Aardbevingen in Myanmar

In Azië vinden regelmatig aardbevingen plaats en dit geldt ook voor Myanmar. De meest recente aardbevingen waren op 24 april 2011. Op de schaal van Richter hadden deze aardbevingen een kracht van 6,8. De belangrijkste oorzaak van de bevingen is de ongunstige ligging van het land. De communicatie met de getroffen gebieden was erg lastig en de slechte toegankelijkheid maakte het des te lastiger om hulp te bieden. De aardbevingen hebben veel schade aangericht.

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Meest recente aardbeving

De laatste aardbevingen die in Myanmar plaats hebben gevonden waren op 24 april 2011. Niet alleen een gedeelte van Myanmar, maar ook de aangrenzende gedeeltes van Thailand en Laos zijn door 2 aardbevingen getroffen. Dit gebied wordt ook wel de Gouden Driehoek genoemd. De aardbevingen hadden een kracht van 6,8 op de schaal van Richter en vonden plaats op ongeveer 10 kilometer diepte. 

Ongunstige ligging

De meest belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de aardbevingen is de ongunstige ligging. Het is een dunbevolkt gebied dat vrij ontoegankelijk is. Het gebied kan onder andere gekenmerkt worden door de heuvels. Bijna al deze heuvels zijn het gevolg van aardbevingen. Net als Japan bevindt Myanmar zich op verschillende tektonische platen. Deze platen worden gescheiden door de zogeheten Grote Euraziatische Plaat. De meest recente bevingen in Myanmar waren het vervolg op de zware aardbeving van Japan. Deze aardbeving had een kracht van maar liefst 9,0. Vraag gratis een offerte aan

Moeizame communicatie

In Myanmar is de technologie niet zo ontwikkeld als in Nederland. Daar komt nog eens bij dat grote delen van het land vrij ontoegankelijk zijn waardoor het lastig is om in contact te komen. Dit geldt ook voor de Gouden Driehoek. Tijdens de meest recente aardbevingen was de communicatie met mensen erg moeilijk, mede dankzij het feit dat de telefonie niet meer werkte. Hierdoor was het lastig om in te schatten hoe groot de impact was van de aardbeving.

Materiële schade

De materiële schade bij de aardbevingen die plaats hebben gevonden in Myanmar was groot. Zo worden vele steden en dorpen verwoest. In het gebied zijn ruim 700 huizen ingestort. In het getroffen gebied wonen circa 18.000 mensen, van wie er op zijn minst 3.000 dakloos zijn geworden. Naast huizen zijn ook veel publieke gebouwen waaronder ziekenhuizen en kloosters ingestort als gevolg van de bevingen. In Kyarkuni is een kapel ingestort waarbij 20 personen om het leven zijn gekomen.

Hulp voor slachtoffers

De recente aardbevingen hadden niet alleen materiële gevolgen, maar ook emotionele en fysieke gevolgen. Er zijn 75 mensen om het leven gekomen en veel mensen zijn gewond geraakt. Inwoners van de verwoeste steden en dorpen moesten de nacht buiten doorbrengen. In Tarleh was er slechts één dokter aanwezig. De gewonden werden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Militairen hielpen bij het zoeken naar overlevenden.

Naast nationale hulp wordt er ook internationale hulp geboden. Organisaties als LEPRAzending Myanmar en The Christian Leprosy Mission hebben zich ingezet voor de getroffen gebieden. Voor er hulp kon worden geboden, moest bekend zijn hoe de lokale situatie was. Een tijd later, toen ook de communicatie wat beter verliep, konden de organisaties hun steentje bijdragen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen