Cultuur in Myanmar

Bagan, Myanmar
Bagan, Myanmar

Het boeddhisme is de grootste religie in Myanmar en wat betreft eten vormt rijst de basis van de gerechten. In het land wordt veel thee en koffie gedronken, maar ook Coca-Cola is er niet onbekend. Myanmar kent daarnaast een aantal traditionele dansen en liederen en deze zijn veelal te zien en te horen tijdens de feestdagen. Door de vele invloeden van buitenaf is de cultuur in Myanmar divers en zeer interessant.

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Religies

Het geloof dat het meest voorkomt in Myanmar is het boeddhisme. Dit is veelal terug te zien in de gebouwen die het land rijk is. Zo zijn er veel boeddhistische tempels te vinden waar nog steeds veel mensen komen om te bidden. De 98 meter hoge boeddhistische tempel Swedagon Pagode is veruit de meest bekende. Het percentage boeddhisten is 89%. Daarnaast behoort 4% bij het christendom en de islam. Ten slotte gelooft de rest van de bevolking in geesten, ofwel het animistische geloof.

Eten en drinken

In Myanmar kom je maaltijden uit verschillende keukens tegen. De Birmese, de Chinese en de Indische keuken zijn het meest geliefd. Rijst is vrijwel altijd de basis voor ieder gerecht. In het land kan het wel eens voorkomen dat het eten koud wordt geserveerd, controleer daarom altijd even of de gerechten goed gekookt of gebakken zijn voor je het gaat eten. Er is altijd wel ergens rijst met gebakken groenten te verkrijgen, hiermee kan weinig mis gaan. Naast deze warme gerechten kun je in elke lokale supermarkt volop vers en sappig fruit vinden. Niet geschild fruit kan zonder problemen gegeten worden.
Naast eten zijn ook flessen water in elke supermarkt te verkrijgen. De mogelijkheid bestaat om blikjes Coca-Cola te kopen. Een andere, en goedkopere, mogelijkheid is om cola van een lokaal merk te kopen. Dit scheelt je al snel 250 á 350 Kyat.
Een typisch fenomeen in Myanmar zijn de tea-shops. Dit zijn winkeltjes waar je koffie, Chinese thee of gewone thee kunt bestellen. Deze dranken gaan vaak gepaard met hartige hapjes. In deze zogeheten tea-shops zul je veel lokale inwoners aantreffen.
Vraag gratis een offerte aan

Muziek en dans

De muzikale tradities van Myanmar hebben veel overeenkomsten met die uit andere landen in de regio zoals die uit China en Thailand. In de oude hofdans van Myanmar zijn verschillende poses erg belangrijk. Zo zijn er veel verrassende hoekige en energieke bewegingen. De poses worden gebruikt voor het inpalmen van een geliefde of om de rivaal de loef aan te steken. In de vrouwendansen wordt de zachtheid benadrukt door de gracieuze zachte bewegingen van de handen en ledematen.

In de mannendans komen juist de ruige, machtige bewegingen voor. In deze dans komen duidelijk de goden en prinsen terug. In de mannendans wordt gebruikgemaakt van overdreven kostuums, grove houdingen en ruime bewegingen.

Feestdagen

Myanmar kent voornamelijk de boeddhistische feesten en festivals. Vooral wanneer de volle maan schijnt worden op diverse plaatsen feesten georganiseerd. Hieronder volgt een overzicht van de nationale feestdagen in Myanmar die elk jaar op dezelfde datum plaatsvinden:
- 4 januari, Dag van de onafhankelijkheid
- 12 februari, Union Day
- 3 maart, Peasant’s Day
- 13 t/m 16 april, Thingvan (Water Festival)
- 17 april, Burmese New Year
- 1 mei, Dag van de arbeid
- 25 december, Kerstmis

Ook zijn er feestdagen waarvan de datum elk jaar verschilt:
– februari/maart, Shwedagon Pagode Festival Yangon
– april/mei, Buddha’s Birthday
– mei/juni, Nat Festival Mount Popa
– september/oktober, Paung-Daw-U Inle Lake
– september/oktober, Festival of Light.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen