De stranden van Letland

de unieke Art Nouveau huizen in Jurmala
de unieke Art Nouveau huizen in Jurmala

Letland is een van de Baltische landen en is gelegen aan de Oostzee. Aan de kust van het land vind je dan ook prachtige brede zandstranden met mooie en wilde duinen. In totaal heeft Letland 498 kilometer aan kuststrook.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Jūrmala

Het meest bekende strand van Letland is Jūrmala, een mooi goudgeel en lang zandstrand. Het is tevens een badplaats met zo'n 55.000 inwoners. De naam betekent letterlijk 'strand' of 'zeeplaats'. In totaal heeft de stad 33 kilometer aan kuststrook. Ook ligt Jūrmala niet ver van de stad Riga, waardoor je binnen 20 minuten vanuit de stad aan het strand bent. Vanuit Riga rijden verschillende bussen en ook is er een treinverbinding naar de badplaats. Jūrmala is een beroemde strandbestemming en tevens een kuuroord.

de houten huizen van de badplaats Jurmala
de houten huizen van de badplaats Jurmala


Ook zijn er nog veel historische gebouwen en objecten te zien, in totaal 414. De houten gebouwen in het kustplaatsje zijn vaak gemaakt in Art-nouveaustijl. Tip: vlakbij Jurmala ligt ook een openluchtmuseum. Voor kinderen is er het leuke Livu waterspeelplaats en aquapark. 

Kijk even naar dit filmpje voor een indruk van deze leuke art-nouveau badplaats!

Geschiedenis

De goede reputatie van Jūrmala als badplaats begon aan het begin van de 19e eeuw. Toen kwamen rijke burgers naar de kust toe om te ontspannen. In 1877 werd de Riga-Tukums spoorlijn aangelegd, wat een nog grotere stimulans was om het plaatsje te bezoeken. Ook de bouw van het Sanatoria, een herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, begon in die tijd. De zeewind, de brede stranden, de minerale bronnen en de geur van de dennenbossen maakte deze plek daar perfect voor. Vooral de top van de Communistische Partij bezocht Jūrmala regelmatig. In 1994 kwam er uiteindelijk een eind aan het communistische tijdperk en werd het Russisch verwijderd van onder andere straatnaambordjes. De strandhotels werden gerenoveerd en tegenwoordig is het weer een populaire vakantiebestemming.

Art Nouveau stijl huizen in Jurmala
Art Nouveau stijl huizen in Jurmala
Vraag gratis een offerte aan

Kurzeme

In het westen van het land ligt de regio Kurzeme. Veel vakantiegangers houden het bij de hoofdstad Riga maar Kurzeme heeft ook veel te bieden door de prachtige stranden. In het noorden van de regio ligt Kaap Kolka. Hier heb je leuke en kleine vissersdorpjes en verlaten baaien. Als je van iets meer rust op de stranden houdt, dan kan je het beste naar deze regio op vakantie gaan. Ook de havenstad Ventspils, die werd gesticht in de 12e eeuw, is erg leuk om te bezoeken. Naast het mooie centrum met kerken, kastelen en koopmanshuizen zijn de talloze stranden de grootste trekpleister. Je vindt de stranden ten zuiden en ten noorden van de stad.

Campings bij het strand

De natuur van Letland is prachtig, zo ook het strand en het heldere water. Veel campings bevinden zich langs de Oostzee en de Golf van Riga. Een camping is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor een strandvakantie. Ook rondom Jūrmala zijn genoeg mooie campings te vinden die niet ver van het strand af liggen.

Klimaat en watertemperatuur

Letland heeft een gematigd zeeklimaat. Hierdoor heeft het koele winters en wat mildere zomers. Aan de kust is het door het zeewater altijd enkele graden warmer dan in het binnenland. De winters zijn vaak koud en lang en duren tot en met april. Het voorjaar is vervolgens erg kort en duurt tot halverwege juni. Dan begint de zomer, die vaak vrij warm en zonnig is. In juli kan de temperatuur zelfs oplopen tot 25 graden of hoger. Ook het zeewater is lekker warm in die maanden. Vooral de temperatuur van het zeewater rondom Riga is erg warm en kan wel 22 graden worden. Ideaal voor een strandvakantie dus.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen