Reisadvies: is Myanmar een veilig vakantieland?

Reisadvies Myanmar
Reisadvies Myanmar

Myanmar is een boeddhistisch land. Het land is erg religieus en kent dan ook vele indrukwekkende boeddhistische bezienswaardigheden. Het land heeft enorm veel te bieden voor toeristen, maar het reisadvies voor Myanmar is momenteel negatief. Het land gaat al lange tijd gebukt onder een strenge dictatuur dat zorgt voor veel onrust.

Myanmar, dat voorheen Birma heette, is een Aziatisch land dat is gelegen tussen India en China. Myanmar grenst daarnaast ook aan de landen Bangladesh en Thailand. In het zuiden grenst het land aan de Indische Oceaan. Het land is ongeveer zestien keer groter dan Nederland. Myanmar staat vooral bekend om de prachtige boeddhistische tempels, paleizen en beelden. En om de vele diersoorten die er in het wild leven: olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers en apen. Naast de wilde dieren kent Myanmar veel giftige slangen en vlindersoorten. Het landschap kenmerkt zich door regenwouden, bossen en berggebieden. Myanmar heeft dus veel moois te bieden, maar hoe veilig is het land?

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Myanmar

Het reisadvies voor Myanmar is grotendeels oranje met grote stukken rood. Er geldt dus een negatief reisadvies voor Myanmar. Reis niet naar de staten Chin, Kachin, Sagaing of naar het noorden van de staat Rakhine en het noorden van Shan. Reis ook niet naar de grensgebieden met Thailand, Laos, China, India en Bangladesh. Deze gebieden krijgen een rood reisadvies. Voor de overige gebieden in Myanmar geldt een oranje reisadvies. Reis alleen indien noodzakelijk naar deze gebieden in Myanmar. Om Myanmar in te mogen moet je in het bezit zijn van een geldig vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test kunnen laten zien (niet ouder dan 48 uur). Daarnaast moet je een reisongevallenverzekering met COVID-19-dekking afsluiten bij Myanma Insurance. Tot slot moeten alle reizigers bij aankomst in Myanmar nog een sneltest doen.
Reisadvies Myanmar

Onveilige gebieden in Myanmar

De overheid raadt af te reizen naar het noorden van de staat Rakhine, de staat Chin, de staat Kachin, de staat Sagaing en het noorden van de staat Shan. De spanningen zijn hier hoog en er vindt regelmatig geweld plaats tussen gewapende groeperingen en het leger. Dit maakt de situatie in deze staten onvoorspelbaar. Reis ook niet naar het grensgebied met Thailand. Sinds de staatsgreep hebben diverse activisten hier hun toevlucht gezocht. Dit is voor het leger aanleiding om militaire acties uit te voeren. In de overige grensgebieden liggen nog onontplofte mijn en explosieven waardoor het wordt afgeraden hiernaartoe te reizen. Voor de rest van Myanmar wordt geadviseerd hier alleen naartoe te reizen indien noodzakelijk. 

Oude tempelruïnes in Bagan, Myanmar
Oude tempelruïnes in Bagan, Myanmar
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Myanmar

In heel Myanmar geldt een noodtoestand. De veiligheidssituatie is onstabiel en onrustig. Het land verkeert in een economische crisis en de conflictsituatie zorgt voor spanningen en geweld. In heel het land komen gewelddadige demonstraties met bomaanslagen voor en gevechten tussen gewapende groeperingen en het leger.

De oude Sulamani Tempel in Bagan, Myanmar
De oude Sulamani Tempel in Bagan, Myanmar

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor reizen naar Myanmar is een geldig paspoort vereist. Deze dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn bij aankomst in Myanmar. Naast een geldig paspoort heb je ook een toeristenvisum nodig om het land in te mogen.
  • Neem voldoende contant geld mee (denk aan dollars of euro's)
  • Myanmar is een streng boeddhistisch land en kent strenge regels rondom beelden en afbeeldingen van Boeddha. Zo is het strafbaar om een tatoeage van Boeddha te hebben en mag je ook niet zomaar een beeld van Boeddha in- of uitvoeren. Ook kritiek op het boeddhisme en onfatsoenlijk gedrag kunnen leiden tot gevangenisstraf.
  • Sinds de staatsgreep in Myanmar wordt alle kritiek hierop vervolgd.
  • Het is verboden om foto's en video's te maken van militaire objecten, mensen in uniform en infrastructuur.
  • Myanmar kent een regenseizoen. Deze loopt van juni tot en met november. In deze periode is er kans op zware regenbuien die kunnen leiden tot overstromingen. Vooral tussen april en november is er een verhoogde kans op tropische stormen die veel schade aan kunnen richten.
  • Myanmar ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Hierdoor is er in heel het land kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami's.
  • LHBTIQ+'s wordt niet algemeen geaccepteerd in Myanmar.
  • In Myanmar is prostitutie is strafbaar. 
  • Het bezitten, verhandelen en gebruik van drugs is strafbaar in Myanmar en wordt streng bestraft. Voor een klein vergrijp kan je al een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen, of zelfs de doodstraf.

Link

Voor het meest actuele reisadvies voor Myanmar kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen