Andijan

Man met traditionele Tar in Andijan, Oezbekistan
Man met traditionele Tar in Andijan, Oezbekistan

Andijan is de vierde grootste stad van Oezbekistan en de hoofdstad van de Andijan provincie. Het is gelegen in het oosten van het land en telt ongeveer 300.000 inwoners. De stad ligt in de Vallei van Fergana dicht bij de grens van Kirgizië. Andijan staat bekend als industriestad en de belangrijkste sectoren die je hier vindt zijn de textiel-, elektronische en levensmiddelenindustrie. In het gebied rondom de stad worden zijde, katoen en fruit verbouwd. Tevens wordt er aardolie en aardgas gewonnen. Het is een erg oude stad met een leeftijd van wel 2000 jaar. Door de historie is de stad leuk om te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Andijan
Plaatsen in de buurt van Andijan (Oezbekistan) :
 • Tasjkent (268 km)
 • Samarkand (473 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Andijan

  Babur Literary Museum (Andijan)

  Een museum in Andijan is het Babur Literary Museum. Sinds 1990 is van dit historische gebouw een literair museum van gemaakt, daarvoor diende het als gemeentehuis. Hier kom je van alles te weten over Babur, de stichter van het Mogolrijk en de Mogoldynastie. Je vindt in het museum poëzie en proza, miniaturen, schilderijen over hoofdstukken van de geschiedenis en nog veel meer. Een hal binnen is gewijd aan Nadira Beg, dit is een dichteres die van 1792 tot 1842 in Andijan leefde.

  Babur Memorial Park (Andijan)

  Babur Memorial Park
  Babur Memorial Park
  Kaart met locatie Babur Memorial Park

  In Andijan vind je het Babur Memorial Park. Het park is benoemd naar Barbur, een militaire avonturier en dichter uit Mongolië. Ook het literaire museum is naar hem vernoemd. Het park is een grote tuin met een klein museum. Ook is er een heuveltop met een zomerhuis die je kunt bezoeken met een lift. Bovenaan heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Er vinden verschillende activiteiten plaats waaronder worstelen, zang en dans. Daarnaast staan er marktkraampjes waar je ambachtelijke werken kunt kopen.

  Bazaar (Andijan)

  Bazaar
  Bazaar
  Kaart met locatie Bazaar

  Elke zondag en donderdag wordt een bazaar in Andijan gehouden. Alle straatjes vullen zich dan met onderhandelende mensen die producten willen verkopen. De producten die je op de bazaar kunt kopen zijn erg gevarieerd. Zo vind je er meloenen en messenmakers, timmerlieden, smeden en borduursters die hun werken aan je willen verkopen. Het is vooral leuk om de mensen op de drukke markt te bekijken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Oezbekistan bekijken.

  Vervoer

  Andijan heeft een vliegveld: het Andijan Airport (of Andizhan Airport). Deze ligt in de buurt van de stad. In de stad zelf kun je je verplaatsen met taxi's. Een andere optie is de bus, maar deze zijn niet erg comfortabel en reizen hiermee duurt vaak erg lang.

  Geschiedenis

  Andijan was een van de eerste beschavingen die in de Vallei van Fergana werd gesticht. Er werden onder andere dingen gevonden uit de 4e en 5e eeuw voor Christus. In het eerste deel van de 13e eeuw was de stad de hoofdstad van de Fergana regio. Andijan is gelegen in een vruchtbaar gebied waardoor er al vroeg landbouw voorkwam. Hierdoor ontstond de eerste stedelijke cultuur van het gebied. Ook was het een belangrijke stop op de zijderoute. Andijan is de geboorteplaats van Zahir-ud-din Muhammad Babur. Hij richtte de Mughal dynastie op die heerste over gebieden die nu Pakistan, India en Zuid-Azië zijn. In 1902 werd een groot deel van de stad verwoest door verschillende aardbevingen. Hierdoor werden 30.000 huizen in de regio vernield en kwamen ongeveer 4.500 inwoners om het leven. Tijdens de tijd van de Sovjet Unie werd Andijan onderdeel van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek.

  In de tijd van de Tweede Wereldoorlog werden veel inwoners van de Sovjet Unie naar Andijan en omliggende republieken gebracht. Door de val van de Sovjet Unie ging het economisch erg slecht met de regio en werd het er onstabiel. Andijan kreeg te maken met erge armoede. Andijan staat ook bekend als de plek waar op 13 mei 2005 een verschrikkelijk bloedbad heeft plaatsgevonden. Op die dag openden militairen het vuur op een grote groep mensen die protesteerden tegen de slechte leefomstandigheden en corrupte regering. De slachtoffers zijn nooit geregistreerd waardoor de schattingen uiteenlopen van 187 tot 5.000 doden. In eerste instantie gaf de regering terroristen de schuld, maar later gaf het toch toe een fout te hebben gemaakt. Tegenwoordig is Andijan een veilige en leuke plaats voor toeristen om te bezoeken. Let wel op dat je niet spreekt over de gebeurtenis in 2005.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Andijan