Rondreizen in Nepal

Nepal is een Aziatisch land en ligt in het Himalayagebergte tussen India en Tibet. Het is een erg bergachtig landschap en acht van de tien hoogste bergen ter wereld bevinden zich hier. Hierdoor is slechts 20% van het land geschikt voor landbouw. Je kunt Nepal indelen in drie zones, het laagland in het zuiden, de heuvels en lage bergen in het midden en de Himalaya in het noorden.

Heb je weinig kennis van Nepal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische Tips

Bij een rondreis door Nepal wordt het aanbevolen om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden de belangrijke punten besproken.

Visum

Een visum voor Nepal is verplicht. Er zijn visa voor 15, 30 of 90 dagen. Je kunt het visum bij het Nepalese Consulaat in Nederland aanvragen en afhalen. Dit kan maximaal een half jaar van te voren en je zult er voor naar Amsterdam moeten. Aan de grens met Nepal kun je ook een visum krijgen, dit is iets goedkoper maar de wachttijden kunnen wel oplopen tot een uur of nog langer. Je dient altijd een paspoort te hebben dat nog zes maanden geldig is na vertrek uit Nepal.

Inentingen

Voor Nepal worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Blijf je langer dan twee weken dan wordt ook een inenting tegen Buiktyfus aangeraden. Wanneer je langer dan drie maanden blijft worden ook vaccinaties tegen Rabiës en Hepatitis B aanbevolen. In het zuiden van Nepal komt malaria voor, hiertegen worden malariapillen aanbevolen.

Klimaat

Doordat Nepal een erg bergachtig landschap kent denkt men vaak ten onrechte dat het in Nepal erg koud is. In de winter blokkeert de Himalaya de aanvoer van koude lucht, waardoor het ten zuiden van de bergketen nog steeds vrij warm is. In de Himalaya zelf is het in de winter wel erg koud en hoe hoger je komt hoe kouder het wordt. In de zomermaanden juni tot augustus is het in de bergen nog steeds koud, met temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. In het zuiden van Nepal is er dan sprake van een zuidwestmoesson, met hoge temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden, veel regen en een hoge luchtvochtigheid. In maart en april liggen de temperaturen tussen de 22 en 30 graden en is er veel kans op zon en weinig neerslag.

Vervoer

De wegen in Nepal zijn vaak redelijk goed, maar door bijvoorbeeld een lawine kan een weg voor langere tijd afgesloten zijn. De populairste manier van reizen is per bus. Als je lange afstanden af moet leggen kies dan voor de iets duurdere Greenline Bus, die voor westerse begrippen nog steeds erg goedkoop is maar een stuk comfortabeler dan de lokale bussen. Binnenlandse vluchten kunnen op grote afstanden uitkomst bieden. Door het weer dat hier snel kan omslaan zijn vertragingen eerder regel dan uitzondering. Let ook goed op de maximale bagage die je mee mag nemen, vaak is dit slechts 15 kilo zonder de mogelijkheid om meer bij te boeken.

In de steden bieden (fiets)taxi's uitkomst. Spreek hier van te voren wel altijd een prijs af. In een drukke stad is een fietstaxi vaak het makkelijkst omdat die makkelijker door het vaak vastzittende verkeer kunnen komen. In veel steden kun je zelf ook een fiets huren. Als je een internationaal motorrijbewijs hebt is het huren van een motor ook een optie. De huurvoorwaarden zijn vaak ongunstig dus zorg voor een goede aanvullende verzekering voor het geval er iets stuk gaat. Houd ook rekening met slechte wegen en een gastekort waardoor tanken soms problematisch kan zijn. Een eigen auto huren is niet mogelijk, maar je kunt wel een auto met chauffeur huren. Dit kan ter plaatse maar ook al in Nederland via de gevestigde maatschappijen als Hertz, Avis en Sixt.

Bevolking

In Nepal wonen circa 30 miljoen mensen. De meeste van hen wonen in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. Nepal kent nog veel etnische groepen, waarvan de Cchetri (17%), de Brahmanen (12%), de Magar (7%) en de Tharu (7%) de grootste zijn. Zij houden in meer of mindere mate vast aan hun eigen taal en tradities. Wegens de bevolkingsdruk in de vruchtbare delen van het land trekken er steeds vaker Nepalezen naar de omliggende landen zoals India, Bhutan en Bangladesh.

Wat je niet mag missen

- Himalayagebergte. Het is het letterlijke hoogtepunt van het land en als je in Nepal bent kun je er moeilijk omheen. Ook de minder ervaren wandelaars kunnen op de lagere delen prachtige trektochten maken.
- Kathmanduvallei. Hier vind je de drie grote historische steden Patan, Kathmandu en Bhaktapur. Het is het bestuurlijk, historisch en cultureel centrum van het land.
- Chitwan National Park. Dit park biedt een grote diversiteit aan flora en fauna en heeft veel weg van een grote botanische tuin.
- Lumbini. De geboorteplaats van Boeddha mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Nepal. In de Sacred Garden vind je veel bezienswaardigheden zoals tempels en kloosters.
- Goisankund meren. Midden in de meren staat een grote witte rots, wat een overblijfsel zou zijn van een oude Shiva-tempel. Dit maakt de meren tot een belangrijk bedevaartsoord en jaarlijks trekken hier in de zomer tijdens volle maan duizenden mensen naar toe.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen