Reisadvies: is Myanmar een veilig vakantieland?

Kinderen in Myanmar
Kinderen in Myanmar

Myanmar, dat voorheen Birma heette, is een land gelegen tussen India en China. Het land is ongeveer zestien keer groter dan Nederland. Myanmar staat bekend om de vele giftige slangen en vlindersoorten. Toch wordt het land het meest gekenmerkt door de strenge dictatuur. Hierdoor is er sprake van onrust in het land en is het er niet altijd veilig voor bezoekers. Er zijn dan ook een aantal onveilige gebieden aangewezen door de Rijksoverheid. Voor het reizen in Myanmar geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Voor bepaalde delen van Myanmar geldt een negatief reisadvies. Ook voor de rest van het land gelden veiligheidsrisico's. 

Onveilige gebieden

Op 8 november 2015 vonden er in Myanmar verkiezingen plaats. Er blijft een verhoogde kans op spanningen en ongeregeldheden. Wees alert als je in Myanmar bent. Vermijd (grote) publieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld via de media. Daarnaast wordt het afgeraden om te reizen naar:

- De staat Rakhine aan de grens met Bangladesh, in het zuidwesten. Dit advies geldt niet voor de badplaats Ngapali. Ook kun je van en naar Ngapali reizen via de luchthaven van Thandwe.

- Het noordelijk grensgebied, vooral de staat Kachin en het noorden van de staat Shan. In het noordelijke grensgebied van Birma/Myanmar is veel geweld. Sinds 2012 vecht het leger er met verschillende bevolkingsgroepen. Ook zijn er drugsbendes actief.

- Het grensgebied met Thailand. Bij de grens met Thailand kunnen gevechten ontstaan tussen het Birmese/Myanmare leger en verschillende bevolkingsgroepen. De partijen hebben hun vijandigheden officieel gestaakt en de grens kan weer worden overgestoken. Maar de kans op geweld blijft bestaan. Daardoor kunnen grensovergangen tussen beide landen gesloten worden. In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen.

Veiligheid Naypyidaw
Naast de standaard veiligheidsrisico's voor grote steden is de hoofdstad van Myanmar redelijk veilig. Het wordt wel aangeraden om publieke bijeenkomsten te vermijden.

Houd ook hier rekening mee

- Wanneer je op vakantie gaat naar Myanmar worden er enkele vaccinaties aangeraden. Het is verstandig om je vooraf te laten inenten tegen DTP, geelzucht en tyfus. Ook is het raadzaam om malariatabletten te slikken. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum. Het is handig om ORS mee te nemen op vakantie, voor het geval je te maken krijgt met diarree. Het water in de kranen is voor Nederlanders niet te drinken. In de winkels en op de markten zijn flessen water te koop. Bij het kopen van water in de winkel dien je wel goed te controleren of de dop goed dicht zit, om zo ziektes te voorkomen. Indien je besluit om een trekkingtocht te gaan maken, dan is het mogelijk om water te drinken uit een rivier of stroompje. Dit water zul je wel eerst moeten koken.

- Myanmar kent een tropisch klimaat dat in 3 seizoenen kan worden verdeeld. Van maart t/m mei is het er heet en droog waarbij de temperaturen in de hoofdstad Rangoon kunnen oplopen tot 40°C. In de maanden mei t/m oktober is er de moesson. Gedurende deze periode valt er de meeste regen, met name van juni tot augustus. De gemiddelde temperatuur in het land is 25°C. Een bezoek aan de Golden Rock wordt gedurende deze tijd afgeraden. De beste tijd om het land te bezoeken is van november t/m februari. Dit is het koele en droge seizoen met een temperatuur van gemiddeld 25 tot 30°C. In de ochtend kan het in deze periode echter wel behoorlijk fris zijn.

Berglandschap Myanmar
Berglandschap MyanmarHoud de site van Rijksoverheid in de gaten voor de actuele ontwikkelingen. 

Heeft u interesse in een reis naar Myanmar? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen