Top 10 bezienswaardigheden Letland

Paleis van Jelgava, Letland
Paleis van Jelgava, Letland

Letland is een leuke reisbestemming aan de Baltische kust, maar er is zoveel te zien dat het soms moeilijk is om te kiezen. Reisgraag.nl heeft daarom de 10 leukste bezienswaardigheden van Letland voor je uitgezocht.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Centrale Markt, Riga

Ga terug in de tijd in de stad Riga. Hier zie je hoe de vroegere welvaart zijn sporen heeft achtergelaten. Het centrale punt is de enorme markt achter het centraal station bestaat uit verschillende zeppelin hangaars die speciaal voor de markt werden aangekocht in de jaren '20 van de vorige eeuw. De markt staat bekend om zijn verse fruit en gezellige drukte.

het grote plein in Riga
het grote plein in Riga

Paleis van Jelgava

Dit paleis werd in 1737 ontworpen door de beroemde architect Rastrelli, die o.a. het Winterpaleis in St. Petersburg heeft ontworpen. Het paleis werd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog verwoest, maar werd iedere keer weer opgebouwd. Tegenwoordig is het de Letse Landbouw Universiteit. Behalve de mooie architectuur, vind je er ook een crypte waar de hertogen van Koerland in zijn begraven en rondom het paleis ligt een groot park.
Vraag gratis een offerte aan

Lets Etnografisch Openluchtmuseum, Riga

Dit grote openluchtmuseum ligt aan de rand van Riga, in de wijk Jugla. Er zijn verschillende authentieke gebouwen die uit verschillende periodes van de Letse geschiedenis komen. De 118 gebouwen en meer dan 3.000 voorwerpen geven een kijkje in het plattelandsleven van de verschillende Letse bevolkingsgroepen door de eeuwen heen.

500 kilometer kustlijn in Letland
500 kilometer kustlijn in Letland

Oorlogsmuseum, Riga

Dit bijna honderd jaar oude museum vertelt alles over het Letse oorlogsverleden, van de vroege Middeleeuwen en de Napoleontische tijd tot de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog. Het museum omvat ook de Poedertoren, die uit de 17e eeuw stamt en onderdeel vormde van de verdedigingswerken van Riga.

Stranden

Bezoek de mooie stranden aan de meer dan 500 kilometer kustlijn die Letland te bieden heeft. Op slechts 30 minuten van Riga kun je al aan het strand liggen maar ook kan je keizen voor een van de mooie baaitjes en visserplaatsjes langs de Livonian kust. Je leest er alles over in ons artikel over de mooiste stranden van Letland. Onze tip is het strand van Jurmala, op slechts 20 minuten van Riga met oude houten huizen in Art Nouveau stijl en een heerlijk zandstrand met mooie wandelpaden. In Jurmala is ook een leuk openluchtmuseum en een aquapark voor kinderen. 

de houten Art Nouveau huizen in Jurmala aan het strand.
de houten Art Nouveau huizen in Jurmala aan het strand.

Kathedraal van Riga

Deze kathedraal, die in 1211 gebouwd werd door bisschop Albert van Riga, is de grootste Middeleeuwse kerk van de Baltische staten. De nu Protestantse kerk staat vooral bekend om zijn imposante 19e-eeuwse pijporgel met bijna 6.800 pijpen, waarvan de langste tien meter is en de kortste een minuscule acht millimeter.

Vesting Daugavpils

In de tweede stad van Letland werd in de vroege 19e eeuw deze vesting gebouwd en er is sindsdien weinig veranderd aan het verdedigingsbolwerk, wat het uniek maakt in Noord-Europa. Het heeft ook een rijk verleden: in de 1812 werd het nog in aanbouw zijnde fort door 3.300 man succesvol verdedigd tegen het 24.000 grote Franse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het onder de Duitsers eerst dienst als getto voor de Joden en daarna als gevangenenkamp voor gevangen soldaten.

Sigulda
Sigulda

Kastelen van Sigulda en Turaida in combinatie met natuur en adrenaline

Ongeveer 50 kilometer van Riga liggen de dorpen Sigulda en Turaida. Daar vind je op enkele kilometers van elkaar, drie prachtige kastelen. De oudste is een ruïne van een 13e-eeuwse ridderorde. In het centrum van Sigulda ligt het nieuwste kasteel, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, dat eerder als een paleis beschouwt moet worden. Ten slotte ligt aan de andere kant van de rivier, in het gehucht Turaida, nog een 13e-eeuws kasteel. Sigulda ligt tevens in het grootste nationale park van Letland, Gauja National Park, dus je kunt na een stukje geschiedenis ook genieten van een stukje natuur.
In Sigulda kunnen je tevens genieten van mooie hikes in de bossen of een bunjeejump maken, bobslee rijden of vliegen in een windtunnel. 

Karosta, Liepāja

Deze wijk in het noorden van Liepāja, was oorspronkelijk een vroeg 20e-eeuwse Russische marinebasis en tijdens de Sovjettijd was het een gesloten stad, ontoegankelijk voor buitenstaanders. Deze rijke geschiedenis is nog steeds terug te zien in Karosta. Half verzonken fortificaties in de branding, een vervallen tsarenpaleis en een prachtige marinekathedraal worden afgewisseld met blokkige flats en een gevangenis uit de Sovjettijd. Er zijn verschillende tours door de gevangenis en je kunt er zelfs voor kiezen om een nacht door te brengen in een gevangeniscel.

de Zweedse poort in Riga
de Zweedse poort in Riga

Vecrīga, Riga

Het historisch centrum van Riga staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je vindt er prachtige gebouwen en elk gebouw heeft een uniek voorkomen. Sommige delen lijken zelfs zo weggelopen uit Berlijn, Parijs of Londen, waardoor in de Sovjettijd de oude stad vaak gebruikt werd als filmlocatie. Verder vind je er het Huis van de Zwarthoofden, het hoofdkwartier van een belangrijke Duitse gilde, het Kattenhuis en de Drie Broers, de drie oudste woonhuizen van Riga.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen