Nepal

Rijstterrassen Nagarkot, Nepal
Rijstterrassen Nagarkot, Nepal

Nepal is gelegen in de Himalaya tussen India en China. Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de 10 hoogste bergen in de wereld liggen er 8 in Nepal. Ook de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is aanwezig. Deze is gelegen aan de grens met China (Tibet).

Nepal is van noord naar zuid verdeeld in de Hoge Himalaya, de Middenheuvels en de Terai, de laagvlakte van Nepal in het zuiden. Door de grote hoogteverschillen kent Nepal veel uiteenlopende klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de Himalaya tot een subtropisch klimaat langs de grens met India.

Nepal is de geboorteplaats van Boeddha.

Nepal is staatkundig onderverdeeld in 14 zones namelijk: Bagmati, Bheri, Dhawalagiri, Gandaki, Janakpur, Karnali, Koshi, Lumbini, Mahakali, Mechi, Narayani, Rapti, Sagarmatha en Seti.

Nepal wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de steden en op het platteland zijn extreem arm, meer dan de helft van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. Landbouw is de belangrijkste sector van de economie, het verschaft werk aan bijna 80% van de bevolking. De industrie verwerkt voornamelijk landbouwproducten zoals jute, suikerriet, tabak en graan. De productie van textiel en tapijten kent een snelle groei. Het toerisme vormt ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land. De toeristen worden voornamelijk getrokken door de relatieve ongereptheid van het land en de Himalaya.

Door de ligging heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

Himal-Alaya komt uit het Sanskrit en betekent zoiets als 'Verblijfplaats van de sneeuw'. De hoogste berg is de Mount Everest (8848 m), in 1953 voor het eerst beklommen door de Nepalees Tenzing Norgay en de Nieuw Zeelander Edmund Hillary.

Heb je weinig kennis van Nepal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Nepal
Officiele naam:
Nepal
ISO:
NP
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Kathmandu
Inwoners:
+/- 28287150
Taal:
Nepali
Godsdienst:
HindoeÔsme
Tijdzone:
UTC +6
Munteenheid:
Rupee
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
147181 km≤
Beste reistijd:
maart - mei

Nepal is de geboorteplaats van de Boeddha.

Ervaringen

Heb je ooit Nepal bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Nepal krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 35 ervaringen:

8,7 35 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 12 met 35 resultaten

plaats: Kathmandu, reisperiode: augustus 2019

In Kathmandu en omgeving is gigantisch veel te zien en te ontdekken. Het is een mooi vertrekpunt voor een of meerdaagse uitstapjes. Jammer dat het in de loop der jaren zo toeristisch is geworden, maar ja daar ben ik zelf ook schuldig aan.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Kathmandu, reisperiode: mei 2019

Mijn individuele rondreis, gefaciliteerd door Maaike en Chuda van BetterPlaces, was er een om nooit te vergeten. Nepal is een geweldig divers land. Mooie natuur met indrukwekkende wildlife (ik zag wilde neushoorns van heel dichtbij!!) Oneindige mogelijkheden om te trekken door de valleien van de Himalaya. Cultuur en religie zijn met elkaar verworven en aan de orde van de dag en de mensen zijn onwijs vriendelijk. Men is bekend met toerisme, wat prettig is, maar voor mijn gevoel is er nog geen sprake van het massa toerisme zoals in sommige andere Aziatische landen. Dit heb ik als een charmerend pluspunt ervaren. Mijn wens om de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya te zien ging tijdens mijn reis in vervulling! Ik reisde 3 weken door het land en verbleef tevens in verschillende homestays. Ik deed een trekking van 3 dagen. Graag zou ik nog een keer terugkomen voor een langere trekking! Een verblijf op een kloosterdomein is een enorme aanrader wanneer je geïnteresseerd bent in boeddhisme. Over Maaike en Chuda kan ik alleen met heel veel lof spreken. De service was boven verwachting goed en persoonlijk doch professioneel. Door hen kwam ik letterlijk terecht op “Better Places”! Alles was perfect geregeld en de opbouw van mijn reisprogramma was ronduit geweldig. Het was me zelf niet gelukt een reis van deze kwaliteit samen te stellen. Het stukje extra zekerheid en veiligheid wat ik ervaren heb met hen als achterban, was erg prettig. Kers op de taart is het feit dat BetterPlaces ontzettend milieubewust is en de lokale bevolking ondersteunt! Zoals uit mijn review blijkt, Nepal via BetterPlaces is een echte aanrader!!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: maart 2019

Rondreis Nepal, zeer afwisselende en aangename reis. Genoten van het vertrek op Amsterdam tot de aankomst thuis in Brussel

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nepal

Tibetaanse vluchtelingenkampen (Pokhara)

Tibetaanse vluchtelingenkampen
Tibetaanse vluchtelingenkampen
Kaart met locatie Tibetaanse vluchtelingenkampen

In Pokhara bevinden zich vier Tibetaanse vluchtelingenkampen Tashi Palkhel, Tashi Ling, Paljorling en Jambling, waar je uniek Tibetaans handwerk kunt kopen. Het grootste kamp van de vier is Tashi Palkhel, 5 kilometer ten noordwesten van Pokhara. Als je in een Tibetaans vluchtelingenkamp bent, voelt het net alsof je echt even in Tibet bent. De vluchtelingenkampen zijn heel toegankelijk voor toeristen.

Phewameer (Pokhara)

Phewameer
Phewameer
Kaart met locatie Phewameer

Vanaf de plaats Pokhara heb je een prachtig uitzicht over het Phewameer. Het Phewameer is het tweede grootste meer van Nepal. Op het meer vind je het belangrijkste religieuze monument van Pokhara, de Tal Barahi Tempel. Je kunt met de boot varen op het meer en leuke fiets- en wandeltochten maken rondom het meer.

Wandeltocht naar Annapurna (Pokhara)

Wandeltocht naar Annapurna
Wandeltocht naar Annapurna
Kaart met locatie Wandeltocht naar Annapurna

Maak een mooie wandeltocht naar de bergen van de Annapurna. Met een beetje geluk heb je mooi weer, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de Annapurna-vallei. Het is wel een vereiste dat je goed ter been bent, want het is een flinke tocht. De Annapurna is een 55 km lang bergmassief in de Nepalese Himalaya. De hoogste bergtop is de Annapurna I van wel 8.091 meter hoog. Dit is de op 9 na hoogste berg van de wereld.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Er zijn weinig landen in Azië waar je zo goed en afwisselend kunt eten als in Nepal. Het eten varieert van een voortreffelijke Italiaanse pizza tot dal bhat tarkari, ofwel rijst met dal. Een gerecht dat met chapati's (platte, op pannenkoeken gelijkende broden) dagelijks wordt gegeten door een groot deel van de Nepalese bevolking. Dal bestaat uit tot een soepje gekookte linzen. Er wordt in Nepal met de vingers gegeten, waarbij de chapati gebruikt kan worden als 'lepel'. Men eet bij voorkeur met de rechterhand. De linkerhand wordt als onrein gezien.

Bier is erg geliefd, net als wodka en het lokaal gebrouwen Khurirum.

Vervoer

De enige internationale luchthaven van Nepal bevindt zich in Kathmandu. Je vliegt naar Kathmandu in ongeveer 11 uur. Onder andere de luchtvaartmaatschappijen Gulf Air en Jet Airways bieden vliegtickets aan.

Vanuit Kathmandu vertrekken er bussen naar de verschillende regio`s in de buurt en naar verre bestemmingen.

Neem je de taxi, let er dan op dat de meter aanstaat. Is dit niet het geval spreek dan eerst een prijs af.

De meeste wegen in Nepal zijn onverharde wegen, die onregelmatig en chaotisch zijn in het droge seizoen, en glad en gevaarlijk worden tijdens de moesson (die van juni tot september duurt). Het geasfalteerde wegennetwerk is beperkt. Er wordt links gereden. De verkeersveiligheid laat veel te wensen over.

Visum

Voor een vakantie in Nepal is een visum vereist en je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Nepal.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Nederland.

De munteenheid in Nepal is de Nepalese rupee.

Veiligheid

Nepal is een redelijk veilig land om in te reizen maar bevindt zich op het moment wel in een politieke overgangsperiode, die gepaard kan gaan met een zekere instabiliteit. Politieke spanningen kunnen aanleiding geven tot protestacties, probeer deze te vermijden.

In het westen van het land moet men extra waakzaam zijn m.b.t. hygiëne als gevolg van een recente uitbraak van cholera. Drink daarom alleen mineraalwater of vooraf gekookt water.

Medische informatie

De ziekenhuizen met hygiënische en sanitaire standaarden die aansluiten bij die in Europa zijn zeldzaam (te vinden in Kathmandu en Pokhara) en duur. In de rest van het land zijn de hygiënische en sanitaire omstandigheden slecht. Het aantal beschikbare dokters is eveneens erg beperkt.

Voor een bezoek aan Nepal worden bepaalde inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Kraanwater is niet drinkbaar in Nepal.

Bevolking

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De gemiddelde levensverwachting is 59 jaar. Nepal kent vele bevolkingsgroepen waaronder de Newah of Newars, Magar, Bhote, Rai, Sherpa, Limba, Gurung, Tamang, Thakali, Brahman en vele andere.

De taal

De officiële en meest gesproken taal is het Nepalees. Er zijn verder door het gehele land een groot aantal andere talen en dialecten te vinden. Ook spreekt men goed Engels. Het Nepalees is verwant met het Hindi, komt oorspronkelijk voort uit het Sanskrit. Het Nepalees wordt geschreven in het Devanagarischrift en gesproken door ongeveer 60% van de bevolking.

Flora & Fauna

Er zijn in Nepal meer dan 6.500 boomsoorten, struiken en in het wild groeiende bloemen. Het bloeiseizoen is op zijn mooist in maart en april wanneer de rhododendron, de nationale bloem van Nepal, in bloei staat.

In Nepal leeft ook een groot aantal diersoorten, waaronder 800 vogelsoorten en exotische zoogdieren als de Bengaalse tijger, het sneeuwluipaard, neushoorns, olifanten, beren, herten, apen en jakhalzen. De wilde dieren leven over het algemeen in de Nationale Parken, reservaten en in het westen van Nepal, waar weinig mensen wonen. Door de erosie en stropersactiviteiten leven er nauwelijks nog wilde dieren in de overige delen van Nepal.

Geschiedenis

Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Het is de geboorteplaats van de Boeddha. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Daarvoor in de plaats kreeg Nepal het Panchayat-model, een partijloze 'democratie', die volgens de koning beter bij de volksaard paste. Alle volwassenen moesten voortaan 15% van de partijloze leden voor de Nationale Panchayat (parlement) kiezen, terwijl de overige 85% van de leden door de koning werden benoemd.

Na een volksopstand in 1990 schafte koning Birenda het Panchayat-model af en voerde een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij.

Heeft u interesse in een reis naar Nepal? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Nepal?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Nepal.

Kan ik een vakantie boeken naar Nepal i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen