de godsdienst van de meeste Esten. Tegenwoordig is de officiële kerk de Evangelisch-Lutherse kerk. Toch is nog maar 30% aangesloten bij een christelijk gezelschap, waarvan 13.6% Evangelisch-Luthers is en 12.8% Russisch-Orthodox. Als gevolg van het staatkundig atheïsme in de Sovjet-Unie is de meerderheid van de Esten nu onkerkelijk.

Bevolking

Met 68.8% vormen de Esten de meerderheid van de bevolking. De Russen zijn met 25.7% de grootste minderheid in Estland. De overige minderheden bestaan uit Oekraïners, Wit-Russen en Finnen. In de hoofdstad Talinn wonen veel minderheden, 45% van de bevolking daar is niet-Est.
Vraag gratis een offerte aan

Eten en Drinken

Het eten in Estland is vaak eenvoudig en stevig. Elke regio heeft zijn eigen specialiteit omdat men oorspronkelijk afhankelijk was van wat er op het land groeide. Doordat er ook op het platteland steeds meer supermarkten komen waar je alles kunt verkrijgen raken steeds meer van deze ouderwetse gerechten in de vergetelheid. In de restaurants in grote steden worden nog wel lokale gerechten geserveerd, zoals bloedworst, zult en balkenbrij.

Traditionele gerechten zijn:
Mulgikapsat: een stoofpot met zuurkool en varkensvlees
Kilu: een soort haring, geserveerd op een stukje roggebrood met een gekookt ei
Pannenkoek met kaviaar: Omdat de kaviaar zo zout is wordt deze gecombineerd met de zoete pannenkoek.
Pirukad: kleine deeggerechten gevuld met wortel, rijs en vlees.
Bloedworst: een worst bestaande uit een mengsel van bloed, vet, spek, kruiden en vulmiddelen zoals gerst of brood. 

Qua drank zijn bier en wodka het meest populair. Ook de kruidendrank Black Balsam (45%) uit het buurland Letland is erg geliefd. Typisch Estse dranken zijn de frisdrank Linnuse Kali en de koffielikeur Vana Talinn.

Taal

De officiële taal van Estland is Estisch. Opvallend is dat deze taal niet Baltisch is, zoals in Letland en Litouwen, maar tot de Finoegrische talen behoort. Tot de Finoegrische talen behoren onder andere ook het Fins en het Hongaars. Het Estisch wordt door 1 miljoen mensen gesproken en is daarmee na het IJlands en Maltees de kleinste taal in Europa.

Karaktereigenschappen

de Esten zijn over het algemeen rustig en gereserveerd. Ze spreken zachtjes en willen niet de aandacht op zich vestigen. Ze zijn rationeel en extreme emoties worden niet gewaardeerd. Een Est kan vaak overkomen als nors en afzijdig. Als het ijs eenmaal is gebroken verandert dit vaak snel en wanneer je een Est aanspreekt in een café kan dit dan ook leiden tot een erg gezellige avond.

Muziek

Muziek speelt in Estland een erg belangrijke rol. De Esten staan er om bekend dat ze zichzelf een weg naar de vrijheid hebben gezongen tijdens de Zingende revolutie. Hiermee wordt de geweldloze revolutie tussen 1987 en 1991 bedoeld die leidde tot de onafhankelijkheid van de Baltische Staten. In de Sovjet-Unie was het voor niet-Russen verboden om volksliederen te zingen waarin te nadrukkelijk het vaderland werd genoemd. Tijdens de Zingende Revolutie werden deze bij nationale bijeenkomsten of geweldloze demonstraties illegaal gezongen om het gezamenlijk cultureel verleden te benadrukken. Tegenwoordig neemt muziek nog steeds een belangrijke plaats in. Veel Esten hebben in een koor gezongen en iedere vijf jaar wordt het Estonian Song Festival georganiseerd.

Cadeaus

Als je in Estland bij iemand thuis wordt uitgenodigd, is het gewoonte om een klein cadeautje mee te nemen, zoals wijn, chocola of bloemen. Geef nooit witte bloemen of een boeket met een even aantal bloemen, dit wordt geassocieerd met begrafenissen.

20 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen