Dieren in MongoliŽ

Przewalski paarden, Mongolie
Przewalski paarden, Mongolie

Mongolië staat bekend als het meest dunbevolkte land van de wereld en is 35 keer groter dan Nederland. In de uitgestrekte natuur van het land tref je veel verschillende planten en dieren aan. Mongolië is het ultieme land om oog in oog te staan met de meest bijzondere en zeldzame dieren. Zo kun je er onder andere de Gobibeer, de Mongoolse Gerbil, het Przewalskipaard en de sneeuwluipaard in het wild aantreffen.

Heb je weinig kennis van MongoliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gobibeer

In het natuurreservaat Gabi A kunnen naar schatting 20 tot 40 zeldzame bruine Gobiberen worden aangetroffen. De beersoort is vrij klein en weegt ongeveer 100 kilo. Zowel overdag als in de nacht is het dier actief. De Gobibeer is een alleseter maar zijn voorkeur gaat uit naar rabarberwortels en planten rondom de oases. Net zoals alle andere beren houdt de Gobibeer een winterslaap en is daarna erg moeilijk te traceren. De levensverwachting van de beer is 20 tot 30 jaar in het wild, tot 40 jaar in gevangenschap.

Ibex

In het Gobi Gurvansaikhan park leven circa 20.000 wilde Ibex geiten. De geit heeft lange horens die bij de mannetjes bijna een cirkel vormen. Het leefgebied wordt gedeeld met tamme soortgenoten en in de winter vormen de geiten groepen van ongeveer 70 dieren. In de lente leven de Ibex geiten individueel door de afwachting van jongen in de maand juni. De grootste bedreiging is de mens, die illegaal jaagt om hun vacht, vlees en horens.

Mongoolse Gerbil

De Mongoolse Gerbil is een klein knaagdier dat ook wel een renmuis, woestijnmuis, zandmuis of woestijnratje wordt genoemd. Zonder staart wordt de gerbil 110 tot 135 millimeter lang en weegt het dier in het wild gemiddeld 60 gram. Het knaagdier kan wel 50 centimeter hoog en 1 meter ver springen en leeft in de Mongoolse woestijn. De gerbil heeft een vriendelijk, sociaal, relatief intelligent, levendig en nieuwsgierig karakter en is ook overdag actief. De gerbil is zeer geschikt als huisdier.

Przewalskipaard

Ondanks dat het Przewalskipaard zwaar bedreigd werd, is het aantal wilde paarden tegenwoordig op een redelijk niveau. De circa 300 Prezwalski's leven nu in de streng beschermde gebieden. Deze paardensoort is kleiner en heeft een andere staart en kleur dan de gedomesticeerde soortgenoten.

Saiga-antilope

De Saiga-antilope is te herkennen aan de opvallende, opgezwollen neus die er onder andere voor zorgt dat de lichaamstemperatuur reguleerd kan worden. Sinds de vorige eeuw is het aantal antilopen van ruim 3 miljoen naar 1.500 teruggelopen. De bedreigde diersoort werd vervolgens beschermd in de Mongoolse natuurreservaten. Inmiddels is het aantal weer stijgende en kan de Saiga-antilope weer in kleine getale worden aanschouwd in de centraal-Aziatische steppen.

Sneeuwluipaard

De sneeuwluipaard mag tot de bedreigde diersoorten worden gerekend. Van de sneeuwluipaarden zijn er nog slechts 4.000 te vinden op de wereld en in Mongolië komt het dier alleen nog voor in de afgelegen gebieden van het Altaigebergte. De sneeuwluipaard valt tegen de rotsige achtergronden nauwelijks op en is een schuw, solitair dier. Inmiddels is vastgesteld dat het dier enorme afstanden kan afleggen voor het zoeken van voedsel.

Wilde Bactrische kameel

Net als bij het Przewalskipaard wordt er fanatiek gejaagd op de wilde Bactrische kameel voor het vlees. De kameelsoort wordt niet alleen bedreigd door mensen, maar ook door wolven. Vanwege het drastisch verminderde aantal wordt de Bactrische kameel in bescherming gehouden in het nationale park Gobi A. In dit Zuidwestelijke park wordt het aantal wilde kamelen op peil gehouden door de kruising met gedomesticeerde soortgenoten.

Wilde ezel

In het zuiden van Mongolië komen in de semi-woestijn ongeveer 10.000 wilde ezels voor. Deze ezel is een ondersoort van de Aziatische wilde ezels in China, India en Tibet. Het schuwe dier is weer in opkomst dankzij de jachtbeperkingen. In de winter vormen de ezels kuddes van ongeveer 1.000 en in de zomer kiezen de ezels voor kleinere groepen. Het gebalk heeft veel weg van hinniken en verstoort de stilte in het leefgebied. De wilde ezel is in staat om ondergrondse watervoorraden te vinden en open te krabben.

Witstaart gazelle

De witstaart gazelle steekt regelmatig in een groep van minstens één miljoen over de grens tussen Mongolië, Rusland en China tijdens de halfjaarlijkse trek. De gazelle kan worden aangetroffen in kuddes van tienduizenden exemplaren. De grootste bedreiging is de economische ontwikkeling van hun leefgebieden en de jacht op het vlees.

Zwartstaart gazelle

In het uiterste zuiden van Mongolië komt de zeldzame zwartstaart gazelle nog in het wild voor. De gazelle brengt de meeste tijd door in kuddes van 200 tot 300 dieren, met uitzondering van de zomer. In de zomermaanden vergezellen de gazellen zich in kleine groepjes. Omdat de jacht op deze dieren door de overheid wordt tegengegaan vormt de wolf tegenwoordig de voornaamste bedreiging voor de zwartstaart gazelle.

Heeft u interesse in een reis naar MongoliŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen