Top 10 bezienswaardigheden Luxemburg

het kasteel van Larochette
het kasteel van Larochette

Luxemburg is een Europees land dat aan Duitsland, Frankrijk en België grenst. Het land heeft een prachtig heuvelachtig landschap. Deze plek is uitermate geschikt voor een actieve vakantie, je kunt hier namelijk erg mooie wandelingen of fietstochten maken. Ook kun je in de hoofdstad Luxemburg en in de pittoreske stadjes die hier liggen veel beleven. In dit artikel lees je welke bezienswaardigheden je zeker niet mag overslaan.

Heb je weinig kennis van Luxemburg? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Kazematten van Luxemburg

De kazemat van Luxemburg lijkt op een militaire kazerne voor verdedigingswerk en is tevens een schuilplaats. Het netwerk dat 23 kilometer lang is, bestond gedeeltelijk onder de grond en had 16 belangrijke versterkingen en 24 forten. Omdat Luxemburg tot neutraal gebied verklaard werd, is hiervan veel verwoest. Er is 17 kilometer overgebleven en deze is door de UNESCO lijst van wereldcultuur opgenomen. De kazematten die voor het publiek geopend zijn, zijn 'het Pétrussedal' en 'de Bock'.

Kerstmarkt Vianden

Elk jaar vindt er in het plaatsje Vianden een kerstmarkt plaats. Deze is helemaal in middeleeuwse stijl. Er staan dan allerlei kraampjes en je leert hier hoe het leven er in de middeleeuwen uit zag. Er is een ridderkamp en op de markt lopen magiërs, vuurspuwers en minstrelen rond als vermaak voor de marktbezoekers. Nadat je de markt afgestruind bent, kun je wat drinken bij een van de kroegjes. Deze kerstmarkt is erg populair in Luxemburg en je vindt hier zowel toeristen als lokale bewoners.
Vraag gratis een offerte aan

Grand Ducal Palace

In het zuiden van Luxemburg ligt het prachtige paleis Grand Ducal Palace. Dit is het officiële verblijf van de Groothertog van Luxemburg. Het gebouw werd als het stadhuis gebruikt vanaf 1572 en ging fungeren als residentie van het staatshoofd in 1817. Vanuit de 'yellow room' wordt er elk jaar op kerstavond door de Groothertog een kerstboodschap uitgezonden.

Larochette

In het plaatsje Larochette zullen wandelliefhebbers helemaal op hun plek zijn. Door de velden en bossen kun je erg mooie wandelingen maken. Zowel de natuur als de sporen van de geschiedenis maken deze tocht interessant. Hier kun je overblijfselen zien van de 'Nommerlayen', een Romeins kampement. Je kunt in deze spannende omgeving ook overnachten, want er zijn verschillende hotels en campings aanwezig.

het kasteel bij Larochette
het kasteel bij Larochette

Musée d'Histoire de la Ville de Luxembourg

Dit is het historisch museum, waar je alles over de geschiedenis, de stad en haar bewoners te weten kan komen. De verzameling die hier te zien is, bestaat uit artefacten die afkomstig zijn uit de periode van het ontstaan van het Groothertogdom dat 1000 jaar geleden plaatsvond. Maar er zijn ook dingen te zien over de ontwikkeling tot de huidige ministaat.

Mudam museum

In dit museum zijn internationale tentoonstellingen en projecten uit verschillende gebieden van de moderne kunst te vinden. Dit museum ligt in een bijzonder gebouw, dat al een bezoek op zich waard is. De kunst en architectuur komen hier samen en is door Ieoh Ming Pei ontworpen. Deze architect heeft ook de leiding in de reorganisatie van het Louvre in Parijs gehad.

de hoofdstad Luxemburg
de hoofdstad Luxemburg

Duits-Luxemburgse Natuurpark

Dit natuurpark ligt zowel in Duitsland als in Luxemburg. In totaal behoort 357 km² tot Luxemburg. Voor wandelen en fietsen is het park erg geschikt. Diverse routes zijn op verschillende niveaus uitgezet. Ook aan fauna komt het park niets te kort, er komen verscheidene bijzondere en zeldzame diersoorten voor, zoals de zwarte ooievaar. Ook herten of andere dieren kun je hier tegenkomen. Het water in de riviertjes en beekjes die er liggen is erg helder, waardoor je verschillende vissoorten kunt zien zwemmen.

Kathedraal van Luxemburg

De Kathedraal van Luxemburg is in 1613 gebouwd. In de 17e eeuw was dit de kerk van de Jezuïeten. In 1870, toen Luxemburg tot bisdom werd uitgeroepen, werd de kathedraal 'Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg' genoemd. In het jaar 1935 hebben er een aantal uitbreidingen plaatsgevonden, waardoor de bisschoppelijke kerk nu 2 keer zo groot is. Er liggen een aantal groothertogelijke familieleden in de crypte van dit bouwwerk begraven.

Kasteel van Clervaux

Om het witte kasteel van Clervaux kun je niet heen. Het paleis stamt uit de 12e en 17e eeuw en bezit een maquette museum van diverse kastelen in het land, een klein oorlogsmuseum en een expositie van Esward Steichen. Clervaux is een van de meest charmante stadjes in Luxemburg. We hebben een top 5 van hotels voor je op een rijtje gezet want hier wil je zeker een nachtje doorbrengen om de stad goed te kunnen zien!

de stoeltjeslift van Vianden
de stoeltjeslift van Vianden

Fietsen

Luxemburg is een zeer geschikt land voor fietsers. Er ligt een autovrij netwerk van fietspaden van 575 kilometer lang, met een erg duidelijke bewegwijzering. In totaal is er 900 kilometer aan fietspaden. De Ardennen in Luxemburg zijn voor mountainbikers een gepaste plek, het landschap leent zich voor allerlei tochten. Voor andere sporten ben je in Luxemburg ook op de goede plek, er worden hier nog sporten als golfen, klimmen, wandelen, paardrijden en jagen aangeboden.

Wandelen 

Het netwerk van uitgezette wandelingen is enorm in Luxemburg. Klein Zwitserland is hier een goed voorbeeld van. Wil je meer weten hierover, lees je HIER verder. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen