Cultuur in MongoliŽ

Een yurt op de steppe
Een yurt op de steppe

In Mongolië zijn veel sporen van oude tradities achtergebleven. Zo zijn er een aantal boeddhistische kloosters te vinden en leven de nomadenfamilies nog in traditionele vilttenten. Kleding, voedingswaren en dranken worden voornamelijk gemaakt van natuurlijke producten. De unieke bereiding van vlees maakt de Mongoolse barbecue erg populair en de inwoners drinken bij elke maaltijd thee met melk. In Mongolië staat muziek centraal in de cultuur waarbij de aandacht langzaamaan gaat naar westerse muziek en volksliederen.

Heb je weinig kennis van MongoliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religies

De grootste religie in Mongolië is het lamaïsme, dat een vorm van het boeddhisme is. Het boeddhisme wordt als de traditionele godsdienst gezien, terwijl het sjamanisme een godsdienst is dat al veel eerder bestond. In Mongolië werden veel kloosters gebouwd maar helaas moesten vrijwel al deze kloosters hun deuren sluiten, met uitzondering van het Gandan klooster.
Na het verdwijnen van het communisme rond 1990 bloeide het boeddhisme op. Het opbloeien werd sterk aangemoedigd door de overheid, die speciale wetten schreef in de nieuwe grondwet. Zo werd het boeddhisme gepromoot en de andere godsdiensten ontmoedigd. Veel boeddhistische kloosters werden heropend en nog steeds gaan veel jonge jongens 'in de leer'.

Nomadische leefstijl

De Mongoolse nomadenfamilies leven in traditionele vilttenten op het platteland. De nomaden zijn de hele dag druk bezig en staan vroeg op om de yaks te melken. De geiten worden te paard gehoed en de schapen worden geschoren en de wol ervan wordt verwerkt. Ook melken de nomaden paarden om deze te verwerken tot gedroogde wrongel, tot het drankje airag of tot yoghurt. Met veel geduld temmen de nomaden wilde paarden om deze vervolgens als vee te houden. Ten slotte wordt er in de bossen veel hout verzameld voor bij het huis.
Vraag gratis een offerte aan

Eet- en drinkgewoontes

De eetgewoontes van de Mongoolse inwoners hangen af van het seizoen. Zo wordt er in de lente en winter voornamelijk geiten- en schapenvlees gegeten, terwijl in de zomer vooral zuivelproducten worden genuttigd. Verder eet de bevolking het hele jaar door rijst. Wat het bereiden van vlees betreft is er bij de Mongolen sprake van een aparte methode. De stukken vlees worden namelijk op hete stenen gelegd om te garen. Daarnaast wordt vlees ook vaak gestoofd, gebraden of gefrituurd. Het is dan ook niet gek dat de Mongoolse barbecue erg bekend en geliefd is tot ver buiten de landgrenzen. Borts is een bekende term in de Mongoolse keuken dat schapen-, rund- en kamelenvlees inhoudt. Het vlees van deze dieren wordt in de zon gedroogd en voor een langere tijd geconserveerd.


Wat betreft drankjes is airag een bekende lekkernij. Het is een licht alcoholisch drankje dat van gegiste merriemelk wordt gemaakt. Voor de alcoholliefhebbers is het mogelijk om dit goedje verder te laten destilleren waardoor het alcoholpercentage met 12% kan worden verhoogd. Wat ook veel wordt gedronken door de Mongolen is een dikke melkcrème afkomstig van de yak, helaas is deze melk niet erg goed voor de lijn. Verder drinkt men er ook veel thee met melk, dat in Mongolië erg zout van smaak is. De thee wordt bij elke maaltijd genuttigd en aangeboden bij een bezoek. Ten slotte wordt op tafel als zoetigheid veelal aarul gepresenteerd. Dit is een keihard yoghurtbrokje voor bij de thee.

Kleding

De Mongoolse kleding is gemaakt van leer, textiel, vilt en schapenhuiden. In de wintertijd dragen de inwoners delen van schapenhuiden, in de lente en herfst donzen delen en in de zomertijd lichte delen. Bij de kleding speelt kleur een belangrijke rol. Oudere inwoners dragen merendeels donkere kleuren en jongeren dragen felle kleuren die deels zijn gedecoreerd. De kleur, het model en de decoraties van de jurken verschillen per etnische groep. Vrouwen mogen overigens meer decoraties op hun kleding dragen dan meisjes.

Muziek

Muziek is een centraal onderdeel van de Mongoolse cultuur. De langdurige nummers, de boventoonzang en de paard-hoofd violen zijn belangrijke kenmerken binnen de traditionele muziek. Binnen de muziek bestaan er verschillende thema's die verband houden met de etnische groepen. Naast de traditionele muziek zijn de westerse muziek en het ballet opkomend in Mongolië. Met name westerse pop, rock en de moderne volksliederen zijn erg populair onder de (jonge) bevolking.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

27 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen