Klimaat NamibiŽ

Kalahari woestijn
Kalahari woestijn

Namibië is een land wat zuidelijk is gelegen op het continent Afrika. De landen Zuid-Afrika, Botswana en Zambia grenzen aan het land. Tevens ligt Namibië aan de Atlantische Oceaan. Sinds het jaar 1990 is het land volledig onafhankelijk. Relatief gezien is Namibië een arm land. Het land kent een aantal complexe ecosystemen die zij mede te danken hebben aan de drie verschillende klimaten die heersen in Namibië. Het grootste gedeelte van Namibië kent een woestijnklimaat. Daarnaast kent het noordwesten, zuiden en de westelijke helft van centraal Namibië een warm woestijnklimaat. Het zuidwestelijke kustgebied van Namibië kent een koud woestijnklimaat. Tenslotte kent het noorden, noordoosten, oosten en het zuidoosten van Namibië een warm steppeklimaat.

Heb je weinig kennis van NamibiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Neerslag in Namibië 

Stel je gaat op vakantie naar het prachtige Namibië, dan hoef je over neerslag niet in te zitten. Vooral in het woestijngebied heerst vrijwel een permanente droogte. Op jaarbasis valt er in dit gedeelte van Namibië slechts tien tot twintig millimeter aan neerslag en dat op jaarbasis. Het is moeilijk te voorspellen wanneer er precies neerslag valt. De grootste kans op neerslag is tijdens de periode van november tot en met maart. Deze neerslag valt met name in het relatief nattere oosten van Namibië. In het noordoosten is hier sprake van een relatief natter seizoen in die periode in verhouding tot de rest van het jaar.

Zonsondergang Namibië
Zonsondergang Namibië

Temperaturen in Namibië

De temperaturen zijn wisselend verdeeld over het land. Zo kunnen de maximumtemperaturen afwisselen van 26 tot 36 graden in het noordoosten tot 'slechts' 20 tot 25 graden in het koelere zuidwesten. In de winter kan het landinwaarts s'nachts afkoelen tot het vriespunt. De winterperiode in Namibië loopt van juni tot en met augustus. In de zomer is deze temperatuurdaling in de nacht veel minder stevig, dan daalt de temperatuur namelijk maar naar tien tot twintig graden. In Namibië zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van de seizoenen in Nederland. Als het in Nederland zomer is, dan is het in Namibië winter. Van een echte winter zoals we die in Nederland kennen is niet te spreken als je kijkt naar het feit dat het in Namibië nog minimaal 20 graden is overdag. Wil je er tijdens de wintermaanden even tussenuit, dan kun je ervoor kiezen om naar Namibië te gaan, hier is het dan hartje zomer. Maar ook als het in Namibië winter is kun je er terecht voor een vakantie met heerlijk weer.

Kalahari
Kalahari
Vraag gratis een offerte aan

De Namib woestijn

In Namibië vind je de oudste woestijn ter wereld, namelijk de Namib woestijn. Het unieke van deze woestijn is dat het direct aan de kust begint. Dat dit deel van Namibië zo droog is komt met name door de Hadleycel. Deze zorgt voor een droge stroming in zuidwaartse richting naar Namibië. Ter hoogte van de dertigste breedtegraad zorgt deze verticale stroming voor een erg constant hogedrukgebied waarbij relatief gezien koele lucht vanuit de atmosfeer naar beneden waait. Deze koele lucht zorgt ervoor dat met name in het zuidwesten van Namibië de temperatuur wat afzakt. Ook is de Hadleycel de reden dat dit gebied de temperatuurcriteria haalt om van een woestijnklimaat te spreken.

De Namib woestijn
De Namib woestijn


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen