Mooiste plekken van Estland

Typisch Ests landschap
Typisch Ests landschap

Reizigers die door Europa trekken denken niet direct aan Estland. De Baltische staten worden al gauw een beetje vergeten en Estland misschien nog wel meer dan de Letland en Litouwen. Dat is natuurlijk erg jammer want Estland heeft zoveel moois te bieden. De meest noordelijke Baltische staat verdient echt beter! Deze schitterende steden, gebouwen en parken laten zien waarom.

Heb je weinig kennis van Estland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tallinn

Zoals vaker met hoofdsteden is ook Tallinn een prachtige stad. In tegenstelling tot andere Estse steden is Tallinn met haar half miljoen inwoners tamelijk groot. Dit maakt Tallinn tot een levendige stad. Zoals elke grote stad heeft ook de binnenstad van Tallinn een prachtig plein. In Tallinn is deze omringd door mooie, authentieke pastelkleurige gebouwen. Op het plein kun je het gotische stadhuis aanschouwen, welke een dominante plek op het plein heeft ingenomen. Dat doet het ook al meer dan zeshonderd jaar want het stadhuis is in al deze jaren ongewijzigd in vorm. Dit plein, en de rest van het historische centrum, zijn dan ook de reden waarom UNESCO Tallinn op de werelderfgoedlijst heeft geplaatst. Rondom het historische binnencentrum is Tallinn juist erg modern. De oude, communistische Sovjet bouwwerken hebben stuk voor stuk plaatsgemaakt voor moderne Europese architectuur. De wijk Rotermanni is bijvoorbeeld interessant doordat het de moderne architectuur heeft verwerkt in oude fabriekspanden. Rotermanni huisvest nu allerlei hippe winkeltjes en restaurants.

Tallinn van bovenaf
Tallinn van bovenaf

Saaremaa

Saaremaa is een eiland net buiten de Estse kust en is het op een na grootste eiland in de Oostzee. Op de eilanden is nog veel van de authentieke Estse cultuur terug te vinden. Zo is er op Saaremaa, in het dorpje Angla, een heuvel met authentieke windmolens te vinden. Een aantal van deze molens zijn wat betreft stijl uniek voor het eiland en nergens anders ter wereld te aanschouwen. Naast de molens is Saaremaa het thuis voor de kraters van Kaali. Hier hebben, nog jaren voor Christus, enkele meteorietinslagen plaatsgevonden en dat is nog steeds terug te zien in het landschap. De meteoriet is vermoedelijk gebroken in negen stukken en dat leverde dus negen kraters op. Bij inslag had de meteoriet de kracht van een atoombom en verbrandde alles in een schaal van zes kilometer.

Saaremaa
Saaremaa
Vraag gratis een offerte aan

Kadriorgpaleis

Het Kadriorgpaleis is een van de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn en daarom apart vermeld. Het paleis is gebouwd in 1718, in opdracht van de Russische Tsaar Peter Aleksejevitsj Romanov, beter bekend als Peter de Grote. Dit paleis was een geschenk aan zijn vrouw Catherine de Eerste. De Italiaanse architect Niccolo Michetti kreeg van de Tsaar de opdracht het paleis te ontwerpen en te bouwen. Michetti is dus verantwoordelijk voor de prachtige barokstijl die nergens anders in Noord-Europa zo hoogstaand is. De mooie pastelroze buitenkant van het paleis past weer perfect bij de rest van de stad. Binnen het paleis gaat de indrukwekkende barokstijl verder. Hoewel het gebouw natuurlijk een kunstwerk an sich is, biedt het Kadriorgpaleis voor liefhebbers van visuele kunst nog veel meer. Binnenin het paleis is namelijk hoogwaardige kunst van allerlei buitenlandse meesters te vinden. Europese en Russische schilderijen, sculpturen en beeldende kunst wisselen elkaar constant af.

Kadriorgpaleis
Kadriorgpaleis

Laheema National Park

In 1971 werd het Laheema National Park opgericht als het eerste nationale park van Estland en zelfs van de hele voormalige Sovjet Unie. Tegenwoordig mag het park dankzij haar 725 vierkante kilometer oppervlakte, zich het grootste natuurgebied van Estland noemen. Door het minimale toedoen van menselijke handen biedt het park prachtige, ongerepte natuur. Het enige wat er aan menselijk werk te vinden is zijn wat trekkershutjes en overblijfselen van een kleine militaire Sovjetbasis. De uitgestrekte bossen van Laheema zijn huisvesten vele verschillende diersoorten waaronder lynxen, wolven en beren.

Moeras in het Lahemaa National Park
Moeras in het Lahemaa National Park

Peipusmeer

In het oosten van Estland ligt het Peipusmeer, een groot meer dat tevens een natuurlijke grens met Rusland vormt. Het meer behoort met haar 2611 vierkante kilometer oppervlakte tot de grootste meren van Europa. Opvallend is echter dat het meer verre van diep is. Het diepste punt ligt slechts vijftien meter onder het wateroppervlakte. Het meer biedt de meest verfijnde stranden en zwemmogelijkheden van heel Estland, mede omdat het nog weinig ontdekt is door toeristen. Een van deze stranden, bij het plaatsje Kallaste, biedt prachtige fotomogelijkheden doordat het strand bestaat uit roodachtig zandsteen.

Rotsen in het Peipusmeer
Rotsen in het Peipusmeer

Tartu

Na Tallinn is Tartu met haar honderd duizend inwoners de grootste stad van Estland. In geestelijke zin wordt deze stad wel gezien als hoofdstad. Tartu huisvest de meest prestigieuze universiteit van het land en vele hoog opgeleide Esten hebben massaal enkele jaren hier gewoond. Het hoofdgebouw van de universiteit is met haar classicistische stijl dan ook een lust voor het oog. Dit geldt tevens voor de Kathedraal op de Toomemägi heuvel. Van deze in de zestiende eeuw gebouwde kathedraal is weinig over, toch biedt de bakstenen gotische kolos nog genoeg prachtige fotomogelijkheden. Dit kan ook gezegd worden van de Janskerk (Jaanikirik). Deze kerk is in 1945 volledig verwoest door de Nazi's maar gelukkig is het geestelijke meesterwerk weer in volle glorie gerestaureerd. Wat de kerk bijzonder maakt is de enorme verzameling terracottabeeldjes die zowel de binnen als de buitenkant sieren.

De Toomemägi Kathedraal
De Toomemägi Kathedraal

Soomaa

Op het eerste gezicht lijkt het Soomaa park in het zuidwesten van het land niet heel speciaal. Het park bestaat voornamelijk uit moerassen en ooibossen die, hoewel prachtig, weinig unieks bieden. Wat het park echter wel uniek maakt is het zogenaamde vijfde jaargetijde. Eind maart tot begin april smelt al de sneeuw wat een enorme stijging van het waterpeil oplevert. Bijna de helft van het 370 vierkante kilometer grote park staat in dit vijfde seizoen blank. Dit is juist de mooiste tijd om het gebied te verkennen per kano of kajak.

Kanoën tijdens het vijfde seizoen
Kanoën tijdens het vijfde seizoen


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,4

Gerelateerde artikelen