Stedentrip Riga

Het grote plein in Riga
Het grote plein in Riga

Riga is de hoofdstad van Letland, welke behoort tot de middelste van de 3 Baltische staten. In deze stad zijn invloeden te zien van zowel het westen als het oosten. Riga is een 8000 jaar oude stad en kent een onrustige geschiedenis met pieken en dalen. De stad werd in de middeleeuwen ook wel 'het Parijs van het oosten' genoemd omdat ze zo welvarend was. De status als handelsstad is eeuwenlang behouden.

De grauwe Sovjetgebouwen worden in de stad gevarieerd met schitterende middeleeuwse gebouwen en Art-Nouveau-huizen. Er zijn grote contrasten te vinden in Riga. Je hoeft je niet te vervelen in de Letlandse hoofdstad; door het oude stadscentrum zijn mooie wandelingen te maken, je kunt de Dom bezoeken die het grootste orgel bezit van Europa en de zon zien ondergaan in de Daugava. Riga heeft een communistisch verleden wat nog steeds terug te zien is in de stad. Desondanks bruist de stad en doet het uitgaansleven niet onder voor de westerse steden. Ook cultuur is veel terug te vinden, een schitterend operagebouw en haar mooie musea bewijzen dit. Verder is Riga goed betaalbaar, omdat deze stad nog niet heel bekend is als reisbestemming.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bezienswaardigheden

Trekpleisters die je niet mag missen als je in Riga bent zijn de verschillende musea, zoals het bezettingsmuseum, het Etnografisch Openluchtmuseum, het Nationaal het Kunstmuseum, het Zeevaartmuseum en het Oorlogsmuseum die gevestigd is in de Kruittoren.

de Zweedse poort in Riga
de Zweedse poort in Riga

Verder heeft de stad veel architectuur te bieden. Er zijn nog veel gebouwen uit de Tweede Wereldoorlog terug te vinden, zoals de Alberta-, Valdemara- Elizabetes- en Strelniekuststraat. Maar ook Jugendstilgebouwen zijn hier te zien. Verder zijn onder andere de huizen die 'De Drie Broers' genoemd worden, te vinden in Riga. Ook de Nederlandse invloed in de architectuur is dankzij de handelsrelaties met Nederland nog duidelijk zichtbaar. In Maskavas, ten zuiden van het stadscentrum, liggen veel houten huizen wat voor de Tweede Wereldoorlog een echte joodse wijk was. Hier staan verschillende herdenkingsmonumenten.
het grote plein in Riga
het grote plein in Riga

Een andere bekende bezienswaardigheid is de Dom van Riga. Dit is van de Baltische staten de grootste kathedraal. Oorspronkelijk stond het gebouw op een heuveltje, maar de straten werden steeds verder opgehoogd tegen overstromingen dus ligt de kathedraal nu lager dan de omliggende straten. De Dom is gebouwd in de 13e eeuw. Elk jaar wordt er in december een traditionele kerstmarkt gehouden rond de Dom.

Een van de oudste kerken in de hoofdstad is de Sint-Jakobskerk. In 1300 was de bouw van de kerk voltooid, alhoewel de spits en de 2 bovenste verdiepingen pas werden toegevoegd in de 15e eeuw. Deze kerk is tegenwoordig de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Letland. De eerste klok van de kerk werd gemaakt in Nederland in het jaar 1509. De naam die hij heeft is 'de Zondaarsklok'. Deze werd naar Rusland gebracht in 1915, om te voorkomen dat het Duitse leger deze in handen zou krijgen. In 2001, toen Riga 800 jaar bestond kregen zij een nieuwe klok van de Letten die in de VS woonden. De klok werd toen officieel ingezegend door Janis Pujats, de aartsbisschop, wat gepaard ging met een grote ceremonie.
musea in Riga
musea in Riga

Ten slotte is er het Vrijheidsmonument van Riga. Deze werd in 1935, toen Letland onafhankelijk was, opgericht. De Letse bevolking heeft zelf het geld ingezameld wat hiervoor nodig was, en de Letse kunstenaar Karlis Zale heeft het beeld toen gemaakt. Het vrouwelijke Vrijheidsbeeld Milda staat op een hoge sokkel naar het westen gericht. Met beide handen houdt zij 3 sterren omhoog die staan voor Letlands 3 regio's. De tekst die op de sokkel staat geschreven is: 'Voor Vrijheid en Vaderland'. Bij het monument staat een wacht die ieder uur verwisseld wordt.

Tip: wist je dat je op slechts 20 minuten van Riga al aan het strand ligt? In de prachtige badplaats Jurmala vindt je Art Nouveau huizen van hout, aan een breed zandstrand met mooie wandelpaden. Je leest er alles over in ons artikel over de stranden van Letland

Art nouveau huizen in Jurmala aan het strand
Art nouveau huizen in Jurmala aan het strand

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen