Nepal

Rijstterrassen Nagarkot, Nepal
Rijstterrassen Nagarkot, Nepal

Nepal is gelegen in de Himalaya tussen India en China. Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de 10 hoogste bergen in de wereld liggen er 8 in Nepal. Ook de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, is aanwezig. Deze is gelegen aan de grens met China (Tibet).

Nepal is van noord naar zuid verdeeld in de Hoge Himalaya, de Middenheuvels en de Terai, de laagvlakte van Nepal in het zuiden. Door de grote hoogteverschillen kent Nepal veel uiteenlopende klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de Himalaya tot een subtropisch klimaat langs de grens met India.

Nepal is de geboorteplaats van Boeddha.

Nepal is staatkundig onderverdeeld in 14 zones namelijk: Bagmati, Bheri, Dhawalagiri, Gandaki, Janakpur, Karnali, Koshi, Lumbini, Mahakali, Mechi, Narayani, Rapti, Sagarmatha en Seti.

Nepal wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de steden en op het platteland zijn extreem arm, meer dan de helft van de bevolking leeft beneden de armoedegrens. Landbouw is de belangrijkste sector van de economie, het verschaft werk aan bijna 80% van de bevolking. De industrie verwerkt voornamelijk landbouwproducten zoals jute, suikerriet, tabak en graan. De productie van textiel en tapijten kent een snelle groei. Het toerisme vormt ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land. De toeristen worden voornamelijk getrokken door de relatieve ongereptheid van het land en de Himalaya.

Door de ligging heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

Himal-Alaya komt uit het Sanskrit en betekent zoiets als 'Verblijfplaats van de sneeuw'. De hoogste berg is de Mount Everest (8848 m), in 1953 voor het eerst beklommen door de Nepalees Tenzing Norgay en de Nieuw Zeelander Edmund Hillary.

Aanbieders van vakanties naar Nepal
Riksja Nepal (landenspecialist) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Dimsum Reizen (landenspecialist) Klik
OutSight Travel (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Avila Reizen (verre reizen) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik

Vlag Nepal
Officiele naam:
Nepal
ISO:
NP
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Kathmandu
Inwoners:
+/- 28287150
Taal:
Nepali
Godsdienst:
HindoeÔsme
Tijdzone:
UTC +6
Munteenheid:
Rupee
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
147181 km≤
Beste reistijd:
maart - mei

Nepal is de geboorteplaats van de Boeddha.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Nepal krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 32 ervaringen:

8,7 32 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 11 met 32 resultaten

plaats: rondreis, reisperiode: januari 2018

Rondreis was weer prima georganiseerd door Maaike en Chuda van Better Places. Communicatie vooraf was uitstekend, Maaike en Chuda deden leuke voorstellen voor de reis en pasten de reis helemaal aan mijn wensen aan; met goede hotels, prima chauffeur, een leuke workshop etc. Reizen in Nepal is op deze manier een feest! (en ook voor een 69-jarige prima te doen).

 • Algemeen 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Kathmandu, reisperiode: oktober 2017

Kathmandu maakt indruk door de mensen, de tempels, het openbaar vervoer, de wegen( zeer slecht...) de hindoe-gewoonten en rituelen. De aardbeving laat nog steeds zijn sporen achter, maar het was fantastisch om er te zijn. Pokhara is een prima uitvalsbasis voor een trekking. Op een positieve manier toeristisch ingesteld. Een trekking in het Annapurna massief is geweldig!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Annapurna, reisperiode: oktober 2017

Annapurna ligt ineen prachtige omgeving die het wandelen leuk maakt; bevolking is er steeds vriendelijk ondanks de weinige middelen die zij ter beschikking hebben. een goede voorbereiding is nodig en goed beseffen dat een beetje luxe opgeven tijdens de tocht noodzakelijk is. Het eten is er voortreffelijk. We reisden in oktober en dat is inderdaad een schitterende maand om dit te doen.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nepal

Tibetaanse vluchtelingenkampen
Tibetaanse vluchtelingenkampen

In Pokhara bevinden zich vier Tibetaanse vluchtelingenkampen Tashi Palkhel, Tashi Ling, Paljorling en Jambling, waar je uniek Tibetaans handwerk kunt kopen. Het grootste kamp van de vier is Tashi Palkhel, 5 kilometer ten noordwesten van Pokhara. Als je in een Tibetaans vluchtelingenkamp bent, voelt het net alsof je echt even in Tibet bent. De vluchtelingenkampen zijn heel toegankelijk voor toeristen.

Phewameer
Phewameer

Vanaf de plaats Pokhara heb je een prachtig uitzicht over het Phewameer. Het Phewameer is het tweede grootste meer van Nepal. Op het meer vind je het belangrijkste religieuze monument van Pokhara, de Tal Barahi Tempel. Je kunt met de boot varen op het meer en leuke fiets- en wandeltochten maken rondom het meer.

Wandeltocht naar Annapurna
Wandeltocht naar Annapurna

Maak een mooie wandeltocht naar de bergen van de Annapurna. Met een beetje geluk heb je mooi weer, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de Annapurna-vallei. Het is wel een vereiste dat je goed ter been bent, want het is een flinke tocht. De Annapurna is een 55 km lang bergmassief in de Nepalese Himalaya. De hoogste bergtop is de Annapurna I van wel 8.091 meter hoog. Dit is de op 9 na hoogste berg van de wereld.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Nepal

Artikelen

Eten en drinken

Er zijn weinig landen in Azië waar je zo goed en afwisselend kunt eten als in Nepal. Het eten varieert van een voortreffelijke Italiaanse pizza tot dal bhat tarkari, ofwel rijst met dal. Een gerecht dat met chapati's (platte, op pannenkoeken gelijkende broden) dagelijks wordt gegeten door een groot deel van de Nepalese bevolking. Dal bestaat uit tot een soepje gekookte linzen. Er wordt in Nepal met de vingers gegeten, waarbij de chapati gebruikt kan worden als 'lepel'. Men eet bij voorkeur met de rechterhand. De linkerhand wordt als onrein gezien.

Bier is erg geliefd, net als wodka en het lokaal gebrouwen Khurirum.

Vervoer

De enige internationale luchthaven van Nepal bevindt zich in Kathmandu. Je vliegt naar Kathmandu in ongeveer 11 uur. Onder andere de luchtvaartmaatschappijen Gulf Air en Jet Airways bieden vliegtickets aan.

Vanuit Kathmandu vertrekken er bussen naar de verschillende regio`s in de buurt en naar verre bestemmingen.

Neem je de taxi, let er dan op dat de meter aanstaat. Is dit niet het geval spreek dan eerst een prijs af.

De meeste wegen in Nepal zijn onverharde wegen, die onregelmatig en chaotisch zijn in het droge seizoen, en glad en gevaarlijk worden tijdens de moesson (die van juni tot september duurt). Het geasfalteerde wegennetwerk is beperkt. Er wordt links gereden. De verkeersveiligheid laat veel te wensen over.

Visum

Voor een vakantie in Nepal is een visum vereist en je paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Nepal.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Nederland.

De munteenheid in Nepal is de Nepalese rupee.

Veiligheid

Nepal is een redelijk veilig land om in te reizen maar bevindt zich op het moment wel in een politieke overgangsperiode, die gepaard kan gaan met een zekere instabiliteit. Politieke spanningen kunnen aanleiding geven tot protestacties, probeer deze te vermijden.

In het westen van het land moet men extra waakzaam zijn m.b.t. hygiëne als gevolg van een recente uitbraak van cholera. Drink daarom alleen mineraalwater of vooraf gekookt water.

Medische informatie

De ziekenhuizen met hygiënische en sanitaire standaarden die aansluiten bij die in Europa zijn zeldzaam (te vinden in Kathmandu en Pokhara) en duur. In de rest van het land zijn de hygiënische en sanitaire omstandigheden slecht. Het aantal beschikbare dokters is eveneens erg beperkt.

Voor een bezoek aan Nepal worden bepaalde inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Kraanwater is niet drinkbaar in Nepal.

Bevolking

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De gemiddelde levensverwachting is 59 jaar. Nepal kent vele bevolkingsgroepen waaronder de Newah of Newars, Magar, Bhote, Rai, Sherpa, Limba, Gurung, Tamang, Thakali, Brahman en vele andere.

De taal

De officiële en meest gesproken taal is het Nepalees. Er zijn verder door het gehele land een groot aantal andere talen en dialecten te vinden. Ook spreekt men goed Engels. Het Nepalees is verwant met het Hindi, komt oorspronkelijk voort uit het Sanskrit. Het Nepalees wordt geschreven in het Devanagarischrift en gesproken door ongeveer 60% van de bevolking.

Flora & Fauna

Er zijn in Nepal meer dan 6.500 boomsoorten, struiken en in het wild groeiende bloemen. Het bloeiseizoen is op zijn mooist in maart en april wanneer de rhododendron, de nationale bloem van Nepal, in bloei staat.

In Nepal leeft ook een groot aantal diersoorten, waaronder 800 vogelsoorten en exotische zoogdieren als de Bengaalse tijger, het sneeuwluipaard, neushoorns, olifanten, beren, herten, apen en jakhalzen. De wilde dieren leven over het algemeen in de Nationale Parken, reservaten en in het westen van Nepal, waar weinig mensen wonen. Door de erosie en stropersactiviteiten leven er nauwelijks nog wilde dieren in de overige delen van Nepal.

Geschiedenis

Nepal heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Het is de geboorteplaats van de Boeddha. Door de ligging van het land heeft het zowel Indiase als Tibetaanse invloeden. Het land was een tijdlang een kolonie van het Verenigd Koninkrijk.

In 1962 kreeg Nepal een nieuwe grondwet. De macht van de koning werd zeer uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Daarvoor in de plaats kreeg Nepal het Panchayat-model, een partijloze 'democratie', die volgens de koning beter bij de volksaard paste. Alle volwassenen moesten voortaan 15% van de partijloze leden voor de Nationale Panchayat (parlement) kiezen, terwijl de overige 85% van de leden door de koning werden benoemd.

Na een volksopstand in 1990 schafte koning Birenda het Panchayat-model af en voerde een democratische grondwet in. Sindsdien wordt Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij.

Heb je interesse in een reis naar Nepal? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Nepal, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing