Luxemburg

Brug in Luxemburg-stad, Luxemburg
Brug in Luxemburg-stad, Luxemburg

De hoofdstad van Luxemburg ligt in het zuiden van het land. Luxemburg is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg, het ligt in het kanton Luxemburg. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door de stad. Luxemburg is één van de rijkste steden van Europa. Het is een belangrijke stad voor de internationale bankwereld. Tegelijkertijd is de stad samen met Brussel en Straatsburg een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties; het Europese Hof van Justitie is er gevestigd.

Heb je weinig kennis van Luxemburg? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Luxemburg
Plaatsen in de buurt van Luxemburg (Luxemburg) :
 • Esch-sur-Alzette (16 km)
 • Larochette (21 km)
 • Schengen (23 km)
 • Grevenmacher (24 km)
 • Vianden (37 km)
 • Clervaux (51 km)
 • Ervaringen

  op 30 december 2016 plaats: Luxemburg, reisperiode: december 2016

  Bezoek Luxemburg niet in de Kerst vakantie! het is een saaie kompleet uitgestorven stad

  • Algemeen 2
  • Uitgaan 1
  • Cultuur 1
  • Restaurants 1
  • Bezienswaardigheden 1
  • Inwoners 2
  • Ligging 4
  op 5 september 2016 plaats: Luxemburg, reisperiode: augustus 2016

  Op een paar uur rijden ligt het prachtige Luxemburg. Nooit geweten dat dat zo mooi is. Prachtige natuur en Luxemburg stad is ook prachtig met veel culturele dingen. Mensen zijn over het algemeen vriendelijke en behulpzaam. Verschillende eettentjes.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 8
  op 10 december 2014 plaats: Luxemburg, reisperiode: december 2014

  Het prinselijk paleis en de kerk de Nôtre Dame zijn de moeite waard.

  • Algemeen 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  op 22 september 2011 plaats: Luxemburg, reisperiode: juli 2007

  Enkele jaren geleden hebben we een trip gedaan met onze auto via de LuLeKu: Luxemburg, Leuven en Keulen. Luxemburg is een goed onderhouden stad met veel historie. We hebben ook een mooie wandeling gemaakt door de bossen. Tijdens een van de dagen was er een wielerronde in Luxemburg. O.a. de gebroeders Schleck kwamen door de smalle straatjes gevlogen. Een erg gave happening!

  • Algemeen 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Luxemburg

  Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg (Luxemburg)

  Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg
  Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg
  Kaart met locatie Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg

  Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg is een prachtige kathedraal en bevindt zich in de hoofdstad van Luxemburg. De kathedraal is gebouwd in de 17e eeuw en deed dienst als een kerk van de Jezuïeten. In 1870 werd Luxemburg uitgeroepen tot bisdom en werd de kathedraal genaamd Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg gedoopt. Onder de kathedraal is een grote crypte te vinden waar familieleden zijn begraven van het groothertogdom. In de crypte vind je tevens het grafmonument van graaf Jan de Blinde.

  Historisch Museum van Luxemburg (Luxemburg)

  In het Historisch Museum van Luxemburg in Luxemburg-stad kom je alles te weten over de Luxemburgse hoofdstad. Het museum is te vinden in 4 oude herenpanden uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Je hebt in het museum twee delen. Een gedeelte gaat over de ontwikkelingen van de stad op het gebied van architectuur en de staat en is te vinden op de benedenverdieping van het museum. Het tweede gedeelte vind je op de bovenverdieping van het museum, hier zijn tijdelijke exposities over de geschiedenis van Luxemburg. Dit museum is zeer geschikt voor mensen die zich graag verdiepen in de geschiedenis van Luxemburg.

  Kerstmarkt Luxemburg-stad (Luxemburg)

  Kerstmarkt Luxemburg-stad
  Kerstmarkt Luxemburg-stad
  Kaart met locatie Kerstmarkt Luxemburg-stad

  In Luxemburg-stad is ieder jaar een grote kerstmarkt te vinden op het Place d'Armes. Leuke kraampjes zijn tijdens de decembermaand tevens te vinden op het charmante Place Paris. Op deze kerstmarkt zijn allerlei producten te koop waarbij ieder kraampje wel iets unieks aanbiedt. De meeste producten die verkocht worden zijn op een ambachtelijke manier gemaakt. De kerstartikelen en de duizenden lichtjes maken de sfeer tijdens je vakantie helemaal compleet.

  Musée de l'Etat (Luxemburg)

  Een van de meest belangrijke musea van Luxemburg is het Musée de l'Etat in Luxemburg-stad. Musée de l'Etat bevat een interessante kunstcollectie en je kunt er kennis maken met de geschiedenis van het land en de hoofdstad.

  Photothéque Luxemburg-stad (Luxemburg)

  De mensen die geïnteresseerd zijn in oude beelden van Luxemburg kunnen goed terecht in het Photothéque. In dit museum, in de hoofdstad Luxemburg-stad, worden meer dan 2 miljoen foto's tentoongesteld. Photothéque is een museum wat opgericht is om alle foto's uit het stadsarchief een plaats te geven. De oudste foto komt uit het jaar 1855. Tegenwoordig wordt de collectie ook regelmatig aangevuld met nieuwe fotoreportages en andere foto's.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Luxemburg bekijken.

  Vervoer

  Luxemburg bezit een internationale luchthaven en een TGV-station.

  Geschiedenis

  In 963 bouwde graaf Siegfried een kasteel met een eenvoudige verdedigingsmuur op de Bock-rots. Hieruit is de stad Luxemburg ontstaan. In de loop der eeuwen werden er aan de westzijde nog twee verdedigingsgordels aangelegd. Verschillende ingenieurs, waaronder Vauban, bouwden de stad uit tot één van de sterkste vestingen van Europa. Hierdoor kreeg Luxemburg de bijnaam Gibraltar van het Noorden. Tijdens het congres van Londen in 1867 werd Luxemburg neutraal verklaard en moesten de vestingwerken ontmanteld worden. Slechts 10% van de vesting is hierdoor bewaard gebleven, waaronder de kazematten die tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats dienden. De oude binnenstad en enkele overgebleven vestingwerken werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Luxemburg