Larochette

Kasteel in Larochette, Luxemburg
Kasteel in Larochette, Luxemburg

Larochette is een kleine stad en ligt aan de rand van een natuurgebied dat wordt beschouwd als 'Luxemburgs Klein Zwitserland'. De stad wordt ook de 'Parel van de Ardennen' genoemd. De Bleech is het centrum van de stad, de meeste festiviteiten spelen zich hier af. Larochette is ruim voorzien in restaurants, winkels, cafés en hotels. De stad is gebouwd in een kleine dal in een bosrijke buurt. Larochette ligt aan de rand van het Mullerthal en wordt omgeven door bossen en prachtige rotspartijen. De stad bied talrijke mogelijkheden voor een actieve vakantie, zo zijn er goed aangegeven wandelpaden.

Heb je weinig kennis van Luxemburg? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Larochette
Plaatsen in de buurt van Larochette (Luxemburg) :
 • Vianden (17 km)
 • Grevenmacher (20 km)
 • Luxemburg (21 km)
 • Clervaux (33 km)
 • Esch-sur-Alzette (36 km)
 • Schengen (36 km)
 • Ervaringen

  op 17 juni 2019 plaats: Larochette, reisperiode: juni 2019

  Rustgevende natuurlijke plaats

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Larochette

  Het kasteel van Larochette (Larochette)

  Het kasteel van Larochette
  Het kasteel van Larochette
  Kaart met locatie Het kasteel van Larochette

  Het kasteel van Larochette staat plaatselijk bekend als Château de Larochette. Het kasteel stamt uit het einde van de 11e eeuw. In 1255 werd het kasteel gekocht door Arnold III von Fels die in 1270 deelnam aan de kruistocht tegen de Franse koning Lodewijk IX. Aan het einde van de 14 eeuw was het kasteel uitgegroeid tot een Ganerbenburg. Dat betekende dat het kasteel bewoond werd door verschillende adellijke families. De families Homburg, Crehange, Pittingen, Fels en Fles-Reuland hebben hier gewoond. Er werden regels opgesteld in een 'Burgfrieden'. Het kasteel werd in 1565 verwoest door een grote brand. Door de ruzies tussen de erfgenamen werd het kasteel nooit eerder herbouwd maar pas in 1979 werd het kasteel gerestaureerd. Tussen 1983 en 1987 werd er een klein museum gevestigd in het kasteel. Het museum is nog steeds te bezichtigen.

  Kasteel van Beaufort (Larochette)

  Kasteel van Beaufort
  Kasteel van Beaufort
  Kaart met locatie Kasteel van Beaufort

  Het plaatsje Beaufort ligt midden in het Mullerthal, hier ligt het kasteel van Beaufort. De overblijfselen van een kasteel uit de 12e eeuw zijn er nog. Het kasteel is goed bewaard gebleven en ligt in een mooie omgeving. Door de lokale bevolking wordt het kasteel de Burcht Befort genoemd. Aan het einde van de 12e eeuw is het kasteel gebouwd door Walter von Wiltz. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere keren van eigenaar gewisseld en verbouwd. De Gouverneur van Luxemburg kocht in 1639 het kasteel voor de Spaanse Koning. De Spaanse koning vond het kasteel te verwaarloosd en liet ten westen van het kasteel een nieuw kasteel bouwen. Het oude kasteel raakte nog meer verwaarloosd. De Luxemburgse overheid kocht in 1850 het kasteel op en maakte er een beschermd monument van. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je veel dingen ontdekken. Zo kun je onder andere naar een ondergrondse kerker, een oude martelkamer en via een smalle trap de toren beklimmen. Het kasteel ligt ongeveer 13 km vanaf Larochette.

  Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart (Larochette)

  Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart
  Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart
  Kaart met locatie Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart

  De Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart zijn een bijzonder evenement in Larochette. Sinds 1974 worden er in deze sport pas wedstrijden georganiseerd. In 2000 organiseerden leden van de Luxemburgse vereniging het Europa Kampioenschappen rondom Larochette. Ieder najaar vinden er in Larochette de Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart plaats. Als afsluiting hiervan worden er bij goed weer in het centrum heteluchtballons midden tussen de huizen en hotels opgeblazen en start er een prachtige 'nightglow'. Als de ballonnen tussen de huizen opstijgen krijg je pas echt een idee hoe groot de ballonnen werkelijk zijn.

  Wandelen in Larochette (Larochette)

  Wandelen in Larochette
  Wandelen in Larochette
  Kaart met locatie Wandelen in Larochette

  De echte wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het plaatsje Larochette. Hier kun je prachtige wandelingen maken door velden en bossen. Niet alleen de natuur is hier interessant, maar ook de sporen van de geschiedenis. Zo zijn er overblijfselen aan te treffen van een Romeins kampement genaamd de “Nommerlayen”. In dit plaatsje zijn een aantal campings en hotels te vinden waar je in een ontspannende omgeving kunt overnachten.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Luxemburg bekijken.

  Vervoer

  Vanaf Nijmegen is Larochette ongeveer 3,5 uur rijden. In Larochette kun je wandelen over prachtige wandelpaden. Je kunt ook goed fietsen door de bossen. Je kunt zelf een fiets meenemen maar die kan je ook in de stad huren. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt ongeveer 25 km van het centrum af.

  Geschiedenis

  Larochette is waarschijnlijk ontstaan in een molen langs de witte Ernz. Rondom de molen stonden verschillende huizen. Alle huizen stonden dicht op elkaar en waren als een soort ei opgezet, dit zorgde voor de zelfverdediging. Vanuit dit kleine dorpje dat aan de voet van de Verluerekascht lag ontstond er een dorp. Er werden meer huizen gebouwd en er kwam een stadswal. De stadswal had 2 deuren, 1 bovenaan het dorp en de andere in het oosten aan de kant van de rivier. De deuren werden beveiligd door een ronde toren. Achter de molen stond een kerk, dit was de Sint-Nicolaaskerk en er lag een begraafplaats. Na 1714 toen Larochette onder de Oostenrijkse regering viel werd het pas echt een stad en gingen de ontwikkelingen van verschillende industrieën van start. De Sint-Nicolaaskerk werd in 1864 verwoest door een brand, net zoals de 75 omliggende woningen. In 1884 kwam er een nieuwe kerk, St. Donatus. Roketa, Rupes, Fels, Veilz, La Rochette, Feltz, La Roiche, Velz, Larochette, meer dan 800 jaar aan geschiedenis en de meest uiteenlopende namen en schrijfwijzen van deze stad. De Franse naam voor de stad is Larochette wat 'het rotse' betekent, de Luxemburgse naam Fiels betekent 'rots'. De Latijnse naam Rupe betekent 'rotsen', dit verwijst naar de rots waarop het kasteel is gebouwd. Velz of Fles is de Duitse naam voor de stad. In 1317 komt de eerste romantische naam voor de stad 'Larochette'.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Larochette