Nepal van A tot Z

Annapurna
Annapurna

Nepal ligt in de Himalaya tussen India en China. Het is een bergachtig land, van de 10 hoogste bergen in de wereld liggen er 8 in Nepal. Het is dan ook een populair land om trekkings te maken.

Heb je weinig kennis van Nepal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Annapurna

Nationaal Park Annapurna is een goed uitgangspunt voor het maken van trektochten. Je vindt er een uniek landschap met tropische valleien, woestijnlandschappen, watervallen. De ronde van Annapurna is een van de drukste trektochten van Nepal.

B van bloedzuigers

Tijdens de moesson komen er in de Terai en in de beboste zones bloedzuigers voor. Trek deze beestjes nooit van je af, zo kunnen er ernstige infecties ontstaan. Een middel wat wel werkt is zout. Strooi dit over de bloedzuigers en ze laten direct los.

C van Chitwanpark

In het natuurreservaat Chitwanpark in de Terai kom je ongetwijfeld neushoorns en olifanten tegen. Je kunt zelfs een olifantentocht maken. De bomen in het park staan stuk voor stuk als kunstwerken in landschap. Het Chitwanpark is het bekende reservaat van Nepal.

Nationaal Park Chitwan
Nationaal Park Chitwan

D van Dasain

Ieder jaar in september/oktober wordt de belangrijkste nationale feestdag van Nepal gevierd, Dasain. Dit 15-daagse offerfeest begint bijna overal met vliegerwedstrijden. Er worden o.a. buffels, hanen en rammen geofferd.

E van Mount Everest

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld (8.848 m) en ligt in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. De eersten die de Everest beklommen (en levend terugkwamen) waren Edmund Hillary en zijn begeleider Tenzing Norgay. Op 29 mei 1953 bereikten zij de top, weliswaar met hulp van een zuurstofapparaat. René de Bos was op 7 oktober 1990 de eerste Nederlander die (ook met zuurstofapparaat) voet op de top zette.

Mount Everest
Mount Everest

F van flora en fauna

In Nepal wonen verschillende soorten reptielen, vogels en zoogdieren zoals sneeuwluipaarden, olifanten, wolven en krokodillen. Doordat Nepal alle klimaten heeft het land een uitzonderlijke begroeiing. De Rododendrons is de nationale bloem, en kan tot wel 15 m hoog worden.

G van Ganden

Het klooster van Ganden in Ganden (Tibet) is prachtig gelegen op 4.700 m hoogte. Het klooster is gebouwd in 1409 door Tsongkhapa, de stichter van de sekte. Dit is echt een interessante bezienswaardigheid als je in deze buurt komt.

H van Himalaya

De Himalaya is het hoogste en op een na grootste gebergte van de wereld. Het gebied strekt zich uit van Pakistan over India, Nepal, Tibet en Bhutan. Van de 14 bergtoppen boven de 8000 m liggen er 9 in Nepal of aan de grens. De bergen zijn voor de Nepalezen heilig. De bergen worden beschouwd als de woonplaats van de goden en behoren tot de volksmythologie.

I van Indisch Subcontinent

Sommige delen van Nepal maken deel uit van het Indisch Subcontinent. Het gebied wordt een subcontinent genoemd omdat het op een eigen tektonische plaat ligt, de Indische plaat. Hierdoor wordt het gebied van de rest van Azië wordt afgezonderd.

J van Janakpur

De stad Janakpur doet een beetje Indiaas aan met de kleine straatjes, overvolle riksja`s en veelkleurige sari`s. De stad is een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes, volgend de legende zijn de goden Rama en Sita hier getrouwd.

Inwoners van Janakpur op een riksja
Inwoners van Janakpur op een riksja

K van Kathmandu

Kathmandu is een van de meest vervuilde steden ter wereld maar het is ook een culturele, historische en menselijke parel. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden zoals Durban Square, het standbeeld van Garuda en de Jagannath Temple.

L van landbouw

De overgrote meerderheid van de Nepalezen werkt op het land. De landbouw is nog steeds een van de belangrijkste pijlers van de economie. Er wordt voornamelijk jute, maïs, rietsuiker en rijst verbouwd.

M van Mahabharata Lekh

De Mahabharata Lekh is een bergketen met toppen vaak hoger dab 3.000 m. De Mahabharata Lekh is gelegen tussen de Terai en het Nepalese plateau. Het rivierwater stroomt vanuit hier naar de Ganges.

N van Nepali

Nepali is de officiële taal van Nepal. Nepali lijkt op het Hindi en is van Indo-Europese oorsprong. Verder worden er door de diverse bevolkingsgroepen ook diverse dialecten gesproken. De meest bekende zijn het Newari en Tibetaans.

O van ochtend

Een unieke belevenis is het om op Durban Square in Kathmandu te zijn als iedereen ontwaakt. De paleizen, pagodes en standbeelden stralen een prachtige schoonheid uit deze wordt versterkt door de geluiden van de gelovigen die hier `s ochtend vroeg al aanwezig zijn.

P van Patan

De stad Patan heette van oorsprong Lalitpur 'de Stad van de Schoonheid'. Het was vroeger een koninklijke stad, maar straalt nog steeds een betoverende charme uit.

Vishwonath Tempel in Patan
Vishwonath Tempel in Patan


Q van ?

R van reistijd

De beste reistijd om Nepal te bezoeken is van oktober tot mei. Mocht je gaan klimmen, vermijd dan januari en februari. Grote kans dat er in die maanden te veel sneeuw ligt.

S van Sherpa

De Sherpa is een bevolkingsgroep die in dorpjes in de hooggelegen gebieden wonen. De Sherpa zijn Mongoolse types die zich in de 13e en 14e eeuw vanuit Tibet in Nepal kwamen vestigen.

T van trektochten

Ben je van plan om moeilijke trektochten te maken op een hoogte van boven 4.000 m dan is een mentale en lichamelijke voorbereiding nodig. Voor de gemakkelijke trektochten heb je eigenlijk alleen een goede lichamelijke conditie nodig en geen speciale training.

U van ?

V van vogels

Nepal staat erom bekend een paradijs te zijn voor vogels. De diversiteit is enorm en zelfs 10% van de (bekende) vogelsoorten komt er voor. Je ziet er o.a. gieren, fazanten en ooievaars.

W van ?

X van ?

Y van Yeti

Yeti, ofwel de verschrikkelijk sneeuwman is waarschijnlijk de bekendste inwoner van Nepal. Of het nu een mythe is of niet, sinds 1960 staat in de wet dat het verboden is om hem te doden.

Z van ?

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen