5 interessante musea in Riga

Etnografisch museum Riga, Letland
Etnografisch museum Riga, Letland

Riga is de politieke, economische en culturele hoofdstad van Letland. Het is de grootste stad van het land en beschikt over zowel Oost- als West-Europese invloeden. Deze invloeden hebben zijn sporen nagelaten en gezorgd voor een aantal bijzondere en leuke musea. Reisgraag.nl zet de 5 meest interessante musea voor je op een rijtje:

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1.Bezettingsmuseum

Letland is een land dat strategisch gelegen is aan de Oostzee. Daarom is Letland vaak een speelbal geweest van verschillende buitenlandse machten, waar onder Duitsland, Polen, Rusland en Zweden. Tussen de twee wereldoorlogen in was Letland weer kort een zelfstandig land. Het bezettingsmuseum in Riga gaat over de bezetting van Letland vanaf 1939. Eerst werd Letland bezet door de Sovjet-Unie, gevolgd door nazi-Duitsland en vanaf 1944 wederom door de Sovjet-Unie. Het museum vertelt veel over de geschiedenis van Letland en worden de verschrikkingen van de onderdrukkingen, zoals Duitse concentratiekampen, de Stalinistische gevangenenkampen, de deportatie van Joden door de Duitsers, de deportatie van Letten door de Sovjet-Unie, de propaganda en de verwoesting van de economie in detail tentoongesteld. De tentoonstelling eindigt met de opkomst van het verzet, het wegvallen van de Sovjet-Unie en de onafhankelijkheid van Letland in 1991.

2.Motormuseum

In de stad Riga is tevens het Motormuseum gevestigd. Dit museum is in het bezit van een collectie met meer dan 100 zeldzame auto's en motoren. Tot de collectie behoort ook een unieke motorkoets uit 1886 van Daimler. Verder beschikt de collectie over veel wagens van voormalige leiders van de Sovjet-Unie. Achter het stuur zitten levensecht poppen van de betreffende leiders. Zo zitten onder andere Stalin en Brezjnev achter het stuur van hun bolide.
Vraag gratis een offerte aan

3.Etnografisch openlucht museum

Het Etnografisch openlucht museum van Riga werd in 1924 geopend en is één van de oudste openluchtmusea van Europa. Het museum is gelegen in een naaldbos bij het Juglameer op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Riga. Het museum bestaat uit een gebied van ongeveer 100 hectare. De bezoeker ervaart hoe er geleefd werd in de vroegere eeuwen. Uit verschillende delen van Letland zijn meer dan 90 gebouwen, uit de 16e tot 20e eeuw, naar het museum gehaald. Zo zijn er boerenhoeves, kerken, winkeltjes, windmolens en een vissersdorpje. Verder wordt er in het museum ambachtelijk gewerkt door houtsnijders, imkers, mandenmakers, pottenbakkers, smeden en wevers. Het werk van deze ambachtslieden wordt te koop aangeboden in de souvenirwinkel. In de zomer worden er ook optredens met volksmuziek en volksdansen opgevoerd. Iedere zondag wordt er een traditionele kerkdienst in één van de houten kerkjes gehouden en in de oude taveerne worden er typische gerechten uit Letland geserveerd.

4.Kruittoren / Oorlogsmuseum

De Kruittoren is de enige verdedigingstoren van Riga die niet door slijtage ten onder is gegaan. In de 14e eeuw heette deze toren de 'Zandtoren'. Deze toren was gelegen aan de zandstraat die leidde naar het centrum van Riga. De toren werd in de 17e eeuw gebruikt als opslagplaats voor kruit. Vandaar ook de naam 'Kruittoren'. In de geschiedenis is de toren een aantal maal beschadigd geraakt. In 1625 werd de toren zwaar beschadigd door een aanval van de Zweden. Ook is er nog steeds een gat in de muur van drie meter dik te bewonderen. Dit gat werd veroorzaakt door een Russische kanonskogel die nog steeds achter het gat zit. De Kruittoren is tegenwoordig een onderdeel van het Oorlogsmuseum. Dit museum werd al tijdens de Eerste Wereldoorlog opgericht. In het Oorlogsmuseum is een tentoonstelling te zien over de rol van de scherpschutters tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Russische Burgeroorlog. Verder beschrijft de tentoonstelling de strijd van Letland voor onafhankelijkheid, de korte periode van zelfstandigheid, de onderdrukking van de Sovjet-Unie en de tweede strijd voor onafhankelijkheid.

5.Zeevaartmuseum

De officiele benaming van dit museum is voluit 'Museum van de Geschiedenis van Riga en de Zeevaart'. Het museum werd geopend, op basis van de privé collectie van dokter Nikolaus von Himsel, in het jaar 1773. Daarmee is het één van de oudste musea van heel Europa. In de ontwikkeling van Riga heeft de zeevaart een grote rol gespeeld. In de 15e eeuw was er een welvarende handel tussen Letland en Holland. Door de goede welvaart in Letland, werden omringende landen jaloers. Dit heeft als gevolg gehad dat het land binnen gevallen werd door achtereenvolgens Polen, Zweden en Rusland. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit delen van de historische schepen en de hulpmiddelen die gebruikt werden. Zo zijn er onder andere logboeken, zeekaarten en navigatie-instrumenten. Naast deze attributen worden er ook meegebrachte souvenirs en persoonlijke bezittingen van de bemanningsleden tentoongesteld. Interessante stukken uit de collectie van het museum zijn toch wel de maquettes en modellen van de historische schepen van Letland. Behalve de scheepvaart van Letland besteed het museum ook aandacht aan het ontstaan en de ontwikkeling van Riga. Er is zelfs een tentoonstelling over de prehistorische bewoners met verschillende voorwerpen uit het Stenen en Bronzen tijdperk. Verder is er ook nog een bijzonder afdeling in het museum met werk van het Zilvergilde van Riga. Op deze afdeling worden veel zilveren voorwerpen uit de periode tussen de 17e en 20e eeuw tentoongesteld.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen