Verschillen tussen de Baltische staten

de Zweedse poort in Riga
de Zweedse poort in Riga

De drie Oost-Europese landen aan de Baltische Zee: Litouwen, Letland en Estland worden vaak de Baltische staten genoemd. De drie landen hebben een gezamenlijke geschiedenis, maar er zijn ook veel verschillen, vooral cultureel.

de grote markt in <a href=
de grote markt in <a href=
Riga " width="720" height="400" />

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

In de 13e eeuw maakten de Baltische gebieden hardhandig kennis met de rest van Europeanen. Kruisvaarders en missionarissen trokken het gebied in om de inwoners te bekeren naar het christendom. De Litouwse stammen werden katholiek en richtten een eigen staat op, het Groothertogdom Litouwen. Estland en Letland daarentegen werden kruisvaarders staten, waar de Duitse overheersers de heidense volkeren gewelddadig bekeerden.

Tot de 16e eeuw zouden de kruisvaarders in Lijfland, zoals Letland toen heette, en Estland blijven. In de tussentijd groeide Litouwen in belang. Op haar hoogtepunt heerste de Litouwers naast Litouwen zelf ook over het huidige Wit-Rusland en delen van Oekraïne en Rusland. Aan het begin van de 16e eeuw beleefde het Groothertogdom een culturele Renaissance. In die eeuw nam echter de dominantie van de staat af ten opzichte van Polen. De Poolse cultuur verspreidde zich door de Litouwse landen en in 1569 leidde dit tot het samengaan van Polen en Litouwen in het zogenaamde Pools-Litouwse Gemenebest. Deze staat zou tot de 18e eeuw een belangrijke speler blijven in Oost-Europa.

Na het vertrek van de kruisvaarders kwam het zuiden van het tegenwoordige Letland onder Pools-Litouwse invloed. Het noorden van Letland en Estland werden Zweeds. In 1721 verloor Zweden zijn Baltische eigendommen aan de Russische tsaar. Polen-Litouwen werd in de 18e eeuw verdeeld onder de Pruissen, Russen en Oostenrijkers. In 1795 waren alle Baltische staten Russisch en dit zou tot de Russische Revolutie in 1917 zo blijven.

Na drie jaar strijd wisten de drie Baltische staten hun onafhankelijk te krijgen. Deze vrijheid zou echter niet lang duren: in 1940 pleegden de Russen staatsgrepen in Litouwen, Letland en Estland. Onder dreiging van een militaire invasie ondergingen de Baltische regeringen hun lot. Een jaar later werden de landen een bloederige slagveld terwijl de Duitsers en de Russen elkaar bevochten. Na de oorlog kwam het gebied weer onder Russische heerschappij en pas in 1991, met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, verkregen de drie Baltische landen weer hun onafhankelijkheid.

Litouwen

In tegenstelling tot de andere twee Baltische landen is Litouwen voornamelijk katholiek. De kerk speelt nog steeds een grote rol in de Litouwse cultuur. De meeste festivals hebben een religieuze oorsprong. De taal van het land is Litouws, dat verwant is aan het Lets. Basketbal is de grootste sport van het land. Op het WK Basketbal in 2010 haalde het team de bronzen medaille binnen. De hoofdstad van Litouwen is Vilnius.

Vraag gratis een offerte aan

Letland

Gelegen tussen Litouwen en Estland is de Letse cultuur een mix van beide. In delen van het zuiden is men katholiek, in de rest van het land protestants. IJshockey is de nationale sport van Letland. Folklore is ook heel belangrijk in de Letse cultuur. De vier-strofige dichtstijl van de zogenaamde dainas is uniek Lets. De hoofdstad is Riga met een kleurrijk centrum wat echt de moeite waard is. Riga heeft een kustlijn van maar liefst 500 kilometer. Je kunt al binnen 20 minuten aan het strand liggen van Jurmala. Je leest er meer over in ons artikel over de stranden van Letland.

Estland

Historisch gezien is Estland dan wel Baltisch, cultureel gezien heeft het meer gemeen met de Finse en Scandinavische culturen. De taal van het land, Ests, is een Fins-Oegrische taal en heeft meer overeenkomsten met het Fins en het Hongaars dan met het Lets of Litouws. De Esten zien zich dan ook meer als een Noordse dan een Baltische cultuur. Net als Letland is het land echter wel grotendeels protestants. Economisch zijn er tussen Estland en de twee andere Baltische staten ook grote verschillen. Het land heeft de euro, groeit sneller en heeft een meer diverse economie dan de zuiderburen. De hoofdstad van Estland is Tallinn. Wist je dat we deze landen heel gemakkelijk met elkaar kunnen combineren in 1 reis? Eventueel nog in combinatie met Helsinki? Vraag je gratis offerte bij ons aan voor een combinatie van 2, 3 of 4 landen!

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen