Luxemburg van A tot Z

Luxemburg
Luxemburg

Luxemburg is een land in Europa dat sinds 1890 onafhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het land staat voornamelijk bekend om zijn lage belastingen, wijn, historische stadjes en vele kastelen. Het landschap is bergachtig die tot hoogtes van 600 meter reiken. Luxemburg is 2.586 km² groot en heeft rond de 505.800 inwoners.

Heb je weinig kennis van Luxemburg? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Ardennen

De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in het oosten van België, een klein deel van Frankrijk en het noorden van Luxemburg. Het deel Ösling wordt tot de Ardennen gerekend. 

B van Buurlanden

Luxemburg grenst aan drie landen, namelijk in het westen aan België, in het zuiden aan Frankrijk en in het oosten aan Duitsland. de B staat ook voor de vele bezienswaardigheden die dit kleine land rijk is. Je leest er alles over in ons artikel over de bezienswaardigheden van Luxemburg.  Vraag gratis een offerte aan

C van Criminaliteit

In Luxemburg komt weinig criminaliteit voor, het is dan ook een veilig land om te verblijven. Kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen, kan natuurlijk wel voorkomen, voornamelijk in de grotere steden. de C is ook van Clervaux wat echt een bezoek waard is. 

D van Districten

Het land is in drie bestuurlijke districten opgedeeld, dit zijn: Diekirch, Grevenmacher en Luxemburg. Deze districten zijn in de volgende 12 kantons onderverdeeld: Grevenmacher, Clervaux, Diekirch, Capellen, Enternach, Luxemburg, Esch-sur-Alzette, Mersch, Vianden, Redange, Remich en Wiltz.

E van Eten en drinken

In het eten in Luxemburg is de Franse keuken met Duitse invloeden terug te vinden. Er zijn weinig echte specialiteiten van het land zelf. Wel zijn er een aantal streekgerechten, zoals Fierkelsjhelli (speenvarken in gelei), Huesenziwwi (hazenpeper) en Judd mat Gaardebounen (geroosterd varkensvlees met tuinbonen).

In het land is bier een alledaagse drank, maar het wordt ook beschouwd als religieuze drank. Bijna ieder dorp had in het verleden een bierbrouwer.

F van Flora

Een bekend deel waar veel flora te vinden is in Luxemburg, is Klein Zwitserland met het Mullerthal. Hier zijn veel grotten, rotsformaties, bossen en watervallen te vinden. Ook kun je hier door de vele wandelroutes mooi wandelen.

G van Gezondheid

De gezondheidszorg van Luxemburg is van goede kwaliteit. Omdat het geen groot land is, zijn er niet erg veel ziekenhuizen of apotheken te vinden, maar er zijn genoeg medische faciliteiten om de bevolking en toeristen te helpen.

H van Hoofdstad

Luxemburg heeft een gelijknamige hoofdstad, welke in het zuiden van het land ligt. Dit is een van de rijkste steden van Europa en een belangrijke stad voor de internationale bankwereld. Ook is hier het Europese Hof van Justitie gevestigd.

I van Industrie

Een lange tijd werd de industrie van Luxemburg door staal gedomineerd, maar deze is tegenwoordig meer divers geworden en omvat nu ook rubber, chemie en andere producten.

J van Jongeren

Luxemburg is ook voor jongeren interessant, je kunt hier namelijk goed uitgaan. Populaire uitgaansplekken zijn: The Pulp Club, Chocolate Elvis, The Elevator Bar, Scott's, The Bronx, Didjeridoo, Marx, Eldoradio, The Light Bar, The Interview, Sodaz en Kulturfabrik.

K van Klimaat

Luxemburg heeft ongeveer hetzelfde klimaat als Nederland, met zachte zomers en koele winters. Over het algemeen heeft het land een gematigd zeeklimaat, ondanks dat het niet direct aan zee ligt.

L van Landschap

Het noorden van Luxemburg heet Ösling en maakt deel uit van de Ardennen. Dit landschap bestaat uit beboste bergen, rivierdalen en heuvels. In het zuiden is het land heuvelachtig.

M van Munteenheid

De munteenheid van Luxemburg is de euro. Verder is het prijsniveau ongeveer hetzelfde als het prijsniveau in Nederland. de M is ook van Mullertal: een prachtige wandelregio met als bijnaam "klein Zwitserland" waar je bergen, watervallen en riviertjes kunt vinden. Een prachtige wandelregio. 

N van Natuurpark

Het Duits-Luxemburgse Natuurpark ligt voor een gedeelte in Luxemburg, namelijk voor 375 km². Hier is een goede mogelijkheid om te wandelen en fietsen, doordat er routes op verschillende niveaus uitgezet zijn. Daarnaast zijn er in het park nog een aantal zeldzame en bijzondere dieren aanwezig, zoals de zwarte ooievaar.

O van Ontspanning

Als je wilt ontspannen kun je terecht in La Coque. Dit centrum bevat een bad van 50 bij 25 meter, een solarium, whirlpools, een fitnessruimte en verschillende sauna's. Daarnaast kun je er terecht voor een massage of andere behandelingen.

P van Populatie

Luxemburg heeft ongeveer 505.800 inwoners, waarvan een groot deel oorspronkelijk uit een van de buurlanden komt. Het percentage buitenlanders dat in Luxemburg woont is bijna 40 procent. De grootste groep buitenlanders zijn de Portugezen, 13 procent van de bevolking is Portugees.

Q van ?

R van Religie

Er is een schatting gemaakt dat 87 procent van de bevolking Rooms-Katholiek is. De overige 13 procent bestaat vooral uit Joden, Moslims en Protestanten.

S van Schengen

Schengen is een klein stadje dat in het drielandenpunt van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk ligt. Het herkenningspunt van de stad is de St. Marcustoren, die hoog boven de wijnranken van de Markusberg uitsteekt.

T van Taal

In Luxemburg worden drie officiële talen gesproken, namelijk Duits, Frans en Luxemburgs. Luxemburgs is een taal die aan het Duits is verwant. In 1984 heeft deze de status van een officiële taal gekregen.

U van Universiteit Luxemburg

De Universiteit Luxemburg is gesticht in 2003 en is verdeeld over 4 plaatsen in en rondom de hoofdstad. Er zijn meerdere faculteiten die de universiteit heeft en het hoofdgebouw bevindt zich in het stadsdeel Limpertsberg.

V van Vlag

De vlag van Luxemburg lijkt erg op onze vlag. Het is een vlag met drie horizontale banen rood, wit en lichtblauw. Deze vlag wordt als staatsvlag, civiele vlag en oorlogsvlag gebruikt. Voor de handelsvlag wordt een ander ontwerp gebruikt, deze heeft vijf blauwe en vijf witte horizontale banen met een rode gekroonde leeuw op de voorgrond.

W van Winkelen

In Luxemburg kunnen alle doelgroepen goed winkelen. Er liggen veel speelgoedwinkels en de hoofdstraat van Luxemburg-stad is Rue des Capucins. In deze belangrijkste winkelstraat zijn zowel exclusieve winkels als de meer betaalbare winkels te vinden.

X van ?

Y van ?

Z van Zomervakantie

Luxemburg is een populair land voor toeristen om in de zomervakantie heen te gaan. Dit omdat het niet té warm wordt in het land en er veel activiteit te beleven is.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen