Top 10 bezienswaardigheden Myanmar

Bagan
Bagan

Onder het militaire regime kende Myanmar weinig tot geen toerisme. Het land is de laatste jaren echter erg in opkomst. En dat is met een reden, want Myanmar is een prachtig land. Tempels, meren, witte zandstranden, van al het moois wat Myanmar te bieden heeft hebben we een top tien voor je samengesteld.

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

10. Amarapura

Amapura is een van de koningssteden. Hier vind je de U Bein's Brug. De brug ligt over het Taungthanmeer en is gebouwd in 1870. Hij is met 1,2 kilometer de grootste teakhouten brug ter wereld. Verder vind je in Amapura het twee eeuwen oude Mahagandayonklooster. Hier worden jonge monniken onderwezen. Zij vormen rond 10:00 uur lange rijen voor de keuken van het complex, waar ze hun laatste maaltijd van de dag krijgen.

9. Hpo Win Daung

Boeddhistische gelovigen hebben onderaan de berg 497 grotten uitgehakt. Hierin staan ruim 25.000 oude Boeddhabeelden. De grotten zijn versierd met monolithische beelden en kleurrijke muurschilderingen. De grotten vormen een lint van ruim 2 kilometer. Aan de overkant van de grotten ligt Sheba Hill. Dit is een in de bergen uitgehakt verzonken stadje.

Vraag gratis een offerte aan

8. Mingun

Mingun staat bekend als de plaats waar 's wereld grootste tempel had moeten staan. In 1790 werd begonnen met de bouw van de tempel die een hoogte van 152 meter had moeten bereiken. Met de plotselinge dood van Bodawpaya in 1819 kwam een abrupt einde aan de bouw. Door de grote onvrede onder de bevolking werd de tempel niet afgemaakt. Toch is de tempel nog altijd erg indrukwekkend en zeker het bezoek waard.

7. Mount Popa

Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een bedevaartsoord voor de Birmezen. Hier worden de 'nats', de geesten, vereerd. Op de Mount Popa ligt een heiligdom voor de nats waar de 37 belangrijkste worden verbeeld en vereerd. Hier kun je beter geen zwarte of rode kleding dragen, geen slechte dingen zeggen en geen vleesproducten meenemen, dit stemt de geest slecht en dat betekent onheil.

6. Mandalay

Mandalay is met 900.000 inwoners de tweede grote stad van Myanmar. Het is het religieuze centrum van het land en heeft honderden boeddhistische bouwwerken, zoals de Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster. Een hoogtepunt is de Kuthodaw-pagode. Hier staat in 729 marmeren stenen de Tripitaka, de lessen van Boeddha, opgesteld. Elke steen is in een mini-pagode geplaatst en het wordt 's werelds grootste boek genoemd. Daarnaast is het Fort van Mandalay, gelegen aan de Mandalayheuvel, een aanrader.


5. Pindaya Caves

De Pindaya Caves zijn een bedevaartsoord en populaire toeristische attractie. Ze bestaan uit drie kalksteengrotten in een lijn van noord naar zuid, maar alleen de zuidelijkste kan bezocht worden. De grot wordt gekenmerkt door het interieur dat meer dan 8.000 Boeddhabeelden bevat. De oudste van de beelden dateert uit 1773. De collectie is een indrukwekkende weergave van de Boeddhistische iconografie van de vroege 18e eeuw tot aan de moderne tijd.

4. Monywa

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de indrukwekkende en belangrijke Thanbuddhay-pagode, die wordt vergeleken met Borobudur in Indonesië. De pagode is vierkant en loopt trapsgewijs naar boven. Hij stamt uit 1303 maar werd herbouwd in 1939. Er staan hier ongeveer 500.000 Boeddhabeelden, velen zijn tussen de 10 en 15 centimeter hoog. Dichtbij is de Bodhi Tataung, een Boeddhabeeld dat met zijn 129-meter hoogte het op twee na grootste standbeeld ter wereld is.


3. Yangon

Rangoon is de grootste stad van Myanmar en was tot 2005 de hoofdstad van het land. De levendige stad kent vele pagodes, heeft bazaars rondom de Bogyoke Aung San-markt en kent een Brits-koloniaal stadsdeel. Maar Rangoon is met name bekend vanwege de Schwedagonpagode, de belangrijkste tempel van Myanmar. De tempel is met een hoogte van bijna 100 meter overal in de stad goed te zien. De pagode is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen.


2. Bagan

Pagan werd gesticht in 849 en kent tegenwoordig de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa's ter wereld. De tempels zijn te vinden in de Bagan Archaeological Zone, een gebied dat ruim 42 kilometer beslaat. De belangrijkste vind je in een straal van een kilometer rondom het ommuurde Old Bagan. Een aanrader is om een fiets te huren in het dorp waarmee je het tempelgebied verkent.

Bagan, Myanmar
Bagan, Myanmar

1. Inlemeer

Het Inlemeer strekt zich uit over 20 kilometer in de lengte en 5 kilometer in de breedte. Het is bekend vanwege de dorpen op palen, de drijvende tuinen en de beenroeiers. De beenroeiers zijn vissers die met één been roeien zodat ze de armen vrij houden om het visnet uit te gooien. De drijvende tuinen worden gecreëerd door een laag aarde aan moerasplanten vast te binden. Het meer is omgeven door bergen waar veel bergstammen wonen. Rondom en op het meer wonen de shans en de Intha's. Het bekendste dorp is Ywama, met houten huizen op palen en kanalen als straten.

Inlemeer Myanmar
Inlemeer Myanmar


8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen