Klimaat Myanmar

Myeik landschappen
Myeik landschappen

Myanmar is een land in Azië dat voor het jaar 1889 Birma heette. Internationaal wordt het land zelfs nog altijd zo genoemd, onder andere door de westerse media. Over het klimaat gesproken kent Myanmar een drietal van tropische en subtropische klimaten. Het grootste gedeelte van Myanmar kent een moessonklimaat en het tropische savanneklimaat. In het noordoosten van Myanmar is er sprake van een warm chinaklimaat. Verder kent Myanmar twee seizoenen, namelijk het regenseizoen en het droge seizoen. Er wordt gesproken over het feit dat mensen het droge seizoen nog weer opsplitsen op basis van temperatuur. Dit komt namelijk doordat aan het einde van het seizoen de temperaturen dermate hoog oplopen, dat er wordt gesproken van een zogenaamd heet seizoen.

Landschappen Myanmar
Landschappen Myanmar

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Temperaturen in Myanmar

De temperatuur in Myanmar is zeer aangenaam en het is dan ook het hele jaar door altijd warmer dan dertig graden. Uitzonderingen in Myanmar zijn de hoge gebergtes, die je in het uiterste noorden, het oosten en het westen treft. Door de hoogteverschillen hebben deze berggebieden vaak te maken met aanzienlijk lagere temperaturen dan op de laagvlakte in centraal Myanmar en de kust. De hoogste berg in Myanmar is de Hkababo Razi met een hoogte van 5.881 meter. Deze berg heeft boven een hoogte van 4.500 meter te maken met eeuwige sneeuw, barre weersomstandigheden en gletsjers. Dit komt door de harde wind die op deze hoogte waait. De temperatuur op de laagvlakte en langs de kust ligt tijdens het begin van het droge seizoen rond de 30-33 graden Celcius. Vanaf januari is duidelijk te zien dat de temperatuur oploopt naar gemiddeld 36 tot 38 graden. In mei begint de jaarlijkse zuidwestmoesson en deze zorgt voor veel regen, tevens daalt de temperatuur aanzienlijk in deze periode naar 30 tot 33 graden. De laagste temperatuur wordt gemeten aan het einde van de nacht. In de wintermaanden is het dan ongeveer 18 tot 23 graden en in de zomer is het circa 23 tot 27 graden.

Uitzicht Mrauk U
Uitzicht Mrauk U

Regenseizoen in Myanmar

Vanaf mei zorgt de zuidwestmoesson voor een regenseizoen in Myanmar. Vooral in het deltagebied merk je dit. Het deltagebied ligt dan ook direct aan de kust. De hoeveelheid neerslag kan hier oplopen tot maandelijkse hoeveelheden boven de vierhonderd millimeter. Het regenseizoen vindt plaats in de periode van mei tot en met oktober. Hierna neemt de hoeveelheid neerslag ineens flink af. De luchtvochtigheid neemt niet meteen af, dit duurt nog wel een aantal weken voordat deze weer wat is afgenomen. In de kustgebieden valt per jaar 5.000 millimeter aan regen en in het deltagebied valt er gemiddeld 2.500 millimeter aan neerslag.

Ngapali strand
Ngapali strand
Vraag gratis een offerte aan

Natuurrampen in Myanmar

Mede door de moessons in het land zijn natuurrampen, zoals overstromingen en aardbevingen helaas regelmatig aanwezig. Bijna ieder jaar bericht de media wel over het feit dat er meerdere doden zijn gevallen door de natuurrampen. Meestal heeft Myanmar geen last van orkanen. Door de geografische ligging van het land hebben de orkanen relatief weinig kans om Myanmar te bereiken. Mocht een orkaan Myanmar wel bereiken, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn. Dit gebeurde in het jaar 2008, waarbij cycloon Nargis naar schatting ongeveer honderdduizend dodelijke slachtoffers veroorzaakte. Daarom is het belangrijk om van te voren goed uit zoeken wat de weersvoorspellingen zijn voor Myanmar.

Mingun
Mingun

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen