De Baltische Staten

Baltische landen
Baltische landen

De Baltische Staten wordt ook wel Oostzeelanden of Balticum genoemd. Hieronder vallen de landen aan de oostkust van de Oostzee, waaronder Estland, Letland en Litouwen vallen. Deze landen worden zowel tot Noord-Europa als Oost-Europa gerekend. Het is mogelijk om een prachtige rondreis te maken door de Baltische Staten en de hoogtepunten van deze drie landen te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Estland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Na de Eerste Wereldoorlog maakte de Baltische landen zich ieder los van de Sovjet-Unie. In 1939 behoorde ze opnieuw bij de Sovjet-Unie, doordat nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie dit in het Molotov-Ribbentroppact besloten. In 1991 werden de landen opnieuw onafhankelijk.

Geloof en taal

Het grootste deel van Litouwen is rooms-katholiek. Estland en Letland zijn voornamelijk protestants. Taalkundig staan de Litouwers en Letten dichter bij elkaar, in tegenstelling tot Estland spreken beide landen Baltische Talen. De Esten spreken een Finoegrische taal, net zoals de Hongaren en Finnen. De taal heet Estisch, maar ook beheersen veel mensen de Russische taal. Vraag gratis een offerte aan

Estland

Estland is 45.000 km² groot en heeft ongeveer 1.340.000 inwoners en is hiermee het kleinste en meest dunbevolkte Baltische land. Estland is gelegen in Oost-Europa en grenst aan de Golf van Finland, Letland, rivier de Narva, het Peipusmeer en de Baltische Zee. De hoofdstad is Tallinn.

Letland

Letland is gelegen in Noord-Europa en heeft Litouwen, Wit-Rusland, Rusland en Zweden als grenslanden. Het land behoort tot de Europese Unie en de hoofdstad is Riga. Letland is 2.242.916 km² groot en heeft ongeveer 2.243.000 inwoners.

Litouwen

Litouwen is gelegen tussen Polen, Wit-Rusland, Letland, Rusland en de Oostzee. De hoofdstad is Vilnius en is zowel het economische als het culturele centrum van het land. Litouwen heeft rond de 3.321.000 inwoners en heeft op een oppervlakte van 65.300 km² en is het grootste Baltische land met de meeste inwoners.

Bezienswaardigheden

* De torens van Tallinn: In de Estse hoofdstad Tallinn staan veel ronde torens met dikke muren en rode pannendaken. Voorheen lagen er hier 66, maar tegenwoordig zijn er nog 26 middeleeuwse forttorens die de oudste binnenstad van Europa omringen. Er zijn 3 torens die van binnen bekeken kunnen worden.

* Riga: De in Letland gelegen stad Riga heeft een oude stad met allerlei pleintjes, middeleeuwse kronkelstraatjes, duizend torens en kleurige koopmanshuizen. Ook in de nieuwe stad, aan de overkant van de rivier, is genoeg te beleven. Deze heeft niet voor niets de bijnaam 'petit Paris'. Hier staat onder andere een openluchtmuseum van art nouveau-gebouwen.

* Vilnius: Vilnius in Litouwen was in 2009 de Culturele Hoofdstad van Europa. Dit is de enige Baltische hoofdstad en heeft een prachtige binnenstad, een bruisend nachtleven en een fantastische cultuur.

* Kerken en kathedralen: Er staan verschillende oude en bijzondere kerken en kathedralen in de landen, bijvoorbeeld de 19e-eeuwse orthodoxe Alexander Kathedraal in Tallinn, de Dom in Riga en de middeleeuwse kathedraal in Vilnius.

* Verdedigingswerken Tallinn: In Tallinn zijn zowel bovengrondse als ondergrondse verdedigingswerken van de 17e eeuw te zien. Ook kun je de catacomben onder de kathedraal, de kelders en cryptes van allerlei kerken bezoeken.

* Baltische Rivièra: De Baltische Rivièra is in de zomers erg populair. Dit zijn kleine badplaatsen en kuuroorden die aan de Oostzee liggen. Elk land heeft zijn eigen zomerhoofdstad met geschiedenis en zandstranden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen