Cultuur in Letland

Sint Boris en Gleb kathedraal
Sint Boris en Gleb kathedraal

De meestvoorkomende religie in Letland is het lutheranisme, maar ook zijn er veel katholieken te vinden. Het land kent vele tradities waarbij het vertellen van volksverhalen wellicht het belangrijkst is. Kenmerkende karaktereigenschappen van Letten zijn geslotenheid, ijdelheid en familiair. Zo nuttigen Letten de maaltijden vaak samen met het hele gezin. De meest bekende drank van Letland is de Melnais balzam en de traditionele klederdracht van het land verandert langzaamaan in modern. Ook muziek vormt een essentieel onderdeel in het dagelijkse leven. De cultuur in Letland is hiermee zeer interessant te noemen.

Heb je weinig kennis van Letland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religies

Tot aan het einde van de eerste periode van de onafhankelijkheid van Letland, richtte het grote deel van de bevolking zich op het animistische geloof. Dit is een oergeloof waarbij mensen geloven dat alle dingen op aarde waaronder bomen, dieren en zelfs stenen een spirituele kracht hebben. Tegenwoordig zijn de meeste Letten lutheraan of katholiek. Ook zijn er kleine religieuze groeperingen zoals de Russisch orthodoxen en joden. Zo is er in Riga een joodse synagoge te vinden.

Cecis kasteel
Cecis kasteel

Tradities

Sinds jaar en dag worden er in Letland volksverhalen doorverteld van generatie op generatie. Dit wordt als een belangrijk element van de cultuur gezien. De meest gangbare vorm die gebruikt wordt is een gezongen gedicht van steeds 4 regels, zodat de volksverhalen makkelijk onthouden en doorverteld kunnen worden. Van oudsher wordt dit ook vaak gecombineerd met muziekmaken. Met name in de kleine steden van het Letse binnenland bloeit nog steeds de traditionele cultuur. Riga is daarentegen veel moderner als het gaat om cultuur. Hier wordt in musea moderne kunst tentoongesteld en richten dansgezelschappen zich steeds meer op nieuwe stijlen.
Vraag gratis een offerte aan

Karaktereigenschappen

De meeste toeristen die Letland bezoeken, zullen Letten wat terughoudend of nors over vinden komen. Letten mogen dan voorzichtig zijn in het maken van contacten met buitenlanders, zij zijn vaak wel erg familiair. Wanneer je eenmaal het vertrouwen hebt gewonnen, zullen zij meer open en gastvrij zijn. Ook een bekende eigenschap van met name de inwoners van Riga, is ijdelheid. Letten, zowel mannen als vrouwen, besteden veel tijd en aandacht aan hun kleding, make-up en kapsel. Met name de jonge generatie wil er graag aantrekkelijk uitzien.

de grote markt in Riga
de grote markt in Riga

Eet- en drinkgewoontes

De basis van de Letse maaltijden bestaat uit aardappelen, salade en vlees. Afhankelijk van de regio wordt er ook wel eens vis gegeten zoals haring en paling. Letten eten minstens 2 keer per dag warm en houden erg van zoetigheden. Het ontbijt wordt genuttigd samen met het hele gezin, hierbij eten Letten brood met kaas, confituur of vleesbeleg. De lunch is een warm gerecht dat bestaat uit gebraden vis of vlees, rijst of aardappelen en een salade. Na deze warme maaltijd wordt er een fruit of zuivelproduct als dessert genomen. Het diner wordt net als het ontbijt met het hele gezin genuttigd en kan zowel een koud als warm gerecht zijn.

Letland kent ook een nationale Letse drank genaamd Melnais balzam. Dit is een zeer bittere kruidenlikeur, die ook veel in supermarkten wordt verkocht. Dit bittere drankje mag dan niet al te lekker zijn, het is in ieder geval wel sterk. Daarnaast kent Letland ook typische bieren, waaronder Cēsu, Tērvetes en Užavas. Let er wel op dat alcohol tijdens het uitgaan zeer prijzig is, de drank in supermarkten is in verhouding veel betaalbaarder.

de Art Nouveau huizen in badplaats Jurmala
de Art Nouveau huizen in badplaats Jurmala

Muziek

Over het algemeen zijn Letten erg muzikaal. Naast de traditionele volksdansen, zingen Letse inwoners ook vaak in een (kerk)koor. Met name in de zomer worden er veel muzikale evenementen georganiseerd. Theater speelt daarnaast ook een grote rol in de cultuur van Letland. Zo zijn veel inwoners dol op opera en bezoeken zij dan ook regelmatig operavoorstellingen in onder andere het beroemde theater in Riga, genaamd het Latvian National Opera House.

Klederdracht

In het binnenland van Letland dragen de inwoners nog redelijk vaak traditionele kleding. In deze klederdracht zijn invloeden te zien van andere landen. Zo zijn er elementen geleend van landen als Rusland, Duitsland en andere Baltische staten. In de hoofdstad Riga dragen de inwoners moderne kleding. Slechts een enkeling draagt hier nog traditionele kleding en wordt dit vaak alleen gedaan tijdens traditionele dansvoorstellingen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

20 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen