5 leuke bezienswaardigheden in Riga

Riga, Letland
Riga, Letland

In de middeleeuwen was Riga een stad met een grote welvaart en werd zelfs het 'Parijs Oost-Europa' genoemd. Tegenwoordig is de welvaart wat minder, maar de stad is nog steeds de moeite waard om te bezoeken. De sporen van het communisme worden afgewisseld met oude en moderne gebouwen. Riga is een bruisende, verrassende en betaalbare stad. Riga is nog niet echt bekend onder de toeristen, maar beschikt over een hoog toeristisch gehalte met veel bijzondere, interessante en leuke bezienswaardigheden. Reisgraag.nl zet 5 interessante bezienswaardigheden voor je op en rijtje:

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1.Maskavas / houten huizen

Ten zuiden van het centrum van Riga is de wijk Maskavas gelegen. Deze wijk ligt aan de hoofdweg die naar Moskou gaat, vandaar ook de naam 'Maskavas'. De wijk bestaat uit houten huizen en was van oorsprong een Joodse wijk. Naast Joden woonden er ook veel Russen in de wijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de wijk door de nazi's omgetoverd tot een getto. Door toedoen van de nazi's zijn er veel Joden in Riga omgekomen. Het dieptepunt was in 1941, toen werden er ruim 300 Joden opgesloten in de synagoge die daarna in brand gestoken werd. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er ongeveer 45.000 Joden die in Riga woonden. Na de oorlog waren dit er nog maar 150. Om deze gebeurtenissen te herdenken zijn er veel monumenten in Riga zoals de houten huizen in de wijk Maskavas. Veel van deze houten huizen in Riga verkeren echter wel in een slechte staat. De laatste jaren is er weer veel belangstelling voor de houten huizen. Er zijn zelfs enkele restauratie project bezig om de traditionele houten huizen te behouden. Dit wordt door zowel particulieren als het stadsbestuur uitgevoerd.

2.Drie Broeders

De Drie Broeders zijn de oudste drie huizen van steen in Riga, ze liggen naast elkaar in Mazãpils. Het oudste huis is afkomstig uit de 15e eeuw. De andere twee huizen zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. In huis nummer 19, één van de Drie Broeders, is een architectuurmuseum gevestigd. De Drie Broeders in Riga zijn de tegenhangers van de Drie Zusters in de stad Tallin van, mede Baltisch land, Estland.

het grote plein in Riga
het grote plein in Riga
Vraag gratis een offerte aan

3.Dom van Riga

De Dom van Riga staat bekend als de grootste kathedraal van de Baltische staten. De kathedraal is gebouwd in de 13e eeuw tijdens de bezetting van Letland door christelijke Duitse ridders. Albrecht von Buxthoeven was de eerste bisschop van deze kathedraal, hij ligt hier ook begraven. In het verdere verloop van de eeuwen is er aan de kathedraal veel veranderd. Dit heeft als gevolg gehad dat er een mix van verschillende bouwstijlen ontstaan is. Het oudste deel van de kerk, het altaar, is romaans. De basiliek is gotisch en de toren van 90 meter hoog is gebouwd in de barokstijl. Door de Reformatie, de beeldenstorm van de 16e eeuw en een brand is er van het oorspronkelijke interieur weinig overgebleven.

de Zweedse poort
de Zweedse poort

4.Sint-Jacobs kerk

Een van de oudste kerken van Riga is de Sint-Jacobskerk. Rond het jaar 1300 was de bouw van de kerk compleet. In de 15e eeuw werden er nog de twee bovenste verdiepingen, de toren en de spits aan toegevoegd. Tegenwoordig dient de Sint-Jacobskerk als zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Letland. De Sint-Jacobskerk is een bijzondere kerk. Het is de enige kerk in Riga met een gotische torenspits, en de plaats om de klok neer te hangen is aan de buitenkant. Leuk detail is dat deze klok in het jaar 1509 gemaakt is in Nederland. De klok wordt ook wel 'Zondaarsklok' genoemd, omdat volgens de legende de klokken luidden als er een overspelige vrouw voorbij kwam. De klok zou verwijderd zijn om huwelijken te sparen. In 2001 werd er bij het 800-jarig bestaan van Riga een nieuwe klok geschonken door Letten die in de Verenigde Staten woonden.

5.Vrijheidsmonument

Net als New York beschikt ook Riga over een vrijheidsmonument. Het beeld werd in de periode tussen de twee wereldoorlogen, toen Letland onafhankelijk was, in 1935 opgericht. Het monument werd gemaakt door de uit Letland afkomstige kunstenaar Karlis Zale. Mede door de financiering van de bevolking van Letland kon het monument gerealiseerd worden. Het monument bestaat uit het vrouwelijke vrijheidsbeeld Milda op een hoge sokkel met daarop de tekst: 'Voor Vrijheid en Vaderland'. Het beeld staat met de handen omhoog in de richting van het westen. De handen houden drie sterren vast, die staan voor de drie regio´s van Letland.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen